SEVGİNİN ŞİİRSEL İFADESİ !

SEVGİNİN ŞİİRSEL İFADESİ ! YAHYA AKSOY
“Sevilmek istiyorsan sevimli olmalısın;/Güzel güzel huylarla kalplere dolmalısın./ Herkesin sevilecek özellikleri vardır;/ Sevilmenin yolunu sevmekte bulmalısın.” şair Fazıl Bayraktar, yaplması gerekeni bir dörtlükte özetlemiş.
“14 Şubat Sevgililer Günü”nün , kökleri MS III.yüzyılda Roma dönemine dayanan anlamlı bir öyküsü bulunmakta: Roma İmparatoru II. Cladius, savaşlara gönderecek asker bulamayınca, nişan ve evlilikleri yasaklamış. Bir din adamı olan Aziz Valantine, yasakları dinlemeyerek gençleri evlendirmeye devam edince, imparator tarafından 14 Şubat 270 yılında ölüme gönderilmiş. Vatikan tarafından daha sonra Valantin’e ” AZİZ” ünvanı verilmiş ve ölüm günü “Sevgililer günü “olarak kutlanmaya başlayınca dünyaya yayılmış.
Uygarlık tarihinde sevgi günü olarak kutlanan önemli tarihler de bulunmakta. Antik Yunan takviminde ocak ortası ve şubat ortasına gelen günler ,Zeus ile Hera’nın ” Kutsal Evlilik Günü” olarak anılmış. Bereket tanrısı için 1800’den itibaren ABD ‘de sevgi günü kutkanır olmuş.Bir geleneğe göre İspanya Katalon bölgesinde nisan ayında kırlara çıkan gençler birbirlerine kitap ve çiçek hediye etmişler. Bu geleneği temel alan BM 23 Nisan gününü “1995 hoşgörü yılında” Dünya Kitap ve Telif hakları Günü” olarak belirlemiş.İnsan-kitap ve sevgi bütünleşmiş.
Ülkemizde bahar bayramı- Cemre Düşmesi-Nevrûz, Hıdırellez,Çiğdem ve Kardelen günleri de doğayı, insanı ve toprağı sevme günleri olarak özünü korumaktadır.
“Tabiyata Veysel aşık,/Topraktan olduk gardaşık,/Aynı yolcuyuz yoldaşık,/Sen yolcusun ben bac mıyım, ” diyen Veysel ustaya, bütün şairleri temsilen, sevgi gününde selam olsun.
“Biz sevdik mi adam gibi severiz./Toprağımızı da,/Bayrağımızı da,/ Sevdamızı da,/Adam gibi bekleriz…”diyor şair-yazar Canfer Balçık.
Usta şair Nazım,” Bahar Yağmurları ” şiirinde şöyle demekte: “Bahar yağmurları yine yağacak,/Yağmurun içinde kuşlar ötecek,/Filizler, çocuk, iyilik, umut,/Bahar yağmurunda boy atacaklar.”
Şair-i Azam Munis Faik Ozansoy, tarih, kültür ve dil sevgisini yücelten Yahya Kemal İçin ” Yahya Kemal’e Mersiye” şiirinde şöyle demekte:
“Ey şâir, ey güzelliği temsil eden zekâ,/ Bir devre ihtişamla nihayet veren dehâ./ Şahsında tam “Kemal” ini bulmuştu şiirimiz,/Her mısraında benliğimiz vardı, tertemiz./Ermişti tam kıvamına nazmında Türk dili,/Kaybın neler hatırlatıyor,bir düşünmeli./Girmezdi şiire belki de hâlâ,o olmasa,/Üsküp’ten Erzurum’a,Mohaç’tan Trablus’a,/Tarihimiz, akınlarımız, şanlı ordumuz,/İslam şehirleriyle ve halkıyla yurdumuz./…Sevdin,ne varsa Türk’lüğe ait,büyük, derin;/Şehnamemiz demektir o eşsiz şiirlerin…”
Sevginin bilge şairi Fikret Sezgin, zamanı, insanı, neyi ve sevgiyi bir dörtlükte harmanlamış:
“Zaman yaşamıyorsa saat isterse dursun,/Yaşam gönül harmanı, seni seven savursun./Sevgi kamıştan değil,seven nefesten gelir./Sevdiğinin elinde severek ney olursun.”
Sevgi çok yönlü ve çeşitlidir: Vatan ,bayrak, toprak, insan,su, hava, doğa , çocuk,çiçek, musiki, resim, mimari, güzel sanatlar, tarih, kültür, deniz, yemek ve giyim gibi pek çok alanda ele alındığı zaman insanların bunlarla kaynaştıkları görülür.Her çeşit sevgiyi, özlü ve anlamlı dizelere aktaranlar da şairlerdir.Şair şiirdir, şiir sevgidir.
“İnsan, akıl, ruh ve sevgi üçgeninden ibarettir” diyen Hz.Mevlânâ, “ Sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz diyen Yunus emre, “ Sevgi muhabbet kaynar ocağımızda” diyen Hacı Bektaş-ı Veli, sevgi şairleri Karacaoğlan, Veysel ve Cahit Külebi gibi nice bilge, düşünür, ozan-âşık , şair ve yazar, değişik açılardan sevgi ve hoş görüyü işlemişlerdir.
. Bütün sevgiler ilahî sevgide buluşur ve kaynaşır. Dünyada 14 şubat esas alınarak kutlanan ”
Sevgililer Günü” sevgi günüdür.Kutlu olsun.Bu özel gün için en büyük ve anlamlı armağan bir demet çiçek ve bir demet şiir olmalıdır.
Şair Hülya Gözen, “Sadece Sevdim” şiirinde duygularımıza tercüman olmuş:
“Sadece sevdim,/İster iyi ol,/İster kötü/İster güzel ol,/ İster çirkin/Yalansız,çıkarsız,riyasız,nedensiz,/Sadece sevdim.”
Hayatın ana tema’sını oluşturan felsefe, sevgidir…Dünya ve insanlık,sevgi ve hoşgörü ile mutlu ve huzurlu olmalıdır.

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    ÖĞRETMENLER EĞİTİMİN IŞIĞIDIR

    24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ YAHYA AKSOY Öğretmenler marşı “…Candan açtık cehle karşı bir savaş, Ey bu yolda ant içen genç arkadaş! Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş; Durma durma koş./Şanlı…

    ” İlk seçimde sonlarının geldiğini görüyorum”

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya’nın başkenti Berlin’de katıldığı  toplantıda  yaptığı konuşmada  ;Türkiye’deki demokrasinin aleyhine kullanmaya devam ediyorlar. Ben, onların stresinin arttığını, kötülükleriyle beraber önümüzdeki seçimde sonlarının geldiğini görüyorum.…

    Gözden Kaçırmayın

    Asgari Ücret Zammı Etiketleri değiştirdi

    Asgari Ücret Zammı Etiketleri değiştirdi

    ”Pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım.”

    ”Pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım.”

    Narin’ i katledenlere ağırlaştırılmış Müebbet verildi

    Narin’ i katledenlere ağırlaştırılmış Müebbet verildi

    Beşiktaş ta Başkanlık düğümünde son viraj !

    Beşiktaş ta Başkanlık düğümünde son viraj  !

    Aile Hekimlerinde yeni dönem ,yeni yılda başlıyor

    Aile Hekimlerinde yeni dönem ,yeni yılda başlıyor

    Özel’den ,Erdoğan’a çağrı ;”Salon siyasetçisi olma, meydanlardan korkma”

    Özel’den ,Erdoğan’a çağrı ;”Salon siyasetçisi olma, meydanlardan korkma”