Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni askerlik sistemine geçilmesiyle ne ülkemiz sınırları içinde ne de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere ülkemiz sınırları dışında hiçbir aksaklık yaşanmayacaktır. Böyle bir şey söz konusu değil.” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan bunları dinleyeceklerini kaydeden Erdoğan, “Şayet ortada yükümlü askerlik uygulamasıyla ilgili birtakım sıkıntılar ve ihtiyaçlar varsa bunlara çözüm üretmek, siyasetçiler ve ülkenin yöneticileri olarak bizim asli görevimizdir. Halen Meclis gündeminde bulunan yeni askerlik düzenlemesi işte bu anlayışla ortaya çıkmıştır.” şeklinde konuştu.
Kanun hazırlığı, personel planlamaları, yeni askerlik sisteminin getireceği sonuçlar, terhis olacak yükümlü sayısı, bunların yürüttükleri görevlerin nasıl idame ve ikame edileceği gibi konuların hepsinin dikkate alınarak yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:
“Bugün toplamda 419 bin olan Türk Silahlı Kuvvetleri mevcudunun 200 bine yakını, yani yaklaşık yarısı subay, astsubay, yedek subay, uzman, sözleşmeli er, erbaş kadrolarındaki muvazzaf personelden oluşmaktadır. Kritik görevlerde, özellikle terörle mücadelede vazife üstlenen tüm birliklerimiz, muvazzaf askerlerden teşekkül etmektedir. Yükümlüler daha çok kıta görevlerinde, geri hizmetlerde değerlendiriliyor. Yeni askerlik kanunuyla yükümlülerin yarıya yakını hemen terhis olacak. Kalanları görevlerine devam edecektir.”
Milli Savunma Bakanı Akar’ın detaylı bilgileri vereceğini belirten Erdoğan, bu düzenlemenin bir yandan profesyonel askerliği yaygınlaştıracağını, diğer yandan da bu ülkenin tüm evlatlarının temel askeri eğitimden geçmesini sağlayacak bir anlayışla hazırlandığını aktardı.
Tarih kitaplarında Türk milleti için “asker millet”, “ordu millet” tanımları yapıldığına işaret eden Erdoğan, “Böyle bir milletin evlatlarının askerlikle ilişkisini tümüyle kesmek düşünülemez.” dedi.
Erdoğan, yeni askerlik sisteminde bedelli askerlik yapma hakkı kazanan herkesin bir aylık temel eğitimden geçeceğini belirterek, yükümlü olarak kıtaya gelenlerin ise temel eğitimleriyle birlikte toplamda 6 ay askerlik yapacağını söyledi.
Muvazzaf kadrolara geçişlerin de ilk 6 aylık ve ardından ücret mukabili yapılacak ikinci 6 aylık askerlik görevinin ardından mümkün olacağını açıklayan Erdoğan, yedek subaylık ve iki yıllık yüksek okul mezunları için bu kanunla gündeme gelen yedek astsubaylık uygulamalarının da personel ihtiyacının karşılanmasında önemli bir imkan olduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni sistemle Türk Silahlı Kuvvetlerinde zafiyet oluşacağı iddialarının hiçbir temeli yoktur.” ifadesini kullandı.
Bu düzenlemelerin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, “Her şeyden önce şu anda dünyanın en güçlü ordusu diye anılan Türk Silahlı Kuvvetlerinin komuta kademesi, kusura bakmayın da bir güvenlik zaafını düşünemeyecek kadar basiretsiz mi? Bunları, biz her an birlikte yaşıyoruz, birlikte müzakere ediyoruz, tartışıyoruz ve her ay Milli Güvenlik Kurulu toplantılarımızı yapıyoruz. Oralarda da bunlar gündemde… Bunları konuşuyoruz. Böyle bir şey olabilir mi?” diye sordu.
AKAR, CHP, MHP ve İYİ Parti’yi ziyaret edecek.
Milli Savunma Bakanı Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin CHP, MHP ve İYİ Parti’yi ziyaret edecek.
Meclis’te görüşülen yeni askerlik sistemi için AK Parti, muhalefet partilerini bilgilendirecek.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin CHP, MHP ve İYİ Parti’nin Meclis’teki gruplarını ziyaret edecek.
Bakan Akar saat 15.00’te MHP, saat 16.30’da CHP; saat 18.00’de de İYİ Parti ile görüşecek.