Öğrencilerin

 

okul terkinde

 

yoğunluk

 

yaşanıyor…

 

 

Necdet Buluz

 

 

 

 

Yaşadığımız yüksek enflasyon ve pahalılık yüzünden okulu terk eden çocuk sayısını da artırdı.

 

Okumak için yola çıkanlar pahalılığın pençesine düşüyor. Aileler geçim sıkıntısından çocukları ile gerektiği gibi ilgilenemiyor. Okulu terk eden çocuklar buldukları her işte çalışarak ailelerine yardımcı olmaya çalışıyor.

 

 

Şu gerçeği de görmek gerekiyor:

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı son verilerde okulda olması gereken 2 milyon 9 bin 480 çocuk örgün eğitim dışında. Türkiye’de özel okulların oranı yüzde 24’e ulaşırken TÜİK’e göre, eğitim harcamaları yüzde 120 artış gösterdi. Okul harcamalarındaki artışlar okul terkinde de büyük rol oynuyor.

 

 

Okul harcamalarının artması, yoksulluk, özel okul ücretlerinin yüksekliği, nitelikli devlet okullarına az sayıda öğrenci alınması okulların terkinde en büyük neden olarak gösteriliyor.

 

Öğrenci Veli Derneği’nin (Veli-Der) hazırladığı 2024-2025 eğitim-öğretim yılı raporuna göre, okullarda terk oranı artmış bulunuyor.

 

Bundaki en büyük etkenler, okul harcamalarının artması, yoksulluk, özel okul ücretlerinin yüksekliği, nitelikli devlet okullarına az sayıda öğrenci alınması oluşturuyor.

 

Bir neden daha var:

 

Birçok okul cemaatlerin, tarikatların elinde. Çocuklar bu noktada okuldan ayrılarak adı geçen kuruluşların eline geçmekten de kendilerini kurtarıyor.

 

Okullarından ayrılan lise çağındaki öğrenci sayısı 2 milyon 9 bin 480’e ulaşmış bulunuyor. Bize göre çok önemli bir artış. Önümüzdeki yıllarda bu sayının artacağı da şimdiden görülüyor.

 

Raporda, okul terklerine paralel biçimde çocuk işçi sayısında yaşanan artışa dikkat çekiliyor. Örneğin, MESEM’lerdeki öğrenci sayısı 160 binken 1 milyon 264 bine ulaştı.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 5-17 yaş arasında 720 bin çocuk ‘işçi’ olarak çalıştırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı son verilerde okulda olması gereken 2 milyon 9 bin 480 çocuk örgün eğitim dışında. Türkiye’de özel okulların oranı yüzde 24’e ulaşırken TÜİK’e göre, eğitim harcamaları yüzde 120 artış gösterdi.

 

En yaygın okul terki, ortaokul sonrası liselere geçişte yaşanıyor.

 

Rapora göre, okullarından ayrılan lise çağındaki öğrenci sayısı 2 milyon 9 bin 480’e ulaştı. Açık öğretim ortaokuluna giden öğrencilerin tüm öğrencilere oranı ise bir önceki yıla göre 3,2’den 6,1’e yükseldi.

 

Rapora göre yönetmelikler de okul terklerinde rol oynuyor. 8 Eylül 2023 yönetmeliğiyle 9. sınıfta başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalan öğrenciler, Mesleki Eğitim Merkezleri’ne (MESEM) yönlendirildi.