“Bodrum’da oteller
rezidansa ve eve
dönüştürülüyor…”
Necdet B.SİVASLI
Bodrum ilçesinde turizmciler son zamlarla birlikte otelcilerin nefes alamaz hale geldiğini belirterek zamlara tepki gösterdi.
Bodrum’da onlarca otelin kapanarak turizm sektöründen çıktığı ve kiralama yöntemi ile konut ve rezidansa dönüştürüldüğü belirtildi. Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Sabahattin Duman, yaptığı açıklamada “2023 yılı turizm sezonunda otelciyi ve turizmciyi bekleyen sıkıntılar çok fazla. Bunların başında gıda maliyetlerindeki aşırı artış, enerji maliyetlerinin zirve yapması, asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam, Ukrayna- Rusya savaşının devam etmesi sonucu talep daralması, kira fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle ilçede çalışacak personel bulunamaması, ÖTV artışı ile gelen içki zamları ve seçim takvimindeki belirsizlik geliyor” ifadelerini kullandı.
Bunların üzerine yüzde 2 olarak uygulanacak olan konaklama vergisini de eklendiğini belirten Duman, “Konaklama vergisinde katmerli uygulama var. Adı konaklama vergisi fakat oda fiyatı ile birlikte tahsil edilen yiyecek içecek hizmetlerinden de konaklama vergisi adı altında yüzde 2 vergi alınıyor. Bu çok büyük bir haksızlık” şeklinde konuştu.
İlçede otel, motel ve pansiyon tipi turizm tesislerinin birer birer kapanarak yüksek kiralardan yararlanmak için konut ve rezidansa dönüştürüldüğünü ifade eden Duman, yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle turizmcinin dayanamaz hale geldiğini belirterek şöyle konuştu;
“Bodrum‘da on bine yakın yataklı tesis, konut ve rezidansa dönüştürüldü. Böyle devam ederse Bodrum’da otel kalmayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığından bizim haklarımıza sahip çıkmasını istiyoruz. Oteller daha fazla yükü kaldıramaz”
Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum tarafından yapılan açıklamada, otelin gelirinin yüzde 10’unun çalışanlara eşit bir şekilde dağıtılacağı belirtildi.
Hizmet sektöründe çalışan ekibin önemine vurgu yapan Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum Genel Müdürü Mehmet Ferman Doğan turizmin insanı önceliklendiren, hizmete dayanan bir sektör olduğunu belirtti. Gerekli altyapıyı sağladıktan sonra, en büyük farkı yaratacak detayın insan unsuru olduğunu kaydeden Doğan, şu noktaların altını çizdi:
“Yeni sezon yaklaşırken deneyimli ekibimizi aramıza yeni katılacak isimlerle daha da genişletmeyi hedefliyoruz, bünyemize her pozisyonda yeni ekip arkadaşları ekleyerek büyüyoruz. Biz insan kaynağımıza yatırım yapıyoruz, onların gelişmesi konuklarımızla olan ilişkilerine yansıyor. Başarı için çalışanlarımızın iyi şartlarda olmasını, takdir edilmesini, karar alma süreçlerine dahil olmalarını, hak ettikleri pozisyonlara ulaşmalarını ve deneyimlerin ekibimize aktarılmasını önemsiyoruz. Geleceğin liderlerini yaratmak hedefiyle bu konudaki çalışmalarımız her yıl gelişerek sürüyor. Artık çalışan ve çalışma ortamı dinamiklerinin çok değiştiğinin farkındayız ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Çalışma düzeni geçmişte olduğu gibi 9-5 saatleri arasında, ofiste, şirket ekipmanlarına bağlı kalarak ilerlemiyor, günümüzde herkes zaman, mekân ve ekipman sınırlarına hapsolmadan daha esnek biçimde çalışabilme imkanına sahip. Dönüşen çalışma ortamı performans odaklı, kendi hedeflerini koyabilen, bilgiyi paylaşabilen, liderlik vizyonu taşıyan, teknolojiyi her yönüyle etkin biçimde iş süreçlerine katabilen ekip üyelerinden oluşuyor. Eğitimlerin önemi her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de artıyor. Biz de bu dengeleri göz önünde bulundurup süreçlerimize entegre ediyoruz.”