Dışişleri Bakanlığı’nda beklenen kararname belli oldu. Yeni büyükelçiler belirlendi. Bakanlığın üst yönetimi tamamen değişiyor.
BU KARARNAME İLE AHMET DAVUTOĞLU EKİBİNİN TAMAMEN TASFİYESİ GERÇEKLEŞTİ
Yeni kararnameye göre, Müsteşar Feridun Sinirlioğlu beklendiği gibi Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi oluyor. Sinirlioğlu, 2009 yılından bu yana bakanlıkta müsteşardı. Numan Menemencioğlu’dan sonra Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uzun süreli müsteşarı olan Sinirlioğlu artık New York’ta olacak.
Bakanlığın 2 numarası, Naci Koru. Onun da yeni görevi, BM Cenevre Daimi Temsilciliği. Koru, Ahmet Davutoğlu döneminden bu yana bakan yardımcısıydı.
1915 soykırım iddialarıyla ilgili Almanya Parlamentosu’nun kararından sonra istişareler için Ankara’ya çağrılan Hüseyin Avni Karslıoğlu da geri dönmeyecek. Yerine müsteşar yardımcısı Ali Kemal Aydın gidecek. Bir diğer Müsteşar Yardımcısı Murat Esenli Türkiye’nin yeni Roma Büyükelçisi.
Müsteşar Yardımcısı Levent Murat Burhan da Dublin Büyükelçisi olarak kararnamede yeraldı. Kararnameye göre, Irak Büyükelçisi Faruk Kaymakçı Türkiye’nin yeni Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi oldu. Türkiye’nin yeni Bağdat Büyükelçisi ise Fatih Yıldız.
Dışişleri bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç de yeni büyükelçi olan isimlerden. Belgrad’da görevine devam edecek.
MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa, Paris Büyükelçisi oldu. Moskova Büyükelçisi olarak Hüseyin Diriöz ismi belirlendi. BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik de yeni Atina Büyükelçisi oldu.
Bu kararmanede MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ismi yok. Fidan’ın Tokyo Büyükelçiliği’ne atanacağı konuşuluyordu.
Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın da Türkiye’ye döneceği iddiaları vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı kararnamede Kılıç’ın ismi yok. Kılıç görevine devam ediyor.
Kararname, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçti. Ardındanda yeni görevlendirmeleri bizzat Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçilere tebliğ etti.
Yeni büyükelçilerin kararnamelerinin Resmi Gazete’de yayımlanması için, o ülkelerden agreman yani onay gelmesi gerekiyor.
Ülkelerden onay geldikten sonra, büyükelçiler kararnamesi, Resmi Gazete’de yayınlanacak.