“BARBARLIĞA KARŞI UMUT” ÇANKAYA’DAN YÜKSELECEK
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Türkiye’nin tek emek filmleri festivali olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’ne bu yıl da ev sahipliği yapıyor.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek 11. Uluslararası İşçi Filmleri Festival kapsamında bu yıl, “Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri” teması ile toplam 60 film gösterilecek.
Çankaya Belediyesi’nin de destek verdiği Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, “Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri” başlığıyla bu yıl 11. kez seyircilerle buluştu. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen açılış programı sinema emekçilerini, sinema izleyicisi ve barışseverlerle buluşturdu. Oyuncu Mert Fırat ve Çiğdem Sezgin’in sunduğu açılış programına İstanbul CHP Milletvekili Şafak Pavey ve Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya da katıldı. Grup Boyalı Kuş’un mini dinletisiyle başlayan gecenin açılış konuşmasını Festival Komitesi adına Mustafa Eberliköse yaptı.
Bu yıl seçilen “Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri” başlığının, ayrımcılık, nefret, barbarlık ve cehalete bir karşı duruş olması sebebiyle anlamlı olduğunu ifade eden Eberliköse, “Etrafımız bunlarla sarılı, tüm bu olumsuzluklar var. Ama bunların karşısında duracak bir umut da var. Ve o umut sokaklarda, sanatta” diye konuştu. Sanatın sınıfsal bir içerik taşıdığında ilerici olduğunu söyleyen Eberliköse, “Sermaye katleder, sanatın göreviyse yaşamı çoğaltmak, umudu artırmak ve gerçekleri ortaya koymaktır. Bu festivalle yapmaya çalıştığımız budur, biz savaşın önüne umudu koymak için buradayız” dedi.
“İRADENİN İYİMSERLİĞİNİ SAVUNMALIYIZ”
Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya da, “Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri” başlığının çok anlamlı olduğunu ifade ederek “Çünkü bu etkinlik son 7 ayda 3 terör saldırısında 175 insanını kaybetmiş bir şehirde yapılıyor. Bu şiddet sarmalı, sadece can kayıpları ile değil toplumsal kutuplaşma, linç kültürünün gelişmesi, adli olayların artışı gibi birçok olumsuz sonuçlara sebep oluyor” dedi.
Bu atmosferde özellikle muhalif, eleştirel sanatın sadece izleyici ile buluşmasının değil bu sanata emek verenlerin de çeşitli yaptırımlarla kısıtlandığını hatırlatan Kaya, “Bu duruma karşı durmak için bu festivalin başlığında olduğu gibi barbarlığa karşı umuda sarılmak gerekiyor. Çünkü daha yaşanılacak bir umudu taşıyanlar için, tıpkı Gramsci’nin dediği gibi aklın kötümserliğine karşı iradenin iyimserliğini savunmaktan başka bir yol görünmüyor” diye konuştu.
GERİDE KALANLARIN ÖYKÜSÜNÜ PAVEY ANLATTI
Festivalin açılış programında, yönetmenliğini CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’in yaptığı, 10 Ekim 2015’de Ankara Garı’nda yaşanan ve 102 kişinin hayatını kaybettiği patlamadan yaralı kurtulanların mücadelesini anlatan “Geride Kalanlar” adlı kısa metrajlı belgesel de gösterildi.
Gösterimin ardından 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği adına kürsüye gelen, Mehtap Coşkun, geride kalanların ailelerinin şu anda daha da çok toplumsal desteğe ihtiyaç duyduğunu kaydederek “Dayanışmayı, bu salondan başlayarak büyütmemiz gerekiyor” dedi.
Açılış etkinliğinde ayrıca Festival Teşekkür Plaketleri de verildi. Çalışma koşullarını protesto etmek için yaklaşık 8 yıldır grevde olan set emekçisi Cafer Varlı, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve Şafak Pavey’in yanı sıra Festival’in düzenlenmesindeki katkılarından dolayı Fatin Kanat’a teşekkür plaketleri verildi. Açılış programı Taş Kağıt Makas Grubu’nun müzik dinletisiyle sona erdi.
TÜM GÖSTERİMLER ÜCRETSİZ
Uluslararası filmlerin yanı sıra, “Toz Bezi”, “Abluka”, “Sarmaşık “, “Nefesim Kesilene Kadar”, “Rüzgarın Hatıraları” gibi son dönem kurmaca filmlerin de yer aldığı ve 60 filmi seyirciyle buluşturacak olan Festivalde tüm gösterimler ücretsiz. Aralık sonuna kadar Türkiye turuna çıkacak olan Festival daha sonra İngiltere ve KKTC’de de gösterimler yapacak. Ayrıntılı programına www.iff.org.tr internet sitesinden ulaşabilirsiniz.