Üreticiler sahipsiz…

Üreticiler

sahipsiz…

 

Necdet Buluz

 

Çok yazdık ama yine yazacağız.

Üreticiler ellerindeki ürünü satamıyor. Tüccarlar ise ucuza kapattıkları ürünü kat kat fiyata tüketicilerle buluşturuyor.

Tarlada ürününü pahalıya elde eden üreticiler zarar ediyor. Bu durumda ürününü ya döküyor, ya da zararına satmak durumunda kalıyor.

Görebildiğimi kadarı ile üreten sahipsiz. Tüketen de ürünü pazardan, marketten pahalıya alıyor

Narenciyede de bahçe ile market arasında fiyatlar el yakıyor.

Bugün narenciye üreticisi Erol Yaşar’ın söylediklerini ve limon yatağı Erdemli ’den gelen sesleri sizlerle buluşturacağız.

Mersin’in Erdemli ilçesinde hasadına başlanan coğrafi işaret tescilli Lamas limonu, dalında kilogramı 5 liradan alıcı buluyor. Üretici fiyattan memnun değil zira söz konusu cins limonun kilosu İstanbul’da marketlerde ve manavlarda 20-30 lira arasında satılıyor. Aynı limonun kilosu yaz aylarında en az 50-60 lira etiketle tüketicilerle buluşturulacak.

Kolay bozulan, soğuk hava deposunda fazla bekletilemeyen Mayer cinsi limonda zarar eden Mersin çiftçisi, dayanıklılığı ile bilinen coğrafi işaret tescilli Lamas limonunda hasada başladı. Narenciye üretimiyle öne çıkan Mersin’in Erdemli ilçesinde yaklaşık 55 bin dekarda yetiştirilen limonun hasadı başladı. Sabah erken saatlerde bahçelere giden işçiler, topladıkları ürünleri sandıklara yerleştiriyor. Dalında kilogramı 5 liradan satılan Lamas limonları, kamyonetlerle soğuk hava depolarına taşınıyor.

Üretici Erdoğan Yaşar,  hasadın Nisana kadar süreceğini söyledi. Lamas limonunun, uzun raf ömrüne sahip olduğunu dile getiren Yaşar, ürünü hakkında şunları söyledi:

“Ürünleri yurt içine pazarlamanın yanı sıra Rusya, Romanya, Ukrayna, Azerbaycan, Ermenistan ve Bulgaristan gibi birçok ülkeye ihraç ediyoruz. Ürün fiyatının artmasını bekliyoruz. Devletimizin ihracatta ton başına verdiği 1000 liralık teşvik, piyasaya canlılık getirdi. Sayın Cumhurbaşkanı’mız ile Tarım ve Orman Bakanlığı’mızdan teşvikin 2 bin liraya çıkarılmasını arzu ediyoruz”. Ayakta kalabilmek ve kazanmak bu şarttır.”


Narenciye sektörü de bahçe ile market arasındaki yüksek fiyat farkından şikayetçi. Örneğin bahçede 10 lira olan kaliteli İzmir satsuma mandalinası İstanbul’da markette 50 liraya, bahçede 9 lira olan Finike Çavdır portakalı ise markette 59 liraya satılıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) her ay başında açıkladığı bahçeden markete fiyat farkı araştırmasında narenciye ürünlerinin genelde ilk sırada yer alması dikkat çekiyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, narenciye ürünlerinde önemli fiyat farkının olduğunu belirterek, “Mersin bir narenciye deposu. Tüketici ile üretici arasındaki fahiş fiyat farkını bir türlü engelleyemedik. Bunu engelleyemediğimiz sürece bu işten hem tüketici hem üretici zarar görür” dedi.

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Sanayii batmak üzere…

    Sanayii batmak üzere…   Necdet Buluz     Ekonomideki kötü gidiş sürüyor. Enflasyon ve pahalılık sanayii de etkiliyor. Daha açıkça ifade etmek istersek sanayii sektörü batmak üzere.   Ekonomik büyümenin…

    Çocuklarımızı koruyamıyoruz…

    Çocuklarımızı koruyamıyoruz…     Necdet Buluz   Şurası çok açık: Çocuklarımızı hiçbir şekilde koruyamıyoruz. Bunlara sağlık sorunlarını da ekleyelim. Türkiye’de çocuk sağlığı, ülkemizin en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam…

    Gözden Kaçırmayın

    “MİLLET İRADESİNİ GASP EDİYORLAR”

    “MİLLET İRADESİNİ GASP EDİYORLAR”

    Süper Ligde haftanın maçları ve Hakemleri

    Süper Ligde haftanın maçları ve Hakemleri

    ”Yaşlılarımız Yok Sayılıyor”

    ”Yaşlılarımız Yok Sayılıyor”

    Et Fiyatları Uçtu !

    Et Fiyatları Uçtu !

    Sanayii batmak üzere…

    Sanayii  batmak  üzere…

    Türk turizmini bekleyen tehlike…

    Türk  turizmini  bekleyen  tehlike…