Turizmde

duraklama

devri…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

“Türkiye pahalı ülke” imajını bugüne kadar yok edemedik. Bu söylentiler ve durum hem yerli hem yabancı turiste yansıyor.

Türk turistler “Fiyatlar daha düşük” diyerek Yunan adalarını dolduruyor. Bazıları ise Mısır’ı tercih ediyor.

Yabancı turist ise frene basıyor.

Bir örnek:

Ruslar Antalya’dan vaz geçmiyor. “Her şey dahil” sistem işliyor. Ruslar otelden dışarı çıkmıyor. Bu da yan sektörü ve esnafı etkiliyor. Siftahsız kepenk kapatan var. Çokları işyerlerini kapatıyor. Sıkıntı giderek artıyor.

Bazı ülkelerin turistlerini elimizden kaçırıyoruz. Rakiplerimize kaptırıyoruz.

Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’ye seyahat eden Rus turist sayısı geçen yıla göre yüzde 6 arttı, ancak Rus basınına göre Türkiye’deki fiyat artışları nedeniyle Rus turistlerin otel dışına daha az çıktığı gözlemleniyor.

Rusya Turizm Endüstrisi Birliği’nin (RСТ) açıkladığı verilere göre, turistler, yükselen restoran ve mağaza fiyatları nedeniyle “her şey dahil” ve “ultra her şey dahil” sistemlerini tercih ediyorlar ve otelde kalıyorlar.

Travelata.ru tarafından sağlanan bilgilere göre, bu yıl tatil köylerinde turist sayısı azalmış durumda. 2023 yılında “her şey dahil” paketini tercih eden turistlerin oranı yüzde 68 iken, bu yıl bu oran yüzde 67 olarak kaydedildi. Tatilciler, dışarıda harcama yapmamak için otellerin sunduğu bu paketleri tercih ediyor.

TürkRus’ta yer alan habere göre, Türkiye’deki tatil maliyetleri geçen yıla göre yüzde 23 artarak ortalama 226 bin rubleye yükseldi. Bununla birlikte, restoranlardaki fiyatlar son iki yılda beş katına kadar çıktı. Bu artışın temel nedeni ise enflasyon ve gıda fiyatlarındaki yükseliş olarak gösteriliyor.

Artan fiyatlar, özellikle et gibi temel gıda ürünlerinde kendini gösteriyor ve turistler, tatil boyunca ekstra harcamalardan kaçınmak için otellerinin sunduğu yemek seçenekleriyle yetinmeyi tercih ediyor.

Kapanan otel sayısında da artış yaşanıyor.

2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde konaklama sektöründe Anonim Şirketi (A.Ş.) olarak faaliyet gösteren 45 işletme kapandı. 2023’te 37 tane idi.

Turizm Databank’ta yer alan habere göre, konaklama alanındaki kapanışlar yeme-içme alanı ile birlikte ele alındığında da yükseldi. Bu dönemde, oteller ve yeme-içme alanında, şirket olarak kapanışlar yüzde 12,7 yükselerek 830 adetten 935 adede çıkarken kuruluşlar da 4 bin 814’ten 5 bin 380’e çıktı. Diğer yandan gerçek kişi işletmelerinde kapanışlar ve açılışlar yüzde 20 azaldı.

Aslında Türkiye’ye ilgi fazla ancak turistler yine de tedirgin.

Dertour Group bünyesindeki tur operatörleri Dertour, ITS Reisen ve Meiers Weltreisen bünyesinde en fazla tatil satışı yapılan ülkenin Türkiye olduğu, Türkiye’nin daha en önce en fazla rezervasyon alan İspanya’yı geride bıraktığı açıklandı. Buna göre, Dertour Group’un her 5 müşterisinden biri haziran-eylül arasındaki dönemde tatil için Türkiye’yi tercih etti.

Aileler söz konusu olduğunda yapılan her 3 rezervasyondan birini Türkiye’nin aldığını açıklayan Dertour Ürün Müdürü Sven Schikarsky, Türkiye’ye yapılan rezervasyon sayısının geçen yıla kıyasla yüzde 18 arttığını ve an itibariyle pandemi öncesi seviyeye ulaştığını ifade etti. 

Yaşanan bu büyümeden FTI’ın iflasından kaynaklana rezervasyon artışlarının da etkili olduğunu kaydeden Dertour Ürün Müdürü, Türkiye dahil bazı ülkelerdeki döviz kurlarının ek maliyetleri düşürdüğüne dikkat çekti.

Sadece yaz sezonu söz konusu olduğunda ise Türkiye’nin yüzde 48’lik artışla İspanya’yı geride bıraktığını açıklayan Sven Schikarsky, aynı dönemde İspanya’nın yakaladığı artış oranının ise yüzde 11 olduğunu bildirdi. Yaz sezonunda Dertour’un en fazla satış yaptığı üçüncü destinasyonun yüzde 14 artış kaydeden Yunanistan olduğunu paylaşan Schikarsky, onu yüzde 19 artışla dördüncü sırada yer alan Almanya’nın takip ettiğini anlattı. 

Dertour’un verilerine göre yaz sezonunda Mısır satışları yüzde 75, Malta satışları yüzde 60, Fas satışları yüzde 47 ve Tunus satışları yüzde 22 arttı.

YanıtlaYönlendir