Alman turist

yüzümüzü

güldürecek…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Alman turist, Rusya’dan gelen turist kadar önemli. Hatta Alman turist alış-veriş yaparak yan sektöre de can suyu oluyor. Yapılan son analizlerde Almanya’daTürkiye rezervasyonlarında artışlar olduğu görülüyor.

İstanbul Turizm Fuarı kapsamında “2024 Yılı Sezon Değerlendirmesi, 2025 Yılı Beklentileri” isimli panel düzenlendi.

Turizm yazarı Emir Hepoğlu’nun modertörlüğünü yaptığı panele AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş, Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Schmetterling CEO’su Ömer Karaca katılım sağladı.

Panelde konuşan Schmetterling CEO’su Ömer Karaca, gelişmelerle ilgili şunları söyledi: “Avrupa’da 4 bin acentemiz var. Almanya’da 2024 çok hızlı ve erken başladı. Eskiden erken rezervasyon diyorduk şimdi süper erken rezervasyon diyoruz. Türkiye’yi de çok hızlı satmaya başladık. Haziran’da kendimize geldik çünkü FTI battı. 2-3 hafta sarsıldık. Almanya’da tur operatörleri mevcut bir sigortayla çalışıyorlar. O sigorta bizi kurtardı. 3-4 hafta sonra turizmciler çok profesyonel bir şekilde sorunu çözdüler. FTI’da 200 binden fazla paketimiz vardı, biz bunun yüzden 92’sini yeniden sattık.. “Bizim sattığımız paketler dünya çapında. Biz operatörlerin ürünlerini satıyoruz. Türkiye’nin paketlerimizdeki  payı yüzde 35. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Almanya’da birçok operatör Türkiye satışlarında rekor kırıyor. Almanya’da turizm ön sırada. Hiçbir sektör iyi gitmezken iyi giden tek sektör turizm. 2025’e biraz soruyla bakıyoruz. Fiyatlar nereye gidecek? Daha da yükselecek mi, düşecek mi? Fiyatlar arttıkça Almanya’da pax sayısı düşüyor. Pahalı olduğu zaman herkes gidemiyor.  2025’e büyük bir soru işaretiyle bakıyoruz. Şimdiye kadar düşen bir fiyat görmedim. Ama bence 2025 bizim için çok heyecanlı geçecek”

ANEX Tour Genel Müdürü Yasir Karaçor, şirketin Almanya pazarında önemli bir büyüme gerçekleştirerek Türkiye’ye en çok turist gönderen ikinci ülke konumuna yükseldiğini açıkladı. 2024 için planladıkları tüm kapasiteleri sattıklarını belirten Karaçor “Sezonun gidişatına göre aldığımız blok koltuklarda ufak-tefek oynamalar oldu ama ama yolcu sayısında genel olarak 2023’ün yüzde 10 üzerine çıktık.” diye konuştu.

ANEX Grubunun Almanya’da ÖGER Tours, Neckermann Reisen, Bucher Reisen ve Anex Tour olmak üzere dört markayla faaliyet gösterdiğini kaydeden Karaçor “Global bir marka olarak başka destinasyonları da geliştirmek istiyoruz. Özellikle Avrupa’da İspanya ve Yunanistan ile Kuzey Afrika’da Mısır’ı ve ayrıca geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu ülkelerde yaptığımız yeni otel ve uçak anlaşmaları ile Almanya’da global bir marka olmak istiyoruz.

2024 için aldıkları blok koltukların tamamını sattıklarını ve koltukları doldurduklarını ifade eden Karaçor ‘un görüşleri de şöyle:

“Aldığımız blok koltuklarda sezonun gidişatına göre ufak tefek oynamalar oldu ama yolcu sayısında genel olarak geçen senenin yaklaşık yüzde 10 üzerindeyiz. Türkiye destinasyonu şu anda bu şekilde ama ana hedeflerimizden bir tanesi global bir marka olarak Avrupa destinasyonlarını da geliştirmek. Başta Avrupa’da İspanya Yunanistan olmak üzere Arap Yarımadası’nda ve Afrika’da özellikle Mısır’da büyümek istiyoruz. Buralarda yeni otel ve uçak anlaşmaları yaptık. Buraları da geliştirip Almanya’da global bir marka olarak tüketicinin karşısına çıkmak istiyoruz.”

 

Yakında Hamburg’da Neckermann Reisen’in ilk satış ofisini açacaklarını açıklayan Yasir Karaçor “Yeni stratejimiz kapsamında burada sadece ANEX’in değil bütün markaların ürünlerini satacağız. Şu anda önümüzdeki senenin anlaşmalarını yapıyoruz. Bunların uçak anlaşmalarını bitirdik, planlamayı yaptık ve satışı açtık. Erken rezervasyon satışları geçen senenin üzerinde gidiyor. Ama dediğim gibi zaten önümüzde heriflediğimiz bir sayı var ve bu sayıyı yakalayacağız. Sadece bunu şunu söyleyebilirim; erken rezervasyon satışları geçen seneden daha iyi.” değerlendirmesini yaptı. 

FTI’ın pazardan çekilmesi sonrası ANEX Grubunun Almanya’daki pazar payının arttığına işaret eden Karaçor  görüşlerini şöyle yansıttı:

 

“Ciddi pazar payımız var burada. Şu anda son verilere göre Türkiye destinasyonunda TUI’nin ardından ikinci sıradayız. Aslında biz 2016 yıldan beri Almanya pazarındayız ama yıllar içerisinde değişiklikler oldu, uçak şirketinde planlamalar değişti. Sonra araya pandemi girdi. Şimdi başka bir noktaya geldik. Yani aslında burada yeni olduğumuzu söyleyebiliriz. Son iki yıldır atılım yapmaya çalışıyoruz. İçeride yapıyı ve sistemi yeniden düzenliyoruz. Aramıza yeni arkadaşlar katılıyor. Bilindiği gibi Almanya’da ANEX Tour, Öger Tours, Neckermann Reisen ve Bucher Reisen olmak üzere dört markamız var. Bu dört markayı yaşatabilmek ve geliştirebilmek adına farklı çalışmalar yapıyoruz. Rekabet içerisinde götürüp o markaları birbirinin içerisinde öldürmeden ayrıştırarak büyütmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede de bazı departmanlarda belli arkadaşların göreve getirdik. Bir kısmı göreve başladı, bir kısmı yakında başlayacak. 2024 itibari ile cirosal anlamda baktığımızda yaklaşık yüzde 20 kadar büyüme var. 2025 gelir hedefimiz de yine yüzde 20’lik bir büyüme. 2025’te özellikle özellikle İspanya ve Yunanistan destinasyonlarında atılım yapmayı hedefliyoruz.”

 

2024 yılında Türkiye’yi yaklaşık 600 yolcu ile kapatacaklarını açıklayan Yasir Karaçor “Tüm destinasyonlarla beraber yaklaşık 900 bin yolcu sayısına ulaşıyoruz. 2025’te Almanya’dan MGA, SunExpress ve Pegasus‘la uçacağız. 2024’te MGA ve SunExpress yoğundu, 2025’e Pegasus’u da ilave ettik.” diye konuştu.

 

 

YanıtlaYönlendir