ANNE-BABALAR İÇİN CHECKLIST
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çocukların ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için anne ve babalara çok önemli tavsiyelerde bulundu.
* Çocuklarınıza bol miktarda su ve süt içirin. Meyve suyu ve şekerli içeceklerden mümkün olduğunca az tüketmesini sağlayın.
* 3 yaşından itibaren düzenli diş hekimi muayenelerini ihmal etmeyin.
* Abur cubur alışkanlıklarını ana öğünler sonrası değil öncesine alın veya tamamen ortadan kaldırın.
* 1 yaşından sonra özellikle gece yatarken biberon alışkanlığını sonlandırın ve bardak kullanın.
* Dişler çıkarken ağrıyı azaltmak için donmuş diş halkası yardımcı olur.
* Genellikle çocuklar 2 yaşından sonra kendi dişlerini fırçalayabilirler. Fakat 5 yaşına kadar yardıma ihtiyaçları devam eder. Bu yüzden diş fırçalama esnasında yanlarında olmanız hatta beraber fırçalamanız önemlidir.
* Her sabah ve akşam dişlerin fırçalanmasını rutin hale getirin.
* Çocuklarınıza düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma konusunda örnek olun.
* Çocuklarınıza çiğ sebze ve meyve yeme alışkanlığı kazandırın. Meyve ve sebzenin çiğ tüketimi hem daha fazla mineral ve vitamin alınmasını hem de dişlerin mekanik temizliğini sağlar. Ancak meyve ve sebzelerin meyve ve sebzelerin çok iyi yıkanmış olmasına özen gösterin
* Ağzınıza sürdüğünüz kaşığı 1 yaşına kadar kendi ağzınıza sürdüğünüz çatal ve kaşığı çocuklarınıza kullandırmayın. Çocuklarınızın dudaklarından öpmeyin. Çünkü çürük oluşturan mikroplar bulaşıcıdır ve çocukların ağzına bağışıklık sistemi tam gelişmemişken anne ve babadan bulaşır. Bu bulaşma ne kadar geç olursa çocuklarınız çürükler ve diş eti hastalıkları ile o kadar az karşılaşır.
PARMAK EMME NEDEN ZARARLI OLABİLİR VE NASIL ÇÖZÜLÜR?
Bebeklik döneminde bebeklerin dünyayı ağızlarını kullanarak keşfetmeleri yaygındır. Bu, bebekler için doğal bir içgüdüdür. Emzik ya da başparmağı emme, hayatın ilk birkaç yılı için normaldir. Özellikle diş çıkarma dönemlerinde bebeklere sakinlik ve rahatlama hissi vermektedir. Bu alışkanlık 5 yaşından sonra devam ederse, çocuğun duygusal veya sosyal gelişimi ile ilgili bir sorunun işareti olabilir. Doğru zamanda parmak emme alışkanlığını veya emzik kullanımını kesmek gerekir. Aksi takdirde istenmeyen bazı zararları olabilmektedir.
Olası yan etkiler
Bu alışkanlığın hem çocuğu hem de ebeveynleri için ana faydalarından biri, hem daha kolay sakinleşmelerine hem de uykuya dalmalarına yardımcı olmasıdır. Fakat diş gelişimi başlamadan önce bu alışkanlık sonlanmadığında dişler çapraşık çıkabilir ve ilerde ortodonti tedavi ihtiyacı doğabilir
Eğer çocuğunuz tüm süt dişlerini çıkardıktan sonra hala başparmağını veya emziğini emiyorsa, orta kulak enfeksiyonuna da yakalanma ihtimali ortaya çıkar.
Dt. Pertev Kökdemir, aşırı başparmak emmenin diğer uzun vade etkilerini şöyle sıraladı.
* Çenenin ileride veya geride konumlanması
* Damak kısmının aşırı çukurlaşması
* Çenenin konuşmaya olumsuz etkileyecek şekilde konumlanması,
* Zararlı bakteri veya virüslerin sürekli ağız ile teması
* Baş parmaklarında çirkin veya çarpık görünüme ilaveten baş parmak derisinde cilt rahatsızlıkları
En önemli şey, bırakma sürecinde çocuğunuza destek olmanız ve teşvik etmenizdir. Böylelikle öz saygılarını kazanarak daha rahat ve kısa sürede bu alışkanlığı bırakmalarını sağlayabilirsiniz