Almanlar, kış
turizmine
yöneliyor…
Necdet Buluz
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan doğalgaz fiyatlarının kış döneminde daha da artabileceğine dair endişe, Alman emeklileri ucuz ve sıcak ülkelere yöneltti. Almanların kış turizmi nedeni ile daha az para harcayabileceklerine dikkat çekiliyor.
Alman emeklilerin ucuza uzun süreli konaklama yapabilecekleri ülkeler arasında en çok talebi Türkiye’nin gördüğü onu Tunus, Mısır ve Kanarya Adaları takip ettiği belirtiliyor.
Ayrıca Tayland, Senegal, Cabo-Verde ve Karayipler’e talep olduğu ifade ediliyor.
Alman medyasına konuşan emeklilerin üye olduğu derneğin yetkilisi emeklilerin aktif olarak sıcak ülkelere tatil rezervasyonu yapmaya başladığını ifade etti. Dernek, “Kış döneminde sıcak ülkelere gidecekler çünkü bu onlara evde ourmaktan daha ucuza mal olacak. Nedeni ise yüksek doğalgaz fiyatları.” açıklamasını yaptı.
Alman emeklilerin ucuza uzun süreli konaklama yapabilecekleri ülkeler arasında en çok talebi Türkiye’nin gördüğü onu Tunus, Mısır ve Kanarya Adaları takip ettiği belirtiliyor. Ayrıca Tayland, Senegal, Cabo-Verde ve Karayipler’e talep olduğu ifade ediliyor.
Bild gazetesine konuşan bir Alman emekli, “Soğuk kış günlerinde Almanya’da ne yapacağız? Tüm paramızı ısınmaya harcayacağız. Halbu ki, örneğin Tunus’takş bir otelde sabahtan akşama kadar şımartılıyoruz.” dedi.
Normalde 200 euro olan doğalgaz faturalarının bu yıl 600 euroya çıkacağını belirten emekli, bunun kendileri için karlı olmadığını söylüyor.
Kış döneminde Tunus’a gidecek emeklilerin her şey dahil konaklama sayesinde haftada 300 euro birikim bile yapabileceklerine dikkat çekiliyor.
Almanya’da turizm pazarının pandemi sonrası toparlanmasında yaşanan yavaşlama temmuz ayında da devam etti.
Alman iş ve turizm dergisi fvw’nunun Seyahat Acentesi Teknolojileri ve Hizmetlerinin (TATS) verilerinden yola çıkarak hazırladığı habere göre, ciro bazında haziran 2019’un yüzde 92’sine ulaşan seyahat acenteleri, temmuz ayında yüzde 82’de kaldı.
Gelirdeki toparlanmanın yavaşlamasının nedeninin son dakika rezervasyon trendinden kaynaklanıyor olabileceği belirtiliyor. Çünkü rezervasyon sayısının 2019’un üzerine çıktığı, ancak gelirler için aynı şeyin söz konusu olmadığı ifade ediliyor.
Diğer yandan, 2019’a kıyasla düşen kümülatif satışlar toparlanmaya başladı.
Haziran ayında 2019’un yüzde 34 gerisinde olan kümülatif satışlar temmuz ayında yüzde 30’un altına geriledi. Bu durum kruvaziyer gibi alt sektörlerde daha belirgin. Örneğin haziran ayında 2019’un yüzde 40 gerisinde olan kümülatif satışlar temmuzda yüzde 33’e geriledi.
Bu dönemde turizmde elde edilen en fazla gelir, 2021’in aynı dönemine göre yüzde 249,4 ile kruvaziyer sektöründe yaşandı fakat 2019’un yüzde 14,1 gerisinde kaldı.
Elde edilen toplam gelir ise 2021’in 131,2 üzerinde olsa da 2019’ın yüzde 18,3 geriledi. Bilet satışlarından elde edilen gelir, 2019’un yüzde 23,5 gerisinde kalsa 2021’in aynı dönemine göre yüzde 173,8 artış gösterdi.
Araba ile yapılan seyahatlerde elde edilen gelir 2021’in yüzde 92,1 üzerinde, 2019’un yüzde 14,9 altında kaldı.