Epilepsi hastaları, düzenli olarak kullanmaları gereken ilaca ulaşmakta zorlanıyor. Türkiye’de en az 500 bin epilepsi hastası olduğunu belirten Dr. Mehmet Bekaroğlu, “Hastaların, ilaçlarını düzenli kullanamaması nöbet geçirme ihtimallerini artırıyor” dedi.

Türkiye’de ilaç krizi gün geçtikçe artıyor. Kanser hastaları, epilepsi hastaları derken vatandaşlar ilaçlara ulaşmakta zorluk yaşıyor. Elips Haber’den Şevval Dalgıç’ın haberine göre, epilepsi hastalığının kişide kalıcı hasarlar oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Mehmet Bekaroğlu, “Nöbetlerin artması demek, beyinde oluşan hasarın da artması anlamına geliyor. Bu nöbetler arttıkça birey ileriki yaşlara ne yazık ki ulaşamıyor. Ulaşsa bile ciddi sağlık sorunlarıyla; zekâ problemleri, erken yaşta demans gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor” dedi.

“Kur nedeniyle firmalar ilaç getirmiyor”

“Epilepsi ilacı dediğimizde yalnızca bir ilaçtan bahsetmiyoruz. Epilepsi tedavisinde kullanılan birden fazla ilaç bulunuyor. Ancak Türkiye’deki genel sorun; bu ilaçların yurt dışından gelmesi” diyen Dr. Bekaroğlu, döviz kuru üzerinden ithal edilen ilaçların fiyatlandırılmasında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın bir fiyat politikasının olduğunu ve politikada Euro kurunun uzun bir süre belirli bir kurda tutulduğunu anlatan Dr. Bekaroğlu, sabit kur politikası nedeniyle firmaların ilaç getirmediğini söyledi.

Epilepsi hastalarının ilaçlarını düzenli olarak kullanmak zorunda olduğuna vurgu yapan Dr. Bekaroğlu, bu durumun özellikle çocuk hastalar için hayati riskler taşıdığını ifade etti. “Hastalar ilaçlarını temin edemiyor, eczane eczane gezerek ilaç arıyorlar. On gün, hatta bazen daha uzun süre ilaçsız kalıyorlar. Bu, nöbet geçirme risklerini artırıyor ve her nöbet beyinde bir hasar oluşturuyor” diyen Dr. Bekaroğlu, bu durumun ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Epilepsi hastalarının ilaç bulamamasını cinayet olarak değerlendiriyorum. İnsanları yavaş yavaş ölüme terk ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Kanser ve epilepsi ilaçları gibi önemli ilaçların üretimi konusunda Türkiye’de herhangi bir adım atılmadığını vurgulayan Dr. Bekaroğlu, ilaç sanayine teşvik verilmesi gerektiğini belirtti.

“Tüm ilaçlarda zam beklentisi var”

Hasta bireylerin, hastanelerden randevu alamadıklarının ve bu nedenle ilaçları yazdırmakta zorluk çektiklerini belirten Eczacı Al Fuat Gül ise, “Hasta randevu alamadığı için ilacını da yazdıramıyor” dedi.

“Şu an tüm ilaçlarda zam beklentisi var. Bu yüzden depolar eczanelere ilaç vermiyor” diyen Ecz. Gül, Geçen sene ‘ilaçlara yeni yılda bir kez zam yapılacak’ diye bir kararname yayımlandı. Bu kararnameden sonra ilaç temininde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. Epilepsi ilacı sürekli olarak kullanılması gereken bir ilaç ama nörolojiden randevu almak çok zor. Hasta randevu alamadığı için ilacını da yazdıramıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://www.elipshaber.com/