İMPLANT TEDAVİSİ SONRASI UZAK DURMANIZ GEREKEN YİYECEKLER
İmplant tedavisinden sonra iyileşme döneminde bazı yiyeceklerden uzak durmanız ve bazılarını da daha fazla tüketmeye çalışmanız tavsiye edilir.
İyileşme döneminde uzak durmamız gereken yiyecek ve içeceklerin birkaçını Diş Hekimi Pertev Kökdemir paylaştı.
* Asitli içecekler
* Çok soğuk/sıcak besinler
* Baharatlı yiyecekler
* Kabuklu çerezler
* Patlamış mısır gibi diş aralarınıza girecek besinler
Bu dönemde birkaç ay beslenmeye özen göstermek önemlidir. Titanyum implantın çene kemiğine kaynaşma dönemi olan bu zaman zarfında, sıcak ya da soğuk olmayan yumuşak besinler tüketmek gerekir, böylece implantın stabilitesine zarar verilmez. Oda ısısındaki yoğurt, peynir, çorbalar, meyve suları, köfte, süt, muhallebi ve ekmeğin iç kısmı gibi yumuşak besinler tüketilebilir. Beslenme gıdaları kısıtlandığından vitamin ve mineral ihtiyaçları; taze sıkılmış meyve suları, kivi, elma, çilek, greyfurt, portakal gibi meyvelerden karşılanabilir.
İMPLANT UYGULAMALARININ GÜLÜŞÜNÜZ İÇİN ÖNEMİ
İmplant uygulamaları ile eksik dişlerinizden tamamlanmasının önemine girmeden önce, ilk olarak en yaygın soruyu ele alalım: Diş implantı tam olarak nedir? Diş implantı, hasarlı veya eksik doğal dişleri cerrahi olarak değiştirirken kullanılan küçük ama son derece güçlü bir titanyum alaşımlı vidadır.
İmplant uygulamaları ile eksik veya kırık dişlerinizin tedavisi neden önemlidir sorusunu Diş Hekimi Pertev Kökdemir’e sorduk.
Görünüş
Bir veya iki diş eksikliğinden dolayı mükemmel gülümsemenizi kaybetmek, depresyona ve güven kaybına neden olabilir. Bu da işinizi ve kişisel yaşamınızı etkileyebilir. Diş implantlarının genellikle hastanın moralini ve genel güvenini artırmada etkili olduğu bilinmektedir. Hastanın tedavi sonrası yapılan diş ile doğal diş arasında dışarıdan gözle görülür bir fark olmadığı için aslında fiziksel görünümü olumlu yönde etkilemektedir.
Ağız sağlığı
Bir diş eksilir eksilmez tüm diş yapınızdaki denge bozulmaya başlar. Oluşan boşluk, çiğnemenin bir sonucu olarak kalan dişlerin (özellikle boşluğa en yakın olanların) eğilmesine ve kaymasına neden olur.
Özellikle dişlerin çarpık yapısı hastanın çiğneme kabiliyetini etkilerse, daha fazla ağız problemine yol açabilir. Yıllar içinde birden fazla sayıda diş kaybedilmesi ile de çene kemiğinde kayıplar başlar.
Konfor
Tüm dişleriniz sağlamsa, diş eksikliği olan bir bölgeye ekmeğin veya yiyeceğin sert kısmının batmasının nasıl bir acı oluşturduğu hakkında bir fikrini yoktur. Bunun kötü bir his olduğunu ve hemen hemen her yemek yiyişte en az bir defa bu acının hissedildiğini söyleyebiliriz.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, hastaların yemek yerken oluşan bu acıdan kaçınmak için en sevdiği yiyeceklerden bile vazgeçtiğini söylemektedir. Bir bakıma yiyecekleri düzgün bir şekilde çiğneme yeteneğinizi kaybetmek, potansiyel olarak hayatınızın bir kısmından zevk almanızı engelleyebilir.
Bunun hemen hemen her öğünde meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden hastaların sürekli ağrı ve rahatsızlıktan kurtulmak için etten ve daha önce sevilen diğer yiyecek kaynaklarından vazgeçtiğini görmek nadir değildir. Bir bakıma, yiyecekleri düzgün bir şekilde çiğneme yeteneğinizi kaybetmek, potansiyel olarak hayatınızın çok büyük bir kısmından zevk almanızı engelleyebilir.
Bu nedenle eksik dişlerin en hızlı şekilde yapılabiliyorsa implant veya diğer tedavi yöntemleri ile tamamlanması gereklidir.