Seçmenin tercihi
değişiyor mu?..
Necdet SİVASLI
Güvenilir araştırma şirketlerinden Metropoll, bugüne kadar seçim sonuçlarını en iyi bilen gruplardan biri olarak öne çıkıyor. Özer Sancar’ın sahibi olduğu Metropoll, son anketinde de iktidar partisinin oy erimesinin devam ettiğini ortaya koydu.
Hemen araya girelim:
ANAR’ın sahibi İbrahim Uslu da son anketinde Cumhur İttifakı’nın oylarında düşüşlerin devam ettiğini söyledi. Uslu “Son anketimizde bunu açıkça görüyoruz. Ancak, muhalefet cephesinde beklenen kıpırdanma da görülmüyor” diyor.
Yukarıda sözünü ettiğimiz her iki anket grubu her ay birkaç anket yapıyor. Son 3 ay içinde yapılan anket sonuçları iktidardaki erimenin devam ettiği yönünde. Bunların dışındaki anketçiler de yaptıkları çalışmaların sonuçlarını anlaşmalı partilere sunuyor. Bazılarının sonuçları açıklanırken, bazıları açıklanmıyor.
Biz bugün Metropoll’ün son anketinin sonuçlarına bakmak istedik.
Metropoll Araştırma Şirketi Nisan ayı anketini yayımladı. Halkın gündemindeki konuların gündeme getirildiği ankette Cumhur İttifakı’nın oylarındaki erime dikkat çekerken Millet İttifakı’nın yükselişi göze çarptı.
Vatandaşlara, “Cumhur İttifakı mı yoksa Millet İttifakı’na mı yakınsınız?” diye soruldu.
Vatandaşların Yüzde 46.1’i Millet İttifakı’na yakınım derken Cumhur İttifakı’na yakınım diyenlerin oranı yüzde 42. 8’de kaldı.
Kararsızların oranı ise yüzde 11.1 olarak şekillendi.
Ankette ayrıca halkın yüzde 27’sinin gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı sonucu ortaya çıktı.
CHP ve İYİ Parti’nin sık sık gündeme getirdiği “128 milyar dolar nerede” kampanyası da halktan olumlu tepkiler aldı.
Öte yandan pandemi döneminde yapılan AKP kongreleri de halkın tepkisine yol açtığı da anketlere yansıdı. Hatta, bugün yükselen pandeminin bu kongrelerce tetiklemiş olabileceği bile söyleniyor.
Kararsızların oranı bu ankette de fazla. Bu grup hangi tarafa oy verecek bunu şu an için kestirmek zor. Ancak, kararsızların önemli bir bölümünün (z) kuşağı gençlerden oluştuğunun altını çizelim.
Bir önemli nokta daha:
İki grup dışında kalan ve oy oranı % 10’u bulan HDP’li seçmenin seçimde hangi tarafa oy vereceği konusu tartışılıyor. Cumhur İttifakı’nın bu bloktan beklediği oyu alamayacağı, HDP’li seçmenin önemli bölümünün tercihinin Millet İttifakı’ndan yana olabileceği söyleniyor.
Özellikle Ali Babacan’ın DEVA Partisi’ndeki yükselişi de göz ardı etmemek gerektiğini anımsatalım. Saadet Partisi ise seçimlerdeki duruşunun ne olacağını halen açıklamadı.
Sıkıntı şu noktada:
Geçinemeyen, kazanamayan ve giderek fakirleşenlerin sayısı giderek artıyor. Pahalılık ve geçim derdi mutfaklara yansıyor. Mutfaklardaki yangın büyüyor. Sorun mutfaklardaysa sıkıntı da büyük sayılır.
Geçenlerde bazı ekonomistler şu görüşü paylaştı:
“Orta direk fakirler grubuna girdi. Bugün orta direk kalmadı. Ya çok fakir ve muhtaçlar var, ya da çok zengin bir sınıf. Bu durum da sınıfsal farklılığı ortaya koyuyor.”
Özetleyelim:
Seçimlere daha zaman var. Bu zaman içinde iktidardaki Cumhur İttifakı’nın atacağı adımlar önemlidir. Muhalefet cephesinin ise seçmeni, özellikle de kararsızları etkileyebileceği bir performansı ortaya koyması gerekecek. Görebildiğimiz kadarı le her iki cepheyi de zor günler bekliyor.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz