Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için TBMM’ye adeta “talimat” vermesi, muhalefet partileri kadar, AKP içinde de tartışmaya yol açtı. TBMM, 1994’te DEP’lilerin parlamentodan hapse gönderilmelerinin ardından, önümüzdeki günlerde bir kez daha “dokunulmazlıkla imtihan” süreci yaşayacak. Partilerin açmazları ve son pozisyonları ise şöyle:
İkinci DEP endişesi
AKP içinde özellikle bazı Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri, “ikinci DEP vakası” görüntüsünün Türkiye’ye dış kamuoyunda “lig düşüreceği” ve “hukuki olarak haklı olunsa da siyasi sonuçlarının faturası”nın partiye çıkacağı gerekçesiyle bazı HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına soğuk bakıyor.
Davutoğlu’nun da parti politikalarına ters olan dokunulmazlık konusunu zamana yayma eğiliminde olduğu, ancak Saray’ın baskısı karşısına çok da direnemeyeceğine işaret ediliyor. Başta canlı bomba için taziyeye giden Tuğba Hezer ile hendek operasyonlarında ön plana çıkan Ferhat Encü, Faysal Sarıyıldız’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması görüşü ağırlık kazanıyor. Başka görüş ise “tutuksuz yargılama” yolunun araştırılması. AKP bugün yapılacak MYK ve MKYK’da, tutumunu netleştirmesi bekleniyor.
Çifte kıskaç altında
CHP bir yandan ayrımsız tüm dokunulmazlık dosyalarının raftan indirilip görüşülmesini isterken, diğer yandan HDP ile “birlikte hareket ediyor” görüntüsü vermekten endişe ediyor. Bu nedenle özellikle canlı bomba taziyesine giden HDP’li Tuğba Hezer’in dosyasının parlamentoya gelmesi durumunda izlenecek tavır partinin en önemli açmazını oluşturuyor.
CHP’nin ikinci açmazı ise AKP’nin “kamuoyunda infiale neden olan milletvekilleri” kıstasına göre bazı HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde oy kullanılması halinde, 1994’teki DEP sürecindeki gibi iktidar partisi ile birlikte hareket eden muhalefet partilerinin konumuna düşülmesi.
Seçenekler masada
Sadece HDP’lilerin değil, tüm milletvekillerinin fezlekelerinin ele alınmasını istiyor. MHP desteğiyle dokunulmazlıkların kaldırılacağından endişe ediliyor.
CHP’den de fire olabileceğinden kaygılanan HDP, hafta sonunda yetkili organlarında, izlenecek tutumu tartışacak. “Sine-i millet” dahil, tüm seçenekleri masaya yatıracak.
HDP’liler atılsın’
Baştan beri tutumu net. Terör suçlarının dokunulmazlık kapsamı dışında tutulmasını istiyor ve Meclis’te “flu” gördüğü HDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılmasını, hatta partinin kapatılmasını istiyor.
MHP lideri Bahçeli, fezlekeler gündeme geldiğinde “40 milletvekili ile dokunulmazlıkların kaldırılması” yönünde oy kullanacaklarını açıkladı.
( Kaynak:Cumhuriyet)