Bodrum’un içler acısı durumu…

Bodrum’un içler

acısı durumu…

Necdet SİVASLI

Duayen gazeteci ağabeyimiz Can Pulak geçenlerde Bodrum’un son durumunu sergileyen yazısını okuduk. Pulak, yazısında Bodrum’un 175 bine yükselen nüfusunun 400 bine yükseldiğini, yaşanan pandemi nedeni ile Bodrum’a gelenlerin İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi illere geri dönmediğine değiniyor. Artan nüfusun da Bodrum’u kaldıramadığına dikkat çekiyor.

Öncelikle ustamıza duyarlılığından dolayı teşekkür ediyoruz. Çok güzel ve önemli konulara değinmiş, adeta Bodrum’un fotoğrafını çekmiş. Başta Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras olmak üzere, tüm ilgililerin de dikkatlerini çekiyor.

Bodrum’un sorunları ve içinde bulunduğu durum bir makaleye sığacak kadar küçük değil. Bu nedenle biz, birkaç yazı ile bu durumu sizlerle yansıtmaya çalışacağız.

Önce Bodrum’daki yapılaşmaya bakalım:

Aras, Bodrum Belediye Başkanlığına seçildiğinde bize ve Bodrum halkına şu açıklamada bulunmuştu:

“Yapılaşmaya ve yeni imar alanlarının açılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

Bugün Bodrum’a baktığımızda bugüne kadar görülmemiş bir yapılaşmanın hızla sürdüğünü ve yeni alanların da yapılaşmalara açılmakta olduğunu görüyoruz.

Bodrum’da deniz ve sahiller bitti, şimdi dereler tepeler yeni binalarla dolmaya başladı. Boş yer bırakılmıyor. Dağlar taşlar temizleniyor, yeni alanlar açılıyor. Neredeyse nefes alınamayacak hale geleceğiz.

Görüşümüz şu:

Bodrum, pandemi nedeni ile daha güvenli bir yer. Büyük şehirlerde yaşamaktan bıkanların ilk tercihi Bodrum oluyor. Bu nedenle ilgi fazla. Kiralar yüksek. Ev almak isteyenler de fazlalaşınca ev fiyatları da tavan yaptı. Bu nedenle yeni yerleşim alanları faaliyete başladı.

Bu ilginin önüne geçilemiyor. Herkes bir başkasını suçluyor.

Gelelim trafiğe:

30 yıldır Bodrum’da yaşamaktayız. Bu yıl yaşanan trafiği bugüne kadar yaşamadık. 81 ilden araç var. Kuralara uyan yok Açıkça ifade edeyim ki, Bodrum’da trafiğe çıktığımda endişe ediyorum.

Nedenine gelince:

Bodrum’a dışarıdan gelen araçlar, kendi illerindeki sisteme göre burada araç kullanıyor. Bu da kargaşaya ve tehlikeye davetiye çıkarıyor. Bodrum’un yolları da artık bu trafik yükünü kaldıramaz duruma geldi.

Ağır vasıtaların, çimento dökme araçlarının, tır’ların normal saatlerde Bodrum trafiğinde ne işi var? Bunlar hiç mi kontrol edilmiyor? Bu nasıl bir anlayıştır? Bu araçlar için bir çalışma saati belirlemek bu kadar mı zor?

Gümbet, Bitez ve Ortakent’te trafik göbeklerden yapılıyor. Bu göbek sistemi daha önce Ankara’da da uygulandı. Yoğun trafik nedeni ile birkaç yıl içinde bu göbeklerden vaz geçildi. Bodrum’da da bu göbeklerin artık işe yaramadığını gözlemliyoruz. Yeni sistemlerin uygulanması kaçınılmaz duruma gelmekte biz de bu uyarıda bulunalım.

Muğla Büyükşehir’in ve Hükümetin bazı katkıları ile Bodrum’un altyapısına yönelik bazı çalışmalar var. Yeterli mi, kesinlikle hayır. Giderek nüfus yoğunluğunu gördüğümüz Bodrum’da bu altyapıların da zaman içinde yetersiz kalacağını söyleyebiliriz.

Bodrum’un ışıklandırılması ise neredeyse yılların sıkıntısı. Akşamları bazı yerleşim birimlerine girmek ve yürümek neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. En hareketli bölgelerde bile ışıklar yetersiz durumda. Başıboş gezen köpekler de işin bir başka boyutu.

Gece Otogarın etrafında gezinmenin bile neredeyse mümkün olmadığını söylersek şaşırmazsınız değil mi?

Zeytinlikler, mandalina ve limon bahçeleri elden çıkarılıyor. Her taraf taş yığınına dönüşüyor. Bu işin önüne geçilemediğini de üzülerek görmekteyiz.

İşin bir başka boyutu da şu:

Yapılaşma için boş yer bulamayanlar, dere yataklarına kadar iniyor, buralarda binalar yapıyor. Aşırı yağışlarda buralarda facialar yaşanabilir. Daha önce yapılanların ne durumda olduğunu gördük.

Bodrum’un sorunları bu kadarla sınırlı değil. Bunları alt alta koyduğumuzda “Bodrum’da ki durum içler acısı” diyebiliriz.

Bodrum’u yazmaya devam edeceğiz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Mali güçlükler yaşayan otel sayısı arttı…

    Mali güçlükler yaşayan otel sayısı arttı…     Necdet B.Sivaslı     Yaşanan ekonomik sıkıntılar turizme de yansıdı. Alanya’da yaklaşık 25 otelin satışa çıkarıldığı ifade edilirken Alanya Turistik İşletmeciler Derneği…

    Hedef: 365 gün turizm…

    Hedef: 365 gün turizm…   Necdet Buluz   Turizm sektörü 12 ay turizmin gerçekleşmesini istiyor. “365 gün turizm, Anadolu’da adım adım turizm, 8 bin kilometreyi aşkın kıyı şeridimizdeki tüm alanlarda…

    Gözden Kaçırmayın

    Şam fatihleri siz bu işe  ne diyorsunuz ?

    Şam fatihleri siz bu işe  ne diyorsunuz ?

    “Dertsiz yurttaş yok”

    “Dertsiz yurttaş yok”

    ÇAĞIN HASTALIĞI “GELECEK KÖRLÜĞÜ”

    ÇAĞIN HASTALIĞI “GELECEK KÖRLÜĞÜ”

    ”KENT KONSEYİ KÜLTÜR SANAT İÇİN DE ÖNCÜ OLDU”

    ”KENT KONSEYİ KÜLTÜR SANAT İÇİN DE ÖNCÜ OLDU”

    Türk pasaportu sınıf atladı…

    Türk  pasaportu  sınıf  atladı…

    Erzurum kış   sporlarında   rekora   koşuyor…

    Erzurum kış     sporlarında     rekora     koşuyor…