Dadaşlardan “Kültür ve Turizm” çıkarması…

Dadaşlardan “Kültür ve
Turizm” çıkarması…

Necdet SİVASLI

Erzurum’un Olur İlçesi var. Bu ilçenin bir de “Olurlular Kültür ve Turizm Yardımlaşma Derneği” bulunuyor. İşte bu dernek yöneticileri şimdi kolları sıvamışlar ve her derneğin kolayca el atamayacağı bir işe girişmişler. İlkini bu yıl düzenleyecekleri “Olur Sıla-ı Rahim Kültür ve Turizm Festivali” için adım atmışlar.
Biz bu Derneği, Erzurumlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Bodrum Şubesi ve o dönem Başkanlığını da yapan iş adamı Haşim Işık ile tanımıştık. O günden bu yana da Dadaşlarla daha sıkı bağlarımız oluştu. Haşim Işık’ın bu yapılaşmaya da çok önemli katkıları olmuştur, bugün de olmaktadır bunu da vurgulamadan geçemeyeceğiz.
Erzurum Olurlular Kültür Yardımlaşma Derneği, Olur Kaymakamlığı ve Olur Belediyesi’nin katılımı ile hazırlanan Kültür ve Turizm Festivaline Erzurum ve Olurlu iş adamları da katkı sağlayacak. Kıpçak Türkleri’nin bir boyunun adından gelen Olur, Erzurum Bölgesinde doğal ve kültürel zenginlikleri, bozulmamış doğası, organik yetiştirdiği ürünleri ile tanınıyor.

Dernek Yöneticilerinden Alpay Bektaş ile görüştük. Yönetim olarak yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Erzurum’un ve yörenin doğal zenginliklerinin tanıtılması, konuklara tattırılması ve köylülerin ürettiklerinin pazarlanmasının hedeflendiği festivalin yöreye hareketlilik getireceğini vurguladı.
Olur ve yöresi çok göç vermiş. Yurt dışında çalışan hemşerileri de çok. Festivalin hedeflerinden biri de bu gurbetçilerle, yöre halkını ve gençleri kucaklaştırmak, kaynaştırmak ve hasretlikleri gidermek.
Alpay Bektaş yapılması planlanan festivaldeki hedeflerini de şöyle özetledi:
“Yurdumuzun dört bir yanına gitmek zorunda kalan ilçemizin insanlarının ilçelerine ve köylerine olan bağlarının devamını sağlamak. Göçün verdiği durgunluğu gidermek için köylülerimizin organik olarak ürettikleri ürünleri yerinde alınmasını sağlamak. Esnafımıza destek olmak. Hemşerilerimize sıla-ı rahim yaptırarak gençlerimizin kaynaşmasını sağlamak. Tarihimizi ve kültürümüzü tanıtmak için her yıl 6 gün olarak düzenleyeceğimiz festivalimizin ilçemize ve köylülerimize büyük katkı sağlamasını amaçlıyoruz.”
Olurlular Derneği yöneticileri yörelerine ve yöre insanlarına güveniyor. Tarihi zenginliklerinin ortaya çıkarılması için birlikte çalışma yürütüyorlar. Geçmişimizi de özellikle genç nesillerin ve yöre dışındakilerin tanıması için festival boyunca bu konuda da çalışma ve sergiler düzenlenecek.
Satırbaşları ile yapılması düşünülenleri de sıralayalım:

Eski tarım aletlerinin uygulanması ve tanıtılması yapılacak. Eski ev aletlerimizin sergilenmesi ve tanıtılması da aynı çerçevede değerlendirilecek. Ata sporumuz olan karakucak güreşimizi ve yamaç paraşütümüzü canlı tutmak yarışmalar yapılacak. Halk oyunlarımız –sanatçılar ve orta oyunlarımızın sergilenip tanıtılması için de ayrıca programlar düzenlenecek. İlçenin meşhur dut pekmezinin yapılışının sergilenmesi ve bağları ziyaret de aynı gün içinde gerçekleştirilecek. Yörenin geçim kaynağı olan hayvancılığı yerinde ziyaret. Yaylalara uzanan yolculuk ile Kültür-turizm tanıtım gezileri de festival boyunca konuklara güzel zaman geçirmelerine katkı sunacak.
Burada asıl hedef, Olur İlçesi’nin her yönü ile tanıtılmasıdır.
Çünkü yörede organik ürün yetiştiriliyor. Köylüler ve üreticiler yıllardır bu ürünleri tanıtamıyor. Festival boyunca bu ürünlerin tanıtımı sağlanacak. Ücretsiz tahsis edilecek stantlarda da satışlar yapılacak. Böylece hem ürünün tanıtımı, hem satışı yapılmış olacak. Üreticiler de, tüketiciler de kazanacak.
Bunun sadece Olur ve köyleri ile sınırlı kalmayacağının da altı çiziliyor. Çevre ilçe ve köylerden de festivale geniş katılım hedefleniyor.
Hemen şunu söylemeliyiz:
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapması gerekenleri, böylesine dernekler, kişiler bir araya gelip gerçekleştirmeye çalışıyorsa buna devletin de desteğinin olumlu yönde olması gerekiyor. Olurlular Derneği, bu adımı atarak belki de birçoklarına örnek olacak, yol açacaktır.
Türkiye, her yöresi ile zengin bir ülkedir. Bu zenginliklerimizin ortaya çıkarılması, tanıtılması, geçmişimize ışık tutacak adımların atılması hiç kuşkusuz kültür ve turizmimiz için de önemsenmelidir.
Dadaşlar, Olur İlçesi’nde “Kültür ve turizm” çıkarması ile ses getirecek, dikkatleri çekecek büyük bir projeye imza atmaya çalışıyor.
Erzurum olur da iş sazsız, sözsüz, halaysız olur mu?
Olurluların festivali, şiirlerle, yöre türküleri, halaylarla da süslenip zenginleştirilecek. Sözün özü Dadaşlar coşmaya, coşturmaya hazırlanıyor.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”

    “Türkiye pahalı algısı oluşmaya başlamış…”         Necdet Buluz     Turizmle ilgili yazdığımız yazılarda İngiliz turistin önemine hep değişmişizdir. Üzücü bir gelişme var. İngiltere’de “Türkiye pahalı algısı…

    “Oteller değil dışarı pahalı…”

    “Oteller değil dışarı pahalı…”     Necdet B.SİVASLI           İşin gerçek yönü;   Türkiye’de özellikle Antalya’daki oteller çok lüks. Otelciler “Biz pahalı değiliz dışarı pahalı” diyor.…

    Gözden Kaçırmayın

    ÖZEL’DEN İKTİDARA”KIRMIZI KART ”ÇAĞRISI

    ÖZEL’DEN İKTİDARA”KIRMIZI KART ”ÇAĞRISI

    Erdoğan ,Bahçeli ile görüştü

    Erdoğan ,Bahçeli ile görüştü

    ”Öcalan TBMM’ye gelip konuşacak,ama Müsavat Dervişoğlu Ankara’nın sokaklarında gezemeyecek öyle mi?

    ”Öcalan TBMM’ye gelip konuşacak,ama Müsavat Dervişoğlu Ankara’nın sokaklarında gezemeyecek öyle mi?

    ”Milletçe ayağa kalkmalı, bütün Türkiye’yi parlamentoya çevirmeliyiz”

    ”Milletçe ayağa kalkmalı, bütün Türkiye’yi parlamentoya çevirmeliyiz”

    “Kalp Sağlığı İçin Haftada 2 Kez Balık Tüketin”

    “Kalp Sağlığı İçin Haftada 2 Kez Balık Tüketin”

    Yanlış ekonomi politikaları Çin’e yarıyor…

    Yanlış ekonomi  politikaları  Çin’e  yarıyor…