Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Çiğdem Acar, son 7 yılda, ölen anne ve babasının maaşını alabilmek için anlaşmalı boşandığı eşiyle yaşamaya devam ettiği belirlenen 4 bin kadının maaşının kesildiğini söyledi.
Acar, düzenlediği basın toplantısında, ölen anne ya da babalarının emekli maaşlarını alan kadınların eşleriyle yaşayıp yaşamadıklarına yönelik denetimlerin yanı sıra ihbarları değerlendirerek inceleme yaptıklarını anlattı.
Gelen ihbarların doğruluğunun tespit çalışmalarının devam ettiğini ve ceza kesmekten çok bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Acar, şöyle konuştu:
“Kurumumuza, 2008-2015 yılları arasında 13 bin 690 anlaşmalı boşanma ihbarı yapıldı. Son 7 yılda, ölen anne ve babasının maaşını alabilmek için anlaşmalı boşandığı eşiyle yaşamaya devam ettiği belirlenen 4 bin kadının maaşı kesildi. Bekleyen ihbar ve şikayet sayısı da 1 bin 150’dir. Tespitlerin yanı sıra gelen ihbarları değerlendiren kontrol memurlarımız ilgili kişileri takibe aldı. Her geçen ay bu rakamı daha da aşağıya çekmeyi hedefliyoruz. Bu bizim için büyük bir başarıdır diye düşünüyorum. Hızlı bir şekilde denetimlerimiz sürüyor. Bu rakamı eritmeye çalışacağız. Bizim amacımız, anlaşmalı boşanma konusunda denetim yapmak değil. Halkımızın göreceği zararı fark ettirerek bunun önünü almak. İnsanları bu yola sevk etmemek. Yoksa amacımız, vatandaşımıza ceza kesmek ya da geriye dönük maaşlarını almak değil. Bunun nasıl önüne geçilebilir, bunun çabasındayız. Bu tarz anlaşmalı boşanmaların tespitine yönelik kaymakamlıklara, jandarmaya, emniyet müdürlüklerine yazı gönderdik.”
Zonguldak nüfusunun yüzde 97.73’ü sosyal güvenlik kapsamında olduğuna dikkati çeken Çiğdem Acar, “İl nüfusumuzun yüzde 2.27’si sosyal güvenlik kapsamı dışındadır. İl genelinde kayıt dışılık oranı azdır. Geçen yıl yapılan denetimlerde iş yerlerinde sigortasız çalışan 185 kişi tespit edilmiştir. Vatandaşımız bir çay ocağında çalışacak dahi olsa önce sigortayı soruyor. Bu da tabi bizi mutlu ediyor” dedi.