Boğaziçi Üniversitesi’ndeki ”kayyum rektör” eylemlerine katılan 17 öğrencinin gözaltına alındığı öğrenildi.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı ise Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemlerde 17 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Çataklı, Boğaziçi’ndeki eylemlerde gözaltına alınan 17 kişiden 15’inin öğrenci olmadığını öne sürdü.
Çataklı ayrıca, “Gözaltına alınanlardan bazıları MLKP ile irtibatlı” iddiasında bulundu.
AKADEMİSYENLERDEN PROTESTO
Boğaziçi Üniversitesi’nde bazı akademisyenler, yeni atanan rektörü okul bahçesinde protesto etti.
Bazı akademisyenler, tören sırasında cübbelerini giyerek okul bahçesinde toplandı. Akademisyenler, rektörlük binasına sırtını dönerek alkışlarla rektörü protesto etti.
Akademisyenlerin ortak açıklamasında, üniversitelerde karar alma yetkisinin, demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademide bulunmasının özerklik için şart olduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir” dendi.
Boğaziçi’ne AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanması, üniversitelerin siyasallaşması olarak yorumlandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün attığı imza ile beş üniversiteye rektör atandı. Böylece Erdoğan’ın talimatıyla son bir yılda üniversitelere atanan rektör sayısı da 21’e yükselmiş oldu.
Cumhurbaşkanı’na rektör atama yetkisi 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından AKP’li vekillerin TBMM’ye getirdiği önergeyle verildi. Aynı yılın 29 Ekim’inde yayınlanan kanun hükmünde kararname ile de üniversitelerdeki rektör seçimleri tamamen rafa kaldırılmış oldu.
Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanması ise yeni bir olay değil. Erdoğan, Kasım 2016’da üniversitede yapılan rektörlük seçimini 403 öğretim üyesinin 348’inin oyunu alarak kazanan Prof. Gülay Barbarosoğlu’nun yerine, aday dahi olmayan Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı atamıştı.
O günlerde üniversitedeki az sayıdaki akademisyen itiraz etmiş, öğrenciler ise bugün olduğu gibi tepkisini daha net bir şekilde ortaya koymuştu