ÇOCUKLARINIZI ARA TATİLDE SOSYAL MEDYADAN UZAK TUTUN

Sosyal medya çocuklarda özgüven eksikliği yaratabilir

Uzmanlar sosyal medyanın çocukların gerçekçi olmayan beklentiler geliştirmelerine ve başarısız olduklarında hayal kırıklığına uğramalarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Sosyal medya kullanımının bilinçsiz şekilde artması çocuklar ve gençler arasında akran zorbalığına varacak derecede olumsuz sonuçlar doğuruyor. Son zamanlarda ilkokul ve liselerde çekilen görüntülerin medyada yer alması, çocuklar için sağlıklı sosyal medya kullanımı konusunu da gündeme getirdi. Peki çocuklar sosyal medya ile nasıl tanışmalı? Ebeveynlere bu konuda düşen görevler nelerdir? Anne babaların çocuklarını sosyal medya hesaplarından paylaşmalarının olumlu ve olumsuz yanları nelerdir? Çocuklar ile birlikte sosyal medya birlikte nasıl daha sağlıklı kullanılabilir? Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu soruların yanıtını Elips Haber’den Şevval Dalgıç’a anlattı.

Ebeveynlerin kendi çocuklarını onaylanma ve beğenilme arzusu ile paylaşmalarının çocukların kendilerini başkalarının görüşlerine göre değerlendirmelerine ve özgüven eksikliği yaşamalarına neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kırık, ayrıca çocukların gerçekçi olmayan beklentiler geliştirmelerine ve başarısız olduklarında hayal kırıklığına uğramalarına yol açabileceğini dile getirdi.

Çocukların koşulsuz sevgi ile onaylanma ihtiyacının karşılandığını göz önünde bulundurmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kırık, “Ebeveynlerin çocuklarının onaylanma ve beğenilme arzularını sağlıklı bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olmak için ilk adım, çocukların duygularını ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışmaktır. Her çocuk farklı şekillerde bu arzularını ifade edebilir; bu nedenle, ebeveynler empati ile yaklaşarak çocuklarına destek olmalıdır. Koşulsuz sevgi ve destek, çocukların onaylanma ihtiyaçlarını karşılamak için önemli bir temel oluşturur. Ebeveynler, çocuklarına değerli olduklarını ve sevildiklerini hissettirmeli, böylece çocuklar dışsal onaylara olan bağımlılıklarını azaltabilirler” dedi.

Çocukların sosyal medya kullanımının sınırlı ve düzenli olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kırık, “Çocuklarla birlikte sosyal medya kullanımını daha sağlıklı hale getirmek için ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır. Çocuklara internet güvenliği, çevrimiçi etiketler ve dijital vatandaşlık konularında eğitim vermek, onların dijital dünyayı anlamalarına ve riskleri fark etmelerine yardımcı olacaktır. Hangi bilgilerin paylaşılması gerektiği ve kimliklerini nasıl koruyacakları konusunda bilinçlendirilmeleri önemlidir” diye konuştu.

Kaynak: https://www.elipshaber.

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Her gün Kahvaltı yapanlar daha uzun ömürlü oluyor

    Üç yıl süren çalışmada, metabolik sendrom hastalığına sahip yaklaşık 380 İspanyol katılımcının sağlık, kilo ve beslenme alışkanlıkları incelendi. Metabolik sendrom; kalp hastalıkları, felç ve tip 2 diyabet gibi riskleri artıran…

    Kadın cinayetleri neden önlenemiyor?

    Kadın cinayetleri neden önlenemiyor? Türkiye’nin gündemi her gün değişirken, kadına yönelik şiddet, baskı ve katliamlar değişmiyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Tülin Osmanoğulları, toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmaması, yasaların uygulanmaması ve hükümetin…

    You Missed

    “ANKARA, BİR DÜNYA MARKASI OLACAK”

    “ANKARA, BİR DÜNYA MARKASI OLACAK”

    BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN ŞİMDİ DE YAKIT DESTEĞİ

    BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN ŞİMDİ DE YAKIT DESTEĞİ

    “DENİZLER HALKINDIR” BAHANE, İHALESİZ DEVİR ŞAHANE!

    “DENİZLER HALKINDIR” BAHANE, İHALESİZ DEVİR ŞAHANE!

    İhtiyaç sahibi bin aileye gıda yardımı

    İhtiyaç sahibi bin aileye gıda yardımı

    Konut satışlarında artış var…

    Konut  satışlarında  artış var…

    “YOKSULLUK SINIRI 100 BİN TL OLMALI”

    “YOKSULLUK  SINIRI 100 BİN TL OLMALI”