KKTC’nde gözler Maraş’a çevrildi…

KKTC’nde gözler Maraş’a

çevrildi…

Necdet SİVASLI

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın en büyük hayali, yıllardır kapalı tutulan Maraş’ın yeniden turizme açılması konusuydu. Şimdilik bunun bir adımı atıldı. Bu adımı da cesurca atılmış bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Maraş’ın KKTC yönetiminde tekrar iskâna açılması için sivil ve askeri yetkililerle uzun süredir yapılan toplantılar sonucunda, Türkiye ve KKTC ortak adım atma kararı almıştı.

KKTC Bakanlar Kurulu’nun 11 Ekim’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Maraş’a ilişkin askeri statüsünün değişmesi kararını vermesi ve kentin bir kısmının turizme açılması Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bir zaferi olarak gösteriliyor.

KKTC’nde yapılan bir kamuoyu araştırmasında da halkın % 63,7’sinin Maraş’ın turizme açılmasını istediği ortaya çıktı.

Bunda Türkiye’nin desteği ve kararlılığını da unutmayalım.

Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Bölgenin statüsünün ‘sivil’ olarak değiştirilmesinin ardından, 1974’ten önce Maraş’ta mülkü olanlara çağrı yapılacak.

Mülk anlaşmazlığı olması halinde KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) devreye girecek.

Kıbrıs Rumları da TMK’ya başvurabilecek. KKTC Vakıflar İdaresi de bölgede bulunan ‘vakıf mülkleri’ ile ilgili adımlar atacak.

Şehrin açılmasıyla birlikte bazı binaların, sahipleri tarafından tamir edilmesi, bazıları da yeniden inşa edilmek üzere yıkılması bekleniyor.

Çünkü yıllardır kapalı olan kentte birçok binanın artık kullanılmaz duruma düştüğü söyleniyor.

5 bin 500 mülkün yer aldığı Maraş’ta Rumların yanı sıra, İngiliz, İtalyan ve ABD’lilerin mülkü bulunuyor.

İç hukuk yollarının denenmesi için oluşturulan TMK’ye şimdiye dek 281 Rum başvurdu.

192’si malını isterken, 89’u para talebinde bulundu.

Şimdi de Maraş’ı tanımaya çalışalım:

Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs’ın en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası büyük bir kısmı yerleşim ve iskâna kapatılmıştır.

Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos’ta (o gün son bulan) İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir.

1974 öncesi Akdeniz’in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, şu sıralar Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran “Yeşil Hat” tampon bölgesindedir. İçerisinde BM’ye ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır.

Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi’nden öteye gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştır. Askeri kartı olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiler haricinde hiçbir şekilde sivil araç ve yaya Kapalı Maraş Bölgesi’ne alınmamaktadır.

Özetleyelim:

Maraş’ın turizme açılması, KKTC’nin zenginleşmesi demektir. Bize göre KKTC üzerindeki ambargonun da Maraş üzerinden kırılması anlamına gelecektir. Bu nedenle Maraş’ın turizme kazandırılması konusunda yapılan çalışmaları önemsiyoruz ve destekliyoruz.

necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”         Necdet Buluz     Turizmle ilgili yazdığımız yazılarda İngiliz turistin önemine hep değişmişizdir. Üzücü bir gelişme var. İngiltere’de “Türkiye pahalı algısı…

    “Oteller değil dışarı pahalı…”

    “Oteller değil dışarı pahalı…”     Necdet B.SİVASLI           İşin gerçek yönü;   Türkiye’de özellikle Antalya’daki oteller çok lüks. Otelciler “Biz pahalı değiliz dışarı pahalı” diyor.…

    Gözden Kaçırmayın

    Şam fatihleri siz bu işe  ne diyorsunuz ?

    Şam fatihleri siz bu işe  ne diyorsunuz ?

    “Dertsiz yurttaş yok”

    “Dertsiz yurttaş yok”

    ÇAĞIN HASTALIĞI “GELECEK KÖRLÜĞÜ”

    ÇAĞIN HASTALIĞI “GELECEK KÖRLÜĞÜ”

    ”KENT KONSEYİ KÜLTÜR SANAT İÇİN DE ÖNCÜ OLDU”

    ”KENT KONSEYİ KÜLTÜR SANAT İÇİN DE ÖNCÜ OLDU”

    Türk pasaportu sınıf atladı…

    Türk  pasaportu  sınıf  atladı…

    Erzurum kış   sporlarında   rekora   koşuyor…

    Erzurum kış     sporlarında     rekora     koşuyor…