31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlandı…..
DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ’NDE NEFESİNİZİ TUTUN!
Prof. Dr. Gönüllü; “Tütünden ölenlerin
sayısı,2030’dan önce 8 milyona çıkacak!….
Gelişimin Önündeki Tehdit; Tütün….
Tütün kullanımı, sağlık harcamalarında çok ciddi artışa neden oluyor….
Haber:Halim UTLU
Hemen hemen her yıl 6 milyon insanın tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Liv Hospital Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü,eğer yoğun önlemler alınamaz ise bu sayının 2030 yılından önce 8 milyona çıkacağına dikkat çekti.
Tüm dünyada her yıl 31 Mayıs’ın“Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlandığını belirten Prof. Dr. Uğur Gönüllü, ‘’Dünyada 2017 yılı için bugüne özel seçilen temanın “Gelişimin Önündeki Tehdit; Tütün” olduğunu söyledi. Liv Hospital Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gönüllü burada amacın, ‘’Dünya Tütünsüz Günü’nde sigara bırakmanın öneminin kavranması; küresel halk sağlığı sorunu olarak tütünün zararlarının vurgulanması’’ olduğunun altını çizdi.
Her yıl 90.000 genç sigaraya başlıyor
Tütün kullanımı nedeniyle her yıl 6 milyon insanın ölmekte olduğunu belirten Gönüllü, eğer yoğun önlemler alınamaz ise bu sayının 2030 yılından önce 8 milyona çıkacağını ifade ederek ‘’Tütün kullanımı; cinsiyet, yaş, ırk, kültür, eğitim düzeyi gözetmeksizin herkese zarar vermektedir. Küresel olarak her yıl 90. 000 genç sigaraya başlamakta ve bunların da dörtte birinin 10 yaşın altında olduğu bilinmektedir. Sigara ne kadar erken yaşta denenirse, o kadar kolay bağımlılığa neden olmaktadır.Tütün kullanımı, sağlık harcamalarında çok ciddi artışa neden olmaktadır.’’ dedi.
Tütün ekimi, haşere ilacı ve gübre kullanımı nedeniyle suları da kirletiyor
Tütün kullanımının, sağlık harcamalarında artış ve üretimde düşmeye yol açarak, ulusal ekonomilere çok büyük ölçülerde yük getirdiğini belirten Prof. Dr. Uğur Gönüllü,sözlerini şöyle noktaladı;‘’Sağlık harcamalarındaki artışla birlikte, o ülkedeki açlık pompalanmakta, ulusal bütçeden eğitim ve sağlık hizmetlerine ayrılan pay daha da düşerek, kısır bir döngü oluşmaktadır. Bu süreç de gelişimin önünde çok büyük bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.
Bunların yanı sıra, tütün ekimi ciddi miktarlarda haşere ilacı ve gübre kullanımına neden olarak suların kirlenmesine yol açmakta, bu durumda doğayı kirleterek, her yıl %2-4 oranında yeşil kuşağın kaybına neden olmaktadır. Tütün endüstrisinin doğaya verdiği zararlar arasında, ayrıca oluşturduğu 2 milyon tonun üzerindeki katı atıkta unutulmamalıdır.