Avrupa’da kahve
lüks oldu…
Necdet B.SİVASLI
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’ne göre giderek artan enflasyon sebebiyle üye ülkelerde kahve “neredeyse lüks hale” geldi.
AB dışındaki Avrupa ülkeleri hesaba katıldığında kahve fiyatlarının son bir yılda en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Eylül 2022 itibariyle kahve fiyatında yıllık artış Türkiye’de yüzde 111 olurken AB ortalaması yüzde 17 gerçekleşti.
Eğer kahvenizi sütlü ve şekerli seviyorsanız sizin için kahve maliyeti daha da artıyor. AB ülkelerinde şeker fiyatı son bir yılda yüzde 37 artarken tam yağlı süt fiyatları da yüzde 26 artış gösterdi.
Enflasyon dünyada birçok ülkede yükselmeye devam ediyor. AB ülkelerinde eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 10,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre enflasyon aynı dönemde Türkiye’de yüzde 83’ü aştı.
Eurostat kahve fiyatlarındaki artışı ortaya koyduğu basın bülteninde “Son fiyat artışları sonrası sabahların vazgeçilmezi (kahve) neredeyse lüks hale geldi” yorumunda bulundu.
Kahve fiyatları AB’de son bir yılda yüzde 17 artarken üye ülkelerde en yüksek artış yüzde 43 ile Litvanya’da görüldü.
Kahvede yıllık zam oranı İsveç’te yüzde 38, Macaristan’da yüzde 35; İsveç’te ise yüzde 30 gerçekleşti.
AB üyesi olmayan ülkeler de hesaba katıldığında Avrupa’da kahve fiyatları en çok Türkiye’de arttı. TÜİK verilerine göre kahve fiyatları Türkiye’de yüzde 111 yükseldi.
En düşük yıllık zam ise yüzde 6 ile İsviçre’de görüldü. Kahvede yıllık enflasyon İtalya’da yüzde 8, Fransa ve İspanya’da yüzde 12, Almanya ve Hollanda’da ise yüzde 20 gerçekleşti.1
Kahveyi sütlü ve şekerli sevenler enflasyonun etkisini daha çok hissediyor. Tam yağlı süt fiyatı AB ülkelerinde son bir yılda yüzde 26 artış gösterdi.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de bu oran yüzde 127. Zirvedeki Türkiye’nin ardından yüzde 47 ile Litvanya gelirken Malta’da fiyatlar değişmedi.
Sütte yıllık zam oranı Almanya’da yüzde 33, Danimarka’da yüzde 28, Hollanda’da yüzde 25 ve Fransa’da yüzde 10 oldu.
Şekerde yıllık enflasyon kahve ve sütten çok daha fazla. Şeker fiyatları AB’de yüzde 37; Türkiye’de yüzde 164 artış gösterdi. AB ülkelerinde en çok zam ise yüzde 107 ile Polonya’da yaşandı.
İsviçre’de artış yüzde 1’in altında kalırken Almanya’da yüzde 2 ve İsveç’te yüzde 3 gerçekleşti.
Eylül 2022 itibariyle çay fiyatları son bir yılda AB’de yüzde 6,9 artarken Türkiye’de ise yüzde 78 yükseldi.
TÜİK veri setinde “Türk kahvesi” diye ayrı bir ürün yer almıyor. Bunun yerine sadece “kahve” genel olarak bulunuyor.