Türkiye, ziyaretçi
akınında
rekor kırdı…
Necdet B.SİVASLI
Yüksek yaz sezonunda (temmuz-ağustos) Türkiye ve Yunanistan’ın 2019 rakamlarını geride bıraktığı açıklandı. Zorlu rakibimiz İspanya ise 2019’un yüzde 23 gerisinde kaldı. İstanbul ise şahir kategorisinde lider oldu.
Uçak bileti veri şirketi ForwardKeys’in açıkladığı rakamlara göre, yüksek sezonda Türkiye 2019’un yüzde 9, Yunanistan ise yüzde 2 üzerine çıktı. Buna karşın, Slovenya yüzde 7, İzlanda yüzde 8 ve Portekiz yüzde 10 geriledi.
“Havacılık sektörü ilkbahar sonunda ve yaz başındaki seyahat talebine cevap vermesi durumunda Avrupa destinasyonları daha fazla ziyaretçi alabilirdi.” denilen raporda, hava yolu şirketlerindeki ve havalimanlarındaki personel eksikliği nedeniyle yüzde 5 yolcu kaybı yaşandığı kaydedildi.
Uçak varışlarında en iyi performansı yüzde 2 artışla İstanbul’un gösterdiği belirtilen ForwardKeys raporunda, Atina’nın (Yunanistan) yüzde 7, Reykjavik’in (İzlanda) ve Porto’nun (Portekiz) yüzde 8 ve Malaga’nın (Portekiz) yüzde 13 düşüş kaydettiği belirtildi.
ForwardKeys, Türkiye’nin yaşadığı büyüme ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
Türkiye’nin gösterdiği güçlü performansın lokomotifi Türk Lirasındaki değer kaybının devam etmesi ve Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa ülkelerinin çoğuna direkt uçamayan Rusların sadece Türkiye’ye gidebilmesi.
Verilere göre, 2019 yılının yüksek sezon dönemi ile kıyaslandığında İngiltere’nin yüzde 33, İspanya’nın yüzde 23, İtalya’nın yüzde 32, Fransa’nın yüzde 35 ve Almanya’nın yüzde 39 geride olduğu görülüyor.
Eğer Almanya’da grevler olmasa ve kapılar ardına kadar açılablseydi durum daha farklı olabilirdi.
Almanya turizm sektörüoldukça yavaş toparlanıyor.
TATS’ın açıkladığı veriler, kümülatifte kriz öncesinin ancak yüzde 73’üne ulaşıldığını gösteriyor. Kruvaziyer sektörü ise, turizmin diğer alanlarına göre daha kötü bir performans gösteriyor.
Alman iş ve turizm dergisi fvw’de yer alan haberde, yaz boyunca atılan ‘Rezervasyonlar 2019’un üzerinde’ manşetlerinin yerini hayal kırıklığının aldığı belirtildi.
TATS-Reisebüro-Spiegel raporuna göre, mevcut durum ağustos ayı ciro analizinde de açıkça görülüyor. Buna göre, seyahat sektörünün ağustos ayı cirosu 2021’in yüzde 110 üzerinde olsa da, 2019’un yüzde 10 gerisinde geliyor. Turizm + Kruvaziyer satışlarında da durum aynı. Satışlar 2021’in yüzde 80 üzerinde ancak 2019’un yüzde 12,6 gerisinde. Benzer şekilde 2022 yılında kruvaziyer satışları 2019’un yüzde 15, uçak bileti satışları ise 12,3 altında kaldı.
Ocak-ağustos arasındaki kümülatif rakamlar 2019’un aynı dönemi ile kıyaslandığında toplam satışların yüzde 27,5, turların yüzde 24,5 ve kruvaziyer satışlarının yüzde 30,5 geriden geldiği görülüyor.