HER ŞEY YALAN YAHYA AKSOY
Çoğu zaman söze, “şu yalan dünyada her şey boş”diye başlarız. Türkülere ve atasözlerine yansır bu gerçekler: “Şu yalan dünyaya geldim geleli, gülmedi yüzüm”,”Aşağı mahallede bir yalan söyledim, yukarı mahallede ben de inandım/Yalancının mumu yatsıya kadar yanar” der devam ederiz…
İnsanoğlunun “iki sözünün biiri yalandır”halk deyişinden alınacak dersler vardır.
Gerçek ile yalan hep iç içe veya yanyanadır.”Var ol” ilahi buyruğunu, “yok ol” sonlandırır. Var olan yok,yok olan var olur. Felsefe ve tasavvuf bu gerçekleri çok güzel anlatır.”Bir ben vardır bende,benden içerü” diyen ozan Yunus ile”Gelimli gidimli dünya! Bir ucu ölümlü dünya./Hani bey erenler?Dünya benim diyenler…” söylemi ile gerçekleri dillendiren Dede Korkut atamız ile dünya filozofları yaşamı dile getirirler.
Yeryüzü mezarlıkları ile gönüllerde yaşama farkına değinen Hz.Mevlâna,”Bizim mezarımızı yer yüzünde aramayın,mezarımız ariflerin gönüllerindedir”diyor.
“Gidenin her biri memnun ki yerinden/Senelelr geçti dönen yok seferinden …”diyen ünlü şaiir Yahya Kemal, yalan ve gerçek dünyaya atıflarda bulunur.
İnsanlar yaşayanlarla, ölenleri karşılaştırırken “O essah-gerçek dünyada biz yalan dünyadayız!”derler… Mitolojik efsaneler, halk hikâyeleri,masallar ve destanlar yalan ve gerçek üzerine öykülerle doludur.
Adem ile Havva efsanesi, zeytin ,elma,vakvak,incir,ahlat,alıç gibi ağaçlara atfedilen efsaneler yalan ve gerçek üzerine kurulmuş,karşılaştırmalı olarak ders alınsın diye örneklendirilerek anlatılmıştır. Bu değerler romanlara ve tiyatrolara da aktarılmıştır…
Nasrettin hocamızın ünlü anlatımı “ya tutarsa” diyerek göle yoğurt çalmasından alınacak dersler içerisinde yalan-gerçek,umut-umutsuzluk,bugün-yarın karşılaştırmaları da yer almaktadır.
Bugün siyasette,ticarette,evde ,iş yerinde, sokakta,parkta,heryerde ve her zaman ikilemlerle yaşamaktayız; bunlar arasında “yalan-dolan” büyük yer tutmakta.
“Fazla söylenen sözün çoğu yalandır”çağrısına uyarak,sözü ve yazıyı kısa kesmek gerekir vesselam diyerek, her köşesine “yalan dünyanın cenneti” dediğimiz dünyanın kıymetini bilmeli,korumalı ve zenginliğine değerler katmalıyız..
ÖĞRETMENLER EĞİTİMİN IŞIĞIDIR
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ YAHYA AKSOY Öğretmenler marşı “…Candan açtık cehle karşı bir savaş, Ey bu yolda ant içen genç arkadaş! Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş; Durma durma koş./Şanlı…