SAVAŞLAR VE SANSÜRLER YAHYA AKSOY
Savaşların görünen ve görünmeyen yüzleri vardır.Tarihin bilinen ve bilinmeyen yönleriyle incelenmesi gerekir. Gercekler derinliklerde ve kapalı alanlardadır. Tarihi derinliğine ve genişliğine incelemek ve gerçeğe ulaşmak esas olmalıdır.
Geniş halk kesimlerinin,panik, korku,kargaşa ve iç dedi kodulara karışmaması için bütün ülkelerde savaş zamanlarında doğru bilgilerden mahrum bırakılması düşüncesi ile yapılan kısıtlamalar, yasaklar ,sıkı yönetim ve sansür uygulamaları tarih boyunca yapılmıştır.
Günlük gazeteler,haftalık,aylık süreli yayınlar ve resmi yayın organlarına uygulanan yasaklar yüzünden zamanın doğru bilgileri ertelenmekte, arşivlere ve tarihin karanlık sayfalarına atılmakta.
Gazetelerde yer alan haber,görüş ve yorumlar,savaşlarla ilgili fotoğraflar,karikatür ve haritalar ile yasak ve sansür bildirileri o günkü tarihi gerçekleri yansıtırlar.
Tarihi gerçekler ve tarihin arka yüzü bu karanlık sayfalar zaman içerisinde incelendikçe gün yüzüne çıkmaktadır.”Tarihten ders alınmalı ve tarihin arka bahçesi araştırılmalıdır…” sözleri bize ışık tutmaktadır.
Bu alanda, uzun bir zaman içerisinde yerinde, arşivler taranarak yapılmış en önemli ve bilimsel araştırmalar içerisinde yer alan ve PEGEM AKADEMİ tarafından 2.baskısı yapılan , Prof.Dr.Yahya Akyüz’ün “Çanakkale Savaşları ve Fransız kamuoyu (1915-1916)” adlı çalışması en güzel örneği teşkil etmektedir:
1915 Çanakkale Savaşları zamanında, sansür ve propaganda kıskacında tutulan Fransa ve İngiltere kamuoyunun, savaş haberlerinden nasıl ve niçin uzak tutulmuş olduğu gerçek belge ve bilgilerle gün yüzüne çıkarılmaktadır.
Türk ve dünya tarihinin en önemli askeri ve siyasi olaylarından biri olan ve ülkemizin kaderini değiştiren Çanakkale savaşları ve Komutan Mustafa Kemal’in üstün başarısı ile savaşlarda basında sansür uygulamaları gerçek yönleriyle bu belgesel kaynak eserde görülmektedir.
Fransız Millî Kütüphanesi,ABD OrlandoÜniversity of Central Florida Kütüphanesi ve bu kütüphane ile anlaşmalı kütüphaneler,Türkiye Millî Kütüphanesi, TBMM Kütüphanesi ve Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi’nde bulunan önemli süreli ve süresiz yayınlar bilmsel bir gözle ayrıntılı ve karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir.
“18 Eylül 1915 günü, Republique adındaki Fransız savaş gemisinin ,”Boğazın Anadolu kıyısındaki Türk bataryalarını topa tutarak tahrip ettiğini”, bu olaydan sonra gecikmeli gelen Fransız gazeteleri yazar.dürbünle atışları izlerı izleyen Fransız yüzbaşı Feuiller, “Atışların hiçbirinin hedefi vuramadığını ve bu haberi sanradan şaşkınlıkla okuduğunu” söyler ve şöyle der: “İşte tarih böyle yazılıyor.”
Yazar Akyüz, ayrıntılı araştırmalarını,Onsekiz Mart 1915 Çanakkale Türk deniz zaferinin 75.yıldönümünde (1990), Türk tarih Kurumu tarafından Çanakkale’de düzenlenen uluslararası sempozyumda bildiri olarak sunmuştur.
Çanakkale savaşlarının 100.yılında( 2015), iki baskı yapılarak okuyucuya sunulan Prof.Dr. Yahya Akyüz’ün “Çanakkale Savaşları ve Fransız Kamu Oyu” eseri, tarihin derinliklerine ışık tutarak,kamu oyu nedir,kamu oyu nasıl oluşur,kamu oyunu oluşturan unsurlar nelerdir,kamu oyu araştırmaları,Çanakkale savaşları ve Fransız kamu oyu,geniş halk kitlesinin savaşlar hakkında doğru bilgilerden uzak bırakılması ve İngiliz ve fransız gizli planlarına dair gerçekleri gün yüzüne çıkarmaktadır.
Çanakkale doğumlu olan ve doğduğu topraklara bir bilim adamı olarak vefa borcunu ödemek üzere yıllarını arşivlerde araştırmalarla geçiren ve tarihi gerçekler konusunda “SAVAŞLAR VE SANSÜR” konusuna bilimsel ışık tutan en önemli kaynak eserlere imzasını atan,yakından tanıdığım dostum eğitim abidesi Profesör Akyüz’ü yürekten selamlayarak eserlerini okumanızı diliyorum.
Savaşlar ve sansürler konusunu incelenmeden,tarihin gerçekleri aydınlanamaz…
ÖĞRETMENLER EĞİTİMİN IŞIĞIDIR
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ YAHYA AKSOY Öğretmenler marşı “…Candan açtık cehle karşı bir savaş, Ey bu yolda ant içen genç arkadaş! Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş; Durma durma koş./Şanlı…