“İftar sofraları artık küçüldü”

İftar menüsü hem küçüldü hem de yüzde 100 zamlandı

Yıl boyunca gelen zamlar Ramazan sofrasına yansıdı. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl bu yıl iftar menülerinin küçüldüğünü ve yüzde 70 ile yüzde 100 arasında zamlandığını söyledi. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergun Kılıç ise tüketicilerin örgütlü yapısının zayıf olduğuna dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre şubat ayında yıllık bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 94,78 ile lokanta ve otellerde gerçekleşti. Restoranlarda fiyatlar bir yılda yüzde 100’e yakın arttı. Yüksek enflasyonist ortam nedeniyle yıl boyunca gelen zamlar, Ramazan sofrasına da yansıdı. İftar masasında fiyatlar katlanırken porsiyonlar ise küçüldü.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ve Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergun Kılıç, restoran ve lokantalardaki fiyat artışlarıyla ilgili Elips Haber’den Sümeyye Aksu’ya açıklamalarda bulundu.

“Fiyat pahalılığı en çok gelen şikayetlerden”

Bu sene Ramazan’da menülerin küçüldüğünü ve yüzde 70 ile yüzde 100 arası bir zam geldiğini söyleyen Bingöl, “Fiyatlar 4 bin ile 5 bin arasında değişecek. Oteller de bunun içinde. Bazı kesim lüks iftarlar yapmayın diyor ama bu sektörde de yüzbinlerce insan çalışıyor. Aynı zamanda bizim derneğimize de gelen en çok şikayetlerin başında restoran ve lokanta benzeri yerlerin fiyatlarının çok yüksek olduğu” dedi.

“Büyük iftar sofraları artık yok”

Bu sene artık büyük grup iftarların olmadığını dikkat çeken Bingöl, “Daha önce büyük firmalar, ajanslar falan 200-300 kişilik yemekler veriyordu. Artık o çok azaldı. Tamamen iş alakarta döndü 3 kişi 6 kişi. Büyük gruplar artık pek yok” diye konuştu.

“Tüketicilerin örgütlenme yapısı zayıf”

“Lokantaların fiyat tarifelerini Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Ticaret Odası belirliyor. Bu kurumların fiyat belirleme yetkesi var” diyen Kılıç, “Buradaki sıkıntı şu herkes herkesi fahiş fiyat üzerinden suçlar noktaya geliyor. Üretim maliyetleri, elektriği, suyu, kirası ve işçi ücretlerinde bir azalma varda esnaf bunu tüketicilere mi yansıtıyor bunu değerlendirmek lazım. Birde burada şu var asıl sıkıntı şu; tüketicilerin buradaki yaşamla ilgili en çok direnç göstermesi gereken tüketicilerin örgütlü yapısı maalesef zayıf” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://www.elipshaber.com

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Şimşek; Türkiye’nin ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu var

    ” TÜRKİYE‘DE CİDDİ BİR ENFLASYON VE HAYAT PAHALILIĞI SORUNU VAR“ Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek temasıyla düzenlenen IICEC Konferansı’na katıldı. Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler…

    Türk İş, Asgari Ücretin 29 bin 583  TL olmasını istedi

    Asgari Ücret komisyonunun 3. toplantısında da  rakamın ortaya getirilmemesine tepki gösteren Türk İş bu gün öğleden sonra  yaptığı açıklama ile asgari ücret beklentisini  29 bin 583  TL olarak açıkladı. İşçilerin…

    You Missed

    ASKİ.İÇME SUYUMUZ KALİTELİ,RAHATLIKLA İÇEBİLİRSİNİZ

    ASKİ.İÇME SUYUMUZ KALİTELİ,RAHATLIKLA İÇEBİLİRSİNİZ

    Süper lige antrenör dayanmıyor

    Süper lige antrenör dayanmıyor

    Mühimmat fabrikasındaki patlamada 12 kişi öldü

    Mühimmat fabrikasındaki patlamada 12 kişi öldü

    Şimşek; Türkiye’nin ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu var

    Şimşek; Türkiye’nin ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu var

    Kuvvetli sağanak yağış ve fırtına geliyor.

    Kuvvetli sağanak yağış ve fırtına geliyor.

    Volkan Demirel’den Şenol Güneş’e saygısızlık !

    Volkan Demirel’den Şenol Güneş’e saygısızlık !