MHP, af konusunda
ısrarcı…
Necdet SİVASLI
MHP Genel başkanı Bahçeli, partisinin af konusunda kararlı olduğunu daha önce söylemiş ve “Bunun takipçisi olacağız” demişti. Bazı tartışmalardan sonra af konusu 31 Mart seçimleri sonrasına kalmıştı.
Kamuoyunda affın çıkması konusunda bir beklenti sürüyor. Ancak halen bunun kapsamı tespit edilmiş değil.
Şimdi, MHP’liler daha önce söyledikleri bu konunun bir an önce TBMM’ye getirilmesi ve sonuç çıkmasını bekliyor.
Seçim tartışmaları sonrası toplanacak olan TBMM genel kurulun Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanunu’nda bazı değişiklikler öngören taslak çalışmalarını ele alacağı ve çalışmaların Adalet Komisyonunun ardından Meclis’e geleceği iddia ediliyor.
Af konusundaki süreç ve gelişmelere kısaca bakalım:
Af konusunda MHP ile farklı düşündüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan devlete karşı işlenmiş suçlar dışındaki cezaların affına sıcak bakmadığını açıklamış olsa da MHP aksi yönde bir kanun teklifini 24 Eylül 2018’de TBMM Başkanlığına sunmuştu. MHP’nin af teklifi Anayasanın 87. maddesinde düzenlenen genel ve özel af niteliği taşımıyor.
Hazırlanan kanun teklifinin genel veya özel af olmadığını ifade eden MHP’li yetkililer söz konusu teklife “devlet indirimi” ya da “şartlı ceza indirimi” demişti.
Ak Parti TBMM Grup Başkanı Naci Bostancı 6 Mart 2019 tarihli konuşmasında Milliyetçi Hareket Partisi’nin teklifinin af olmadığını, ceza indirimi içerdiğini vurgulayarak ”Seçim sonrası bakılır. Halkımız da bunu takdir eder” ifadelerini kullanmıştı.
Şartlı ceza indirimi olarak adlandırılan söz konusu teklif TBMM’de kabul edildiği takdirde, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, hükmolunan cezaların toplamından bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılacak.
Hükümlü ve tutuklunun indirim yapıldıktan sonra infazı gereken cezası kalmazsa salıverilecek. MHP’nin kanun teklifinde af kapsamı dışında tutulan suçlar da yer alıyor.
Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, casusluk suçları ve soykırım ve insanlığa karşı suçlar ceza indirimi kapsamı dışında yer alması öngörülen suçlardan bazıları.
Yasa tasarısında ceza indirimi kapsamına giren bazı suçlar ise; TCK 213’üncü maddedeki halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, 215 sayılı suçu ve suçluyu övme, 216 sayılı halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama ve 220 sayılı suç işlemek amacıyla örgüt kurma.
Ayrıca mal varlığına karşı suçlar olarak adlandırılan hırsızlık, dolandırıcılık, yağma suçlarıyla kamunun sağlığına karşı suç olarak yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti de indirim kapsamında yer alacak.
Özetleyecek olursak:
MHP’liler af konusunda ısrar ediyor ve kararlılıklarını ortaya koyuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise daha önce yaptığı açıklamalarda bunun mümkün olmadığına vurgu yapmıştı. Hatta Erdoğan af isteyenlere karşı da çok sert tepki göstermişti.
Daha önce seçimdeki bazı yerlerdeki yenilgiyi MHP ile yapılan ittifaka bağlayanlar şimdi de “Af konusunda MHP’nin istekleri yerine gelirse daha çok oy kaybımız olur” endişesi taşımaya başladı.
Ortada bazı sorunlar oluşmaya başladı. Bu nedenle AK Parti ile MHP arasındaki ittifakın çatlayabileceği ve ortaklığın sona erebileceği bile konuşulmaya başlandı.
MHP üst düzey yöneticileri ise “Tabanımıza af konusunda söz verdik. Sınırlı da olsa bu affın Meclis’ten çıkması gerekiyor. MHP, seçmenine ne söz verdiyse eninde sonunda bu sözü yerine getirecektir” diyor.
Görebildiğimiz kadarı ve kulislere yansıyanlara baktığımızda af konusunda MHP ile ittifak ortağı AK Parti arasında sıkıntı yaşanabilir. Bunun boyutlarını da af konusunun kapsamının Meclis gündemine gelmesinden sonra bekleyip hep birlikte göreceğiz.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz