Yanlış ekonomi
politikaları
Çin’e
yarıyor…
Necdet Buluz
Bizi yönetenler ekonomide iyileşme beklediklerini söylüyor. Ancak gerçekler ve rakamlar başka şey ortaya koyuyor.
Örnek mi?
Deri ve Deri Mamulleri sektörü, 2024 yılında 1 milyar 520 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
İDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, Türkiye’deki mevcut ekonomi politikalarının sanayide soğumayı sağladığına işaret ederek, “Ancak tüketimde beklenen soğuma görülmedi. Maalesef tüketim talebi sektörümüz özelindeki ürün gruplarında ithalatla karşılandı” dedi.
2024 yılında, 2023’e göre 1 milyar 520 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren deri ve deri mamulleri sektörü, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca’nın ev sahipliğinde, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, Saraciye Sanayicileri Derneği (SSD) Başkanı Hasan Süren, Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı ve İDMİB Başkan Yardımcısı Burak Uyguner, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Cengiz Sarıgül, Organik Giyim Sanayicileri Derneği (OGSD) Başkanı Ali Yavuz Boynukısa, Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sait Salıcı’nın katılımıyla bir toplantı düzenledi.
Türkiye’nin 2024 yılında, 2023’e göre yüzde 2.5 artışla 261.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, kilogram başına ihracatın da ortalama 1.58 dolar olduğunu kaydeden Güven Karaca, konuya açıklık getirdi:
“2024 yılı ihracat performansında 26 sektörün yarısı artı, diğer yarısı ise eksi ihracat ile yılı kapadı. Deri sektörünün 2023’te 11.35 dolar olan kilogram başına ihracat birim fiyatı ise 11.82 dolar olarak kayıtlara geçti. Mücevher, savunma ve havacılık sanayii, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından en değerli dördüncü sektör oldu. İhracatımızda düşüş yaşansa da deri ve deri mamulleri sektörü olarak katma değerli ihracata tam gaz devam ediyoruz”
Sektörün ana pazarının yüzde 39,7 pay ile Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu dile getiren Güven Karaca; Orta Doğu ülkelerinin yüzde 14.2 pay ile ikinci sırada yer aldığını söyledi.
Sektörün, 2024 yılında yüksek üretim maliyetleri sebebiyle dış pazarlarda ihracat kaybı yaşadığını, Türkiye’nin gururu olan yerel markaların da ithalatı tercih ettiğini kaydeden Güven Karaca, Türkiye’deki ekonomi politikaları ve dezenflasyon süreci tamamlanıp üretim ve yatırım ortamı iyileştiği noktada sektörün yeniden rekorlar kırabileceğini söyledi. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Para ve sıkılaşma politikaları ile sürdürülen dezenflasyon süreci reel sektörü ve hane halkını derinden etkiledi. Mevcut mücadele, sanayide soğuma oluştururken tüketimde beklenen soğuma görülmedi. Maalesef bu tüketim talebi sektörümüz özelindeki ürün gruplarında ithalatla karşılandı. Bu dönemde dolar, yılbaşından yıl sonuna kadar TL karşısında yüzde 20 değer kazanırken, enflasyon yüzde 44 oldu. Bu da bizim rakibimiz olan Asya ülkelerinden hatta Avrupa ülkelerinden daha pahalı kalmamıza sebep olarak rekabetçiliğimizi düşürdü.”
Türkiye’ye deri sektöründe yapılan ithalat ağırlıklı olarak Çin, Endonezya ve Vietnam’dan gerçekleştiriliyor.
YanıtlaYönlendir |