Gerçek işsiz sayısı 5,5 milyonu aştı…

Gerçek işsiz sayısı 5,5

milyonu aştı…

Necdet SİVASLI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 3 milyon 419 bin kişi işsiz durumda görünüyor. Ancak, , iş bulma ümidi olmadığı için iş aramayıp, çalışmaya hazır olan 2 milyon 53 bin işsiz ve mevsimlik çalışan 68 bin işsiz eklendiğinde, geniş tanımlı işsiz sayısı, 5 milyon 540 bin kişiye ulaşıyor.

Bu tablo, bugün için gerçek işsiz sayısının 5,5 milyonu aştığını ortaya koyuyor. Aslına bakılacak olursa işsizlik ciddi bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan işverenlere seslendi. “Her işyerine bir kişi istihdam edilirse bu işsizlik oranını büyük çapta düşürecek” çağrısı yaptı. Görebildiğimiz kadarı ile işverenler bu çağrıya pek sıcak bakmıyor.

Şimdi TÜİK’in açıkladığı son verilere bir göz atalım:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsayan Eylül dönemi işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre işsizlik Eylül döneminde yüzde 10,6 oldu. Ağustos dönemi işsizlik oranı ise yüzde 10.6 olarak açıklanmıştı.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, Eylül’de geçen yılın aynı dönemine göre 104 bin kişi azalarak 3 milyon 419 bin kişiye geriledi. Aynı dönemde işsizlik oranı 0.7 puan azalarak yüzde 10.6 oldu. Bir önceki aya göre ise işsizlik oranında değişim olmadı.

Eylülde tarım dışı işsizlik oranı 0.9 puanlık azalışla yüzde 12.8 olarak tahmin edildi. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0.1 puanlık artışla yüzde 20 oldu. Genç nüfusun yüzde 26’sı ne çalışıyor, ne de okuyor. Kadınlarda bu oran yüzde 36. İşsizlik, 15-64 yaş grubunda 0.8 puanlık azalışla yüzde 10.8 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı, Eylül’de geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 233 bin kişi artarak 28 milyon 797 bin kişiye, istihdam oranı ise 1.1 puanlık yükselişle yüzde 47.9’a ulaştı.

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 197 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 1 milyon 36 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 20.3’ü tarım, yüzde 18.8’i sanayi, yüzde 7.7’si inşaat, yüzde 53.1’i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

Eylül ayında geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0.2, sanayi sektörünün payı 0.3 puan azaldı. Hizmet sektörünün payı ise 0.4 puan arttı. İnşaat sektörünün payı değişmedi.

Eylül 2017 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan, kayıt dışı çalışanların oranı da geçen yılın aynı dönemine göre 0.2 puan artarak yüzde 34.8 oldu. Kadınlarda kayıt dışı çalışma geçen yıla göre 1 puan artarak yüzde 46,3 seviyesinde gerçekleşti.

Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre değişim göstermeyerek yüzde 22 oldu. Tarım sektörü ise yine kayıt dışı çalışmanın en yüksek olduğu sektör oldu. Tarım sektöründe kayıt dışı çalışma oranı Eylül’de geçen yılın aynı ayına göre 1.6 puan artarak yüzde 84.8 olarak gerçekleşti. Tarımda çalışan kadınlarda ise durum çok daha vahim, sigortalı kadın çalışan tarımda neredeyse yok denecek kadar az. Tarımda çalışan her 100 kadından yalnızca 6,5’inin sigortası var.

TÜİK tarafından Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsayan Eylül 2017 dönemi için işsizlik oranı 10.6, işsiz sayısı ise 3 milyon 419 bin kişi olarak açıklansa da bunlar geniş tanımlı işsizlik verilerinin çok gerisinde kalıyor. Çünkü TÜİK işsiz durumda olan milyonlarca kişiyi hesaplara dahil etmiyor.

Bu bağlamda TÜİK’in açıkladığı 3 milyon 419 bin kişilik işsiz sayısına hesaba katılmayan, iş bulma ümidi olmadığı için iş aramayıp, çalışmaya hazır olan 2 milyon 53 bin işsiz ve mevsimlik çalışan 68 bin işsiz eklendiğinde, geniş tanımlı işsiz sayısı, 5 milyon 540 bin kişiye ulaşıyor.

Sorunun çözümü yatırım ve üretimlerden geçiyor. Yatırım ve üretim istihdam yaratacak. İstihdam ise işsizliği önlemede etkili olacak. Nüfus artışımıza oranla istihdam ortamının geride kalması sorunu daha da işin içinden çıkılamayacak duruma getirebilir.

Eğer bugün ülkemize yabancı sermaye girişi olmuyor, yatırımlar gerçekleşmiyor, istihdam ortamı yaratılamıyorsa bunun nedenleri araştırılmalı ve sorunlara çözüm bulunmalıdır.

Günü kurtarmak amacı ile alınacak önlemlerin hiçbir şey ifade etmeyeceği ve soruna kesin çözüm getirmeyeceği de açıktır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”         Necdet Buluz     Turizmle ilgili yazdığımız yazılarda İngiliz turistin önemine hep değişmişizdir. Üzücü bir gelişme var. İngiltere’de “Türkiye pahalı algısı…

    “Oteller değil dışarı pahalı…”

    “Oteller değil dışarı pahalı…”     Necdet B.SİVASLI           İşin gerçek yönü;   Türkiye’de özellikle Antalya’daki oteller çok lüks. Otelciler “Biz pahalı değiliz dışarı pahalı” diyor.…

    Gözden Kaçırmayın

    Süper Ligde 19. haftanın maçları

    Süper Ligde 19. haftanın maçları

    ”Erdoğan’ın siyasi geleceği ile Öcalan’ın özgürlüğünün takas edileceği bir oyunun parçası olmam”.

    ”Erdoğan’ın siyasi geleceği ile Öcalan’ın özgürlüğünün takas edileceği bir oyunun parçası olmam”.

    Ekrem İmamoğlu’ nun ŞAM ziyaretini kim iptal ettirdi ?

    Ekrem İmamoğlu’ nun  ŞAM ziyaretini kim  iptal ettirdi ?

    Beşiktaşın gözü Montella’ da

    Beşiktaşın gözü Montella’ da

    Kupa da ilk hafta alınan sonuçlar

    Kupa da ilk hafta alınan sonuçlar

    Gazeteciler, toplumun gözü, kulağı ve sesi olarak, her türlü zorlu koşulda fedakârca çalışarak bu önemli görevi yerine getirmektedir.

    Gazeteciler, toplumun gözü, kulağı ve sesi olarak, her türlü zorlu koşulda fedakârca çalışarak bu önemli görevi yerine getirmektedir.