Kısıtlamalara uyum sağlamak..

Kısıtlamalara uyum

sağlamak..

Necdet Buluz

Soru şu:

Pandemi nedeni ile uygulanan kısıtlamalara tam uyum sağlanıyor mu?

Yanıt: Hayır. Çünkü, pandemi nedeni ile ortaya konulan kısıtlamalardan ve uyarılardan oldukça uzaklaşmaktayız.

Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar, Bilim Kurulu üyeleri sıkça uyarı yapıyor ve kısıtlamaların olduğu saatlerde vatandaşların mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Şu konuyu özellikle belirtelim:

Her ne kadar pandemi ile mücadelede iyiye gidiş görülüyorsa da, konu halen sıcaklığını sürdürüyor ve kapanmış değil. Tehlike halen var. Yeni bir salgınla da karşı karşıya kalabiliriz. Çok daha dikkatli ve duyarlı olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz.

Aşılamalar başladı. Ancak “Aşı oldum artık bana bir şey olmaz” denmesin. Aşılandıktan sonra da kendimizi korumak ve kurallara uymak durumundayız, bunu unutmayalım.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, tedbirlere uyumun azalması ve dikkat edilmemesi ile vaka artışlarının yaşandığını belirterek, “Ben bu kısıtlamalardan muafım’ diyor. Muafsın ama niye çıktın? İş için çıkmadın, gezmek için çıkmak olmaz. Yani bu hak sana işini göresin diye belli bir amaçla verilmiş. Onu gezmek için kullanıyorsunuz. O zaman bu suiistimal oluyor. Yani kısıtlamaların çok etkinliği kalmadı gibi. Bu denetimlerin daha sıkı yapılması lazım” dedi.

Konuyu biraz daha açalım:

Kısıtlamaların olduğu saatlerde marketlerden yürüme mesafesinde alış-veriş yapılabiliyor. Bu nedenle gezmeye çıkanlar emniyet güçlerine takıldıklarında “Marketten ekmek almaya çıktım” diyor.

Ya da çalışma izni olanlar çalışmadıkları halde “Benim dışarı çıkma iznim var” gerekçesi ile gezmeye çıkabiliyor.

Doğrusu, kısıtlamalara uymaktır.

Birçok yerde maskesiz bile dışarıya çıkanlar var. Araçları ile trafiğe çıkanlar var. Gruplar halinde bir yerlerde toplananlar var.

Bakınız cebimizde sürekli basın kartı taşıyoruz. Kısıtlamalardan da muaf olduğumuz halde gezmek için dışarıya çıkmıyoruz. Bu bir sorumluluktur. Kendimizi ve karşımızdakini de korumak adına atılmış olumlu bir adımdır.

Geçenlerde üstadımız Hıncal Uluç da bu konuda anlamlı ve güzel bir yazı yazmış “Basın kartı sahibi olmama rağmen 81 yaşındayım ve kısıtlamalardan muafım. Ama, iş olsun diye dışarıya çıkmıyorum” demişti.

Bu hassasiyeti tüm vatandaşlarımızın taşıması gerekmiyor mu?

Kısıtlamalardan muaf olduğu halde iş olsun diye dışarı çıkmak, gezmek bir övünç meselesi olmamlıdır.

Eğer duyarsız davranırsak, kendimizi ve karşımızdaki koruyamazsak, kısıtlamalar bir işe yarar mı?

Şimdi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’yü dinleyelim:

“Hafta sonları mesela, sokağa çıkma yasağı var ama pek çok kişi arabasıyla seyahat ediyor. Sokaklar insan dolu. Mağazalar, marketleri insanlar her zamanki gibi yine dolduruyorlar. Yani kısıtlamaların çok etkinliği kalmadı gibi. Denetimlere devam etmek lazım. Gereksiz yere izinli de olsa mesela, ‘ben bu kısıtlamalardan muafım’ diyor. Muafsın ama niye çıktın? İş için çıkmadın, gezmek için çıkmak olmaz. Yani bu hak sana işini göresin diye belli bir amaçla verilmiş. Onu gezmek için kullanıyorsunuz. O zaman bu suiistimal oluyor. Bu denetimlerin daha sıkı yapılması lazım. Daha ötesi aslında denetimden de ötesi yurttaşlarımızın bu konuda bilincinin artması lazım. Bu kısıtlamalar bize eziyet olsun diye getirilmiyor. Hafta sonu sokağa çıkmaya ne gerek var? Burada bir gerek var, ihtiyaç var. Toplumun korunması açısından. Her gün 100 vatandaşımız ölüyor. Bu sizin de benim de yakınım olabilir. Sizin anneniz, benim babam, ötekinin kardeşi, birinin eşi olabilir. Onlarda insan, onların da yaşama hakkı var. Hepsi ölüyorlar. İşte bu kısıtlamalar bunu durdurmak için yapılıyor. Durduk yerde, eziyet olsun diye değil. Dolayısıyla insanların bunu anlaması lazım. Ben gayret edeyim, kurallara uyayım ki toplumda bu salgın bir an önce dursun, her şey normale dönsün. Hayat tekrar normale dönsün, insanlar işinden gücünden kaldı. Nasıl olacak bu iş? Bu vaka sayıları düşecek ki hepimiz kurallara uyacağız, o zaman her şey normale dönsün. Onun için dikkatli olmak lazım, uyum göstermek lazım.”

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Konut satışlarında artış var…

    Konut satışlarında artış var…   Necdet Buluz       Uzun zamandır duraklama dönemi geçiren konut satışlarında artış gözlendi. Konut kredilerindeki artış konut satışlarını etkilemişti. Satışlarda İstanbul başı çekiyor. Konut…

    Rusya Suriye’de sıkıştı…

    Rusya Suriye’de sıkıştı…   Necdet Buluz     Suriye’de gelişmeler devam ediyor. Çok parçalı bir yapıya kavuşması beklenen Suriye’de Rusya’nın ne yapacağı da merak ediliyor. Rusya’nın Suriye’den büyük ölçekte asker…

    You Missed

    Kuvvetli sağanak yağış ve fırtına geliyor.

    Kuvvetli sağanak yağış ve fırtına geliyor.

    Volkan Demirel’den Şenol Güneş’e saygısızlık !

    Volkan Demirel’den Şenol Güneş’e saygısızlık !

    ÇANKAYA’DA “HOŞGELDİN PAŞAM” KUTLAMASI

    ÇANKAYA’DA “HOŞGELDİN PAŞAM” KUTLAMASI

    “Borçsuz yaşamak zor”

    “Borçsuz yaşamak zor”

    ”Kubilay Türkiye Cumhuriyeti devleti için canını siper etmiştir”

    ”Kubilay Türkiye Cumhuriyeti devleti için canını siper etmiştir”

    Fenerbahçe ve Beşiktaş puan kaybederken, Galatasaray arayı açıyor:5-1

    Fenerbahçe ve Beşiktaş puan kaybederken, Galatasaray arayı açıyor:5-1