“hayalciler/dreamers”
Platform A Sanat Galerisi, seramik sanatçısı Deniz Pireci
ve ressam Gazi Sansoy’un yer aldığı “hayalciler” isimli Resim ve Heykel Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. 23 Nisan Cumartesi günü başlayacak sergide sanatçılar farklı disiplinde yaptıkları eserlerini “hayalciler” üst başlığı altında birleştirerek, Ankaralı izleyicilerin beğenisine sunuyor. Hayalciliğin sanatla uğraşan insanların en önemli ortak paydası olduğunu düşünen Pireci ve Sansoy, farklı sanat disiplinlerinde olsalar da birbirlerini birleştiren en önemli unsurun “hayalcilik” olduğunu bu sergide vurgulamak istemektedirler. Bu sayede izleyicilerin hayal güçlerini tetikleyip, onlarında yeni ufuklara yelken açmalarını sağlayabileceklerini, aslında her sanatçının ve sanat eserinin amacının birazda bu olduğunu düşünmektedirler.
Ulusal ve uluslararası pek çok sergiye ve bienale katılmış olan Pireci, eserlerinde neden ana malzeme olarak porselen çamurunu kullandığını ve sanatını şu sözlerle anlatmaktadır.
“Yoğrulmaya hem yatkın, hem de direnen porselen çamuru; eylem ve tutkuyla biçimlenmiş ‘’oluş’’larımın bir metaforudur. Malzemeye hükmeden bir imge büyücüsü olarak yapıtlarım enerjimin aynasıdır; saldırının ve direnişin, boyun eğişin ve kararlılığın diyalektiğini oluşturur. Her yapıt, yarattığı çağrışımlarla bir diğerinin sorunsalını da kuşatır. İşte bu sebeplerden; onların tümü hep bir özlemi, tutkuyu, rüyayı ve gizemi anlatır ve sizlere düş, düşün, kurgu ve fantezilerim olarak yansır.”
Sergide “Yüzsüzler” serisinden ve “Minyatür Pop” serisinden eserlerine yer verecek Sansoy’un “Yüzsüzler” serisinin çıkış noktasını sanat eleştirmeni Özge Altınkaya Erkök şu sözlerle anlatmaktadır.
“Yüzsüzler Serisi, çıkış noktasını Gazi Sansoy’ un Rönesans resmine duyduğu büyük hayranlık ve onların içinde var olmaya karşı hissettiği büyük tutkuda bulur. Bu insanî ve çocuksu tutkunun ortaya çıkardığı eserler, zamanla kollarını insanlık tarihine, sanat tarihine ve tüketim kültürüne kadar uzatır… Yüzsüzler Serisi’nde Sansoy, figür-dominant olan bu resimlerden ideal figürü çekip alır ve boşalan kıyafetlerin içine bir yabancıyı temsilen tümüyle yabancı renkler koyar. Resimlerin güçlü gölge-ışık etkilerinin aksine bu yabancı renkler tümüyle homojendir. Boşlukları dolduran renkler çoğunlukla canlı ve parlak, karakterlerin yerini alan yabancı muhaliftir. Rönesans bu resimlere gerçeklik getirmiştir, Sansoy da bu resimlere kendi gerçekliğini getirir. Yüzsüzler Serisi, bir anlamda ideal ya da gerçek olan olarak sunulanın çağdaş realite ve günümüz sanatçısının bakış açısı ile sorgulanmasını, sarsılmasını teşvik eder.”
Minyatür Pop” serisi eserleri ise Haşim Nur Gürel şu sözlerle yorumlamaktadır.
“Sansoy’un Levni’nin minyatürleri ile yola çıktığı kompozisyonlarında ise üç önemli ana figür grubunun varlığı ilk bakışta görülebilmektedir. Yapıtların ana kurgusunu belirleyen Levni imgeleri, daha önceki yıllarda da kullandığı” Batı Resmi Geleneği’nin ünlü ressamlarının önemli yapıtlarından resimlerin ana kompozisyonlarına takılmış / yapıştırılmış figür imgeleri ve çeşitli güncel imge stoklayan internet sitelerinden avlanan ve indirilen çoğunlukla erotik, dişil güncel magazin imgeleri… Resimlerin ayrıntılı incelenmesinde sonra ise, dördüncü figür grubu olarak ressamın az sayıda kendi fotoğraflarını da bazı kompozisyonlarına dahil ettiğini görebilmekteyiz.”
23 Nisan – 26 Mayıs tarihleri arasında devam edecek olan sergi, Platform A Sanat Galerisi’nde Pazartesi günleri hariç her gün 11:00-19:00 saatleri arasında gezilebilir.