İklim mültecileri dönemi başlıyor…

İklim

mültecileri

dönemi

başlıyor…

 

 

Necdet Buluz

 

 

 

 

Yazının başlığını okuduktan sonra “ Bu da ne demek?” sorusunun aklınıza geldiğini tahmin ediyoruz.

 

Özetleyelim:

 

2050 yılına kadar en az 1.2 milyar insanın iklim göçü yapacağı tahmin ediliyor. Dünya’da iklim değişikleri yaşanıyor. Kuraklık en büyük sorun. Yeni afetler de yaşanabilecek.

 

Üsküdar Üniversitesi İnsan Hakları Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi  Müdürü Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Çok yakın gelecekte iklim değişikliğinin tetikleyebileceği afetlerden dolayı  meydana gelebilecek milyonlarca insanın göçünü yavaşlatmak için insanlık olarak acilen küresel ölçekte iklim, göç ve kalkınma konularında ortak eyleme geçmemiz gerekiyor” dedi.


Toplumun pek çok yönünü etkileyen göç sürecinin karmaşık ve çok yönlü doğası bulunduğunu dile getiren Süleymanlı, endişelerini şöyle dile getiriyor:

 

“Bu sürecin göç alan ve veren bölgeler açısından nüfus yapısı, ekonomisi, kültürü, eğitimi gibi sosyo-ekonomik etkileri bulunmaktadır. Göç alan ülkelerde ekonomik maliyetlere ek olarak,  bazı toplumsal ve kültürel uyum sorunlarının derinleşmesi gibi problemler yaşanabilmektedir. Göç veren ülkelerde ise nüfusun azalmasıyla birlikte doğum oranlarının düşmesi, tek tip sosyo-kültürel yapının öne çıkması ve bazı iş kollarında boşluklar yaşanması gözlenmektedir.”

Göçmenlerle yerel halk arasında meydana gelen çatışmalar ve gerilimlerin farklı nedenleri bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, daha sonra şu bilgileri veriyor:

 

“Bunlardan ilki ekonomik tehdit olarak algılanması. Bu noktada, ‘Gelecekler, işlerimizi elimizden alacaklar’, ‘Kiraları yükseltiyorlar’, ‘Sosyal devletin haklarından faydalanıyorlar’ gibi söylemler öne çıkıyor. Ancak insanların algısı ekonomik açıdan göçmenlerin bu riski yarattığı yönünde olabiliyor. Öte yandan göçmenler yerel halkın yaşam biçimine yönelik bir tehdit olarak algılanabiliyor. Bu noktada da göçmenlere dair olumsuz algılar, kalıp yargılar devreye giriyor. Üçüncüsü ise göçmenlerin fiziksel tehdit olarak algılanması. Toplumlarda göçmenlerin daha suça eğilimli olduğu, her ne kadar veriler bunun aksini gösterse de güvenliğe bir tehdit oluşturduğu çok fazla dillendirilen bir söylem.”

Uluslararası kurum ve araştırma merkezlerinin yayınlamış oldukları raporlarda son 10 yılda dünya genelinde 1.7 milyar insanın iklim ve hava bağlantılı afetlerden etkilendiği bilgisi yer aldığını da kaydeden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, gelecekte insanları etkileyecek iklim değişiklerini şu şekilde değerlendirdi:

 

“İklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından biri ise iklim göçü. İklim değişikliğinin yarattığı su kirliliği, erozyon, yüksek sıcaklık artışları, kuraklık ve sel gibi hava olayları göç olgusunun önemli belirleyicilerinden biri haline gelmektedir. Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nün (UNHCR) istatistiklerine göre 2010 yılından bu yana iklim değişikliği sebebiyle 21.5 milyon insan halihazırda yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Bu trendin hızlanarak artacağı ve diğer krizlerle birleştiğinde çarpan etkisi oluşturarak 2050 yılına kadar en az 1.2 milyar insanın iklim göçü yapabileceği tahmin edilmektir.”

 

Şimdi ne olabilir?

 

En büyük tehlike iklimlerden etkilenen kitleler yeni mülteci tehlikesini oluşturur. Bu da dengeleri değiştirir.

YanıtlaYönlendir

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    “Bir yerde yoksulluk varsa yolsuzluk da vardır…”

    “Bir yerde yoksulluk varsa yolsuzluk da vardır…”   Necdet Buluz       Aşırı enflasyon ve pahalılık insanları yoksullaştırıyor. Turizmin göz bebeği Muğla’da da yoksulluk artıyor. Yapılan araştırma sonrasında ilde…

    Parasızlık turizmi etkiliyor…

    Parasızlık turizmi etkiliyor…     Necdet Buluz     Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılına ilişkin yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerini açıkladı. Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip…

    Gözden Kaçırmayın

    ”Terör belasından Türkiye’yi en kısa sürede kurtaracağız”

    ”Terör belasından Türkiye’yi en kısa sürede kurtaracağız”

    ”TÜİK. Tayyip Bey’i üzmüyor ama sizi üzüyor”

    ”TÜİK. Tayyip Bey’i üzmüyor ama sizi üzüyor”

    “ZAM DEĞİL SADAKA VERDİLER”

    “ZAM DEĞİL SADAKA VERDİLER”

    Gürer: “Emekli ya aç kalacak ya icra kapıyı çalacak”

    Gürer: “Emekli ya aç kalacak ya icra kapıyı çalacak”

    ”BARINMA KRİZİ DERİNLEŞİYOR”

    ”BARINMA KRİZİ DERİNLEŞİYOR”

    Yoksulluk kaderimiz olmasın…

    Yoksulluk  kaderimiz  olmasın…