Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ‘yeni normal‘ sonrası ilk kez toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Tedbirlere uymazsak başa dönebiliriz” dedi.
Bakan Koca’nın açıklamasından satır başları şöyle:
*1 Haziran itibariyle yeni sürece girdik. 6 Mayıs’ta birinci dönemi tamamladık demiştim. İkinci dönemle ilgili bazı uyarılarda bulunmuştum. Tedbir şarttır çünkü tehdit devam etmektedir.
* Tedbirlere uymak sağlığımız güvenceye almak yanında yavaşlayan üretimin hızlanması anlamına geliyor. Yeni takvim başladığında öğrenciler için güvenli şartları sağlamış olmalıyız.
*Salgının en çetin günlerinde gösterdiğimiz başarıyı günlük vaka sayısının bin civarına düştüğü günlerde göstermek zor değildir. Tedbirlere uymazsak başa dönebiliriz.
*Mevcut şartlarda sizlerin salgın ve tedbirler konusundaki ferasetinizi de dayanak göstererek diyebiliriz ki ikinci dalga beklemiyoruz.
*Maske kuralına uymayan vatandaşlardan ricam konun ciddiyetini hatırlatmak isterim. Şunu hatırlatmak zorundayım, bugüne kadar 4585 vatandaşımızı kaybettik.
*Normal şartlara dönmediğimizi, planlı bir şekilde normal şartlara dönmeye çalıştığımızı unutmamalıyız.
*Tedbirleri tek başına uygulamanız yeterli olmayacaktır. Maske ve mesafe kuralını ihlal edenlere sosyal mesafenin ötesinde mesafeli davranın, bu hakkınızı kullanın. Toplum sağlığına işyerlerini, saygı göstermeyenlerden ayırın, tenkidinizi yapın, takdirinizi gösterin.
*AVM gibi kalabalık ortamlara gittiğinizde lütfen üç saatten fazla kalmayın.
*Bu hafta sonu genel sokağa çıkma kısıntısı öngörülmüyor. Vakalarına göre il bazında kısıtlama uygulanabilir.
*(65 yaş üstü ve gençler) Önümüzdeki hafta yeni düzenleme olabilir.
*Gerekli olmadıkça hastanelere başvurmayalım. Gerekli olduğunda sağlık kuruluşlarına müracaat edelim, bunu MHRS üzerinden yapalım.
*Yeni açılan İstanbul’daki hastanelerimiz için 3 bine yakın ilave personel alımı söz konusu olacak.
*İki yan yana koltuk şehirlerarası yolculukta dolu olmayacak. Şehir içinde koltuk sayısı kadar yolcu olacak.
*(Sıtma ilacının riskleri üzerine) Biz bu ilacı 20 yıla yakındır iyi biliyoruz. Yan etkilerini bildiğimiz bir ilaç.Bu ilacı, birçok ülke yoğun bakım dönemindeki hastalarda kullandı. Biz ise bu ilacın o dönemde faydası olmadığını, erken dönemde faydası olduğunu gördük. 1811 veriden beş vakada sadece kalp uzaması denilen durum oldu. Şu anda da bu ilacı kullanmaya devam ediyoruz, bir değişiklik olmadı.
* Bu kadar emek verip elde ettiğimiz başarıyı korumak zorundayız.
*Kök hücre uygulaması başarılı olmadı. Devam etmesi gerekmediğini düşünüyoruz. Plazmada başarı gördük, bu uygulama devam ediyor. Önümüzdeki dönemde, plazmadan daha yoğun antikor vermek üzere immunoglobulin sentezi geliştiriyoruz. Yeni bir dalgalanma olur veya bu anlamda vaka söz konusu olursa, bir-bir buçuk ay sonra ‘pasif aşı’ dediğimiz immunoglobulini ‘corona’yla ilgili sentezlemiş olacağız, onu daha yaygın kullanmayı hedefliyoruz.
3 HAZİARAN IN BLANÇOSU
Türkiye’de son 24 saatte 867 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 24 kişi hayatını kaybetti, 931 kişi iyileşti.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre toplam vaka sayısı 166 bin 422, toplam can kaybı 4 bin 609’a çıktı. İyileşenlerin sayısı da 130 bin 852’yi buldu.
Bugün 52 bin 305 test daha yapılmasıyla toplam test sayısı 2 milyon 155 bin 349’a yükseldi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından tabloyla birlikte şu mesajı paylaştı: “1 ay önce bugün 1.424 olan yoğun bakım hasta sayımız %57 oranında, 766 olan entübe hasta sayımız %66, günlük vaka sayımızsa %48 oranında azaldı. 52 bini aşkın testin sonucuna göre, bugün yeni vaka sayımız 867. TEDBİRLERLE BU DÜŞÜŞÜ DAHA DA HIZLANDIRALIM.”
Virüs, Türkiye’de ilk kez 11 Mart’ta görülmüş, ilk can kaybı 17 Mart’ta kayda geçmişti.