Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Ekonomideki daralma, piyasa beklentileri çerçevesinde gerçekleşti. Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.6 daraldı.
Gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) TL’deki sert değer kaybı, finansal koşullardaki sıkılaşma ve iç talepteki yavaşlamanın da etkisiyle yüzde 2.5 daralması bekleniyordu. Türkiye ekonomisi, 2017’de iç talep ağırlıklı yüzde 7.4 büyümüştü. Bu dönemde aşırı ısınma tartışılırken ekonomi 2018’in ilk çeyreğine yüzde 7.2 seviyesinde yüksek bir büyüme ile başladı. İkinci çeyrekte büyüme yüzde 5.3’e, üçüncü çeyrekte yüzde 1.6’ya yavaşladıktan sonra son çeyrekte ise yüzde 3 daralma yaşamıştı.
SANAYİ ÜRETİMİDE DARALDI
Sanayi üretimi şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 azaldı. Alt sektörlere bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığı endeksi geçen yılın şubat ayına göre yüzde 4,7, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 5,5 azaldı.
VATANDAŞ ZATEN DARDAYDI
Ekonomide meydana gelen küçülme yüzünden vatandaşlar son bir yılda bin 803 dolar fakirleşti
Kaynak Yeniçağ: Vatandaş bin 803 dolar fakirleşti
VATANDAŞ PARA HARCAYAMIYOR
İlk çeyrekte mal ve hizmet ihracatı yüzde 9.5 arttı, buna karşılık dövizdeki artışın da etkisiyle ithalat yüzde 28.8 azaldı. Vatandaşın bu dönemde buzdolabı, çamaşır makinesi gibi dayanıklı mallara yönelik tüketim harcaması yüzde 19.5, yarı dayanıklı mallara yaptığı harcama da yüzde 18.2 gibi olağanüstü düzeyde azaldı. Lokanta, otel gibi hizmet harcamaları da yüzde 2.5 azalırken dayanıksız mallara yönelik harcamada ise sadece yüzde 1.6 artış görüldü.