YÜKSEK VERGİLER SAHTE ALKOL ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Halis Dokgöz, son günlerde yeniden gündeme gelen sahte alkol zehirlenmeleri konusunda yurttaşlara uyarılarda bulundu.
Cumhuriyet’ ten Abidin Yağmur’a açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Halis Dokgöz, sahte içki ile kaçak içkinin farklı olduğunu, en büyük farkın ise sahte içkide daha ucuz olan metil alkolün kullanılması olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün dikkat çektiği bir diğer nokta ise alkollü içeceklerden alınan verginin her geçen yıl yükselmesi ve bunun sonucunda fiyatların artması oldu.
Dokgöz, “Vergiler yükseldikçe insanlar standart dışı ve denetimden uzak ürünlere, daha ucuz olduğu için kolayca ve düşünmeden yönelebilmektedir. Sahte içki yapımında kullanılan metanol, etanole göre 5’te 1 oranında daha ucuzdur. İşte bu fiyat farkı bilinçsiz üreticileri etanol yerine daha ucuz olan metanolü kullanmaya yöneltiyor. Sosyoekonomik durumu düşük insanlar da sırf ucuz olduğu için bunları satın alıyor. Alkollü içki fiyatlarındaki artış ile birlikte bireylerin kendi içkilerini üretme ve sahte içkiye yönelmelerinin arttığı görülmektedir. Zehirlenme ve ölümlerin daha fazla artmaması için vergi oranlarının tüm dünyada olduğu gibi normal seviyelere çekilmesi ve alkolizm konusunda toplumsal bilgilendirme ve eğitim ön koşul gibi görülmektedir” dedi.
SAHTE İÇKİYİ ANLAMANIN EN BASİT YOLU: BANDROL
Sahte içkiyi kokusundan, renginden, tadından anlamak mümkün mü? Prof. Dr. Halis Dokgöz’e göre bu yöntemleri kullanarak sahte içki olup olmadığını anlamak mümkün değil. Bu durumda tüketicilerin sahte içki olup olmadığını anlamasının tek yolu kalıyor: İçki şişelerinin üzerindeki bandroller. Dokgöz, şişelerin üzerindeki bakanlık onaylı kayıt numarası ve bandrolün kontrol edilmesini, ambalaj üzerinde TAPDK bandrolünün olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesini, içkilerin orijinal ambalajında olup olmadığına dikkat edilmesini önerdi.