Kan ihtiyacı olan bazı hastanelere cevap vermekte zorlandıklarını belirten Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Uyanık, “Soğuk hava, kan bağışını olumsuz etkiliyor” dedi.
Merkez olarak Antalya, Isparta ve Burdur illerine hizmet verdiklerini anlatan Haluk Uyanık, “Stokumuzda yaklaşık 800 ünite kan var, şubat ayında kan bağışının daha iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Uyanık, 2015’te Türk Kızılayı’nın diğer bölgelerinden 17 bin 968 ünite kan takviyesi yapmak zorunda kaldıklarına dikkati çekerek, buna rağmen 107 bin 498 ünite kana ulaşarak bölgedeki 64 hastanenin ihtiyacına cevap vermeye çalıştıklarını söyledi.
Antalya’nın turizm kenti olmasının bu ihtiyacı daha da artırdığına işaret eden Uyanık, her yıl genellikle ocak ve şubat aylarında kan alımında zorlandıklarını anlattı.
“DİĞER BÖLGELER DE ZORLANDI”
“Soğuk hava, kan bağışını olumsuz etkiliyor” diyen Uyanık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Antalya’da bu yıl hiç olmadığı kadar soğuk oldu. Zorlu bir ocak ayı geçirdik. Kısmi de olsa hastanelerin bir kısmına cevap vermekte zorlandık bazı hastalarına, ameliyatlar ertelendi, acillere yetişmeye çalıştık. Talasemi hastalarına ihtiyaç duydukları taze kanı sağlamakta da ocak ayında güçlük çektik. Stokumuzda yaklaşık 800 ünite kan var, şubat ayında kan bağışının daha iyi olacağını düşünüyorum. Antalya’nın soğuk olması demek diğer bölgelerin çok daha soğuk olması demek. Diğer bölgelerde az bağış aldıkları için bize kan gönderirken zorlandılar. Stokumuzda yaklaşık 800 ünite kan kaldı. Şubat ayında kan bağışının daha iyi olacağını düşünüyorum.”
“ÇOK SOĞUK VE SICAK HAVALARDA BAĞIŞTAN KAÇINIYORLAR”
Uyanık, vatandaşları kan bağışına teşvik etmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve düzenli bağışçılara ihtiyaçları olduğunu anlatarak, bölgelerini bağışta yeterli seviyeye getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Benzer durumu temmuz ve ağustos aylarında da yaşadıklarına dikkati çeken Uyanık, “Çok sıcak ve çok soğuk havalarda vatandaşlarımız kan bağışından kaçınıyor” ifadesini kullandı.