“2022 turizm hedefi
aşılacak…”
Necdet B.SİVASLI
Turizm Bakanlığı’nın 2022 turizm hedefi 42 milyon turist 42 milyar dolar gelir olarak belirtiliyor. Ancak, turizm sektör temsilcileri yaptıkları açıklamalarda bu rakamların aşılacağını söylüyor. Hatta daha da ileri gidip “Rezervasyon yaptırmayanlar otellerde yer bu yaz yer bulamayacak” diyorlar.
İşte iddia:
“2022 turizm hedefi aşılacak. Temmuz ayında otellerde yer kalmadı.”
Okulların kapanmasıyla yaz sezonu hakkında değerlendirmelerde bulunan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili, tatile çıkmak isteyen vatandaşların mutlaka rezervasyon yaptırması ve güvenilir sitelere rağbet göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
Öyle görünüyor ki oteller iç turizmden umut bekliyor.
Bir de şu var:
Okulların tatil edilmesinden sonra iç turizmde bir canlanma başladı. Tatile çıkanların sayısında da artışlar görülüyor.
Pandemi nedeniyle de vatandaşların tatile hasret kaldığını belirten Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, “Haziran ayının ortasından itibaren otellerdeki doluluk oranları son 3 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Yerli turistler bölgemizdeki her cebe, her bütçeye uygun tatil olanakları sayesinde pandeminin etkilerini üzerlerinden atabilecek” şeklinde konuştu.
Temmuz ayı rezervasyonlarının tükenmeye başladığının altını çizen Sili, Haziran ayında otellerin tamamı dolmasa da, temmuz ayında tatil bölgelerinde otellerin yüzde 100 doluluğa ulaşacağını belirtti. “Şu anda önümüzdeki ay için yapılan rezervasyonlar ile otellerde boş yer bulmak zorlaştı.” diyen Sili, “Tatile temmuz ayında gitmek isteyen ve rezervasyon yaptırmayan vatandaşlar otellerde yer bulma sorunu yaşayabilir. İnternet web siteleri üzerinden rezervasyon yaptıracaklar vatandaşlarımız mutlaka güvenilir siteleri tercih etmeliler” ifadelerini kullandı.
Pandemi öncesi döneme göre yabancı misafirlerin Türkiye’ye daha fazla talep göstermeye başladığını söyleyen Sili, “Özellikle İngiltere ve Avrupa’nın rezervasyonları pandemi öncesine çok ciddi oranda artış gösterdi. En çok rezervasyon yapan ülkeler ise İngiltere, Almanya, Polonya ve Hollanda oldu. Önceki yıllara kıyasla tatil için ülkemizi az tercih eden Asya ve Amerikalı turistlerin rezervasyonları da artış gösterdi” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı turizm hedefinin 42 milyon turist, 35 milyar dolar olduğunu hatırlatan Sili, “Bu hedef fazlasıyla aşılacak gibi duruyor. Türkiye’nin turizm çeşitliliğinin reklamları dünya çapında 200 ülkede yapılıyor ve devam edecek. Tanıtım ve reklam anlamında hem sosyal medyada hem de yerinde çalışmalar çok fazla. Türkiye’nin güzelliklerini görenler zaten rezervasyonlarını yaptırıyor” ifadelerini kullandı.
Özetleyelim:
Pandemi nedeni ile tatile hasret kalanlar tüm imkanlarını kullanarak çocukları ile tatile çıkıyor.
Antalya ve Alanya’ya rağbet çok.
Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi tatil yöreleri iç ve dış turizmden bugüne kadar beklediğini alamadı.
İngiltere ve Almanya’dan önümüzdeki aylarda adı geçen turizm bölgelerine çok sayıda turist bekleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’ye 2022 yılının ilk 5 aylık döneminde yüzde 207,10 artışla toplam 12 milyon 710 bin 431 ziyaretçi geldi. Mayıs ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı da geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 308,48 artışla 3 milyon 824 bin 555 olarak gerçekleşti.
Verilere göre Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin 11 milyon 301 bin 602’sini yabancılar, 1 milyon 408 bin 829’unu ise yurt dışı ikametli vatandaşlar oluşturdu.
Türkiye’ye Ocak-Mayıs döneminde en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında bir önceki yılın aynı dönemine göre Almanya yüzde 367,24 artış ile (1 milyon 308 bin) birinci, Bulgaristan yüzde 334,88 artış ile (945 bin) ikinci, Rusya Federasyonu da yüzde 49,40 artış ile (853 bin) üçüncü sırada yer aldı. Rusya Federasyonu’nu yüzde 251,25 artış ile (838 bin) İran ve yüzde 1968, 45 artışla (801 bin) İngiltere izledi.
Mayıs ayında en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 420,62 artış ile 459 bin ziyaretçi gönderen Almanya birinci sırada yer aldı. İngiltere yüzde 4657,99 artış ile (395 bin) ikinci, Rusya Federasyonu da yüzde 1777,79 artış ile (362 bin) üçüncü oldu. Rusya Federasyonu’nu yüzde 360,60 artışla (266 bin) Bulgaristan ve yüzde 314,63 artış ile (184 bin) İran izledi.