Türkiye’ye
ilgi
artıyor…
Necdet Buluz
Almanya’dan Türkiye’ye ilginin giderek artması TUI Grubu’nu harekete geçirdi. Grup en güçlü büyümeyi yüzde 30 ile Türkiye’de yakaladığını açıkladı. Aynı zamanda çok sayıda bütçeli oteli de programına aldı. Kapasitesini de 400 bin artırdı. Küçümsenecek bir rakam değil. TUI Grubu Türkiye’ye haftada 1600 uçuş gerçekleştirecek.
TUI Grubu, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlediği basın toplantısı ile 2025 programını kamuoyu ile paylaştı. Kış satışlarında büyüyen şirket, fiyat-kalite dengesinin iyi olduğu Türkiye, Yunanistan, Kanarya Adaları, Mısır ve Dubai gibi destinasyonlara dönük 2025 yaz programında da önemli ölçüde genişlemeye gidiyor.
Şirketin 23 Ekim itibariyle sona eren 2023-24 mali dönem performansı ile ilgili bilgi veren TUI Almanya CEO’su Benjamin Jacobi “Almanca konuşulan ülkelerde ve Polonya’da yüzde 13,6 büyüme kaydedildi. FTI’ın piyasadan çekilmesinden rakiplerimiz gibi biz de faydalandık. Öte taraftan, kış dönemi satışlarında güçlü bir büyüme var. En güçlü büyümeyi gösterdiğimiz ülke ise yüzde 30’la FTI’ın kalesi durumundaki Türkiye’de oldu.” dedi.
Paket tatilin büyük bir potansiyel taşıdığı kaydedilen açıklamada, bu trendin 2025 yılında da devam edeceği vurgulandı. Kendi otel yelpazesini önemli ölçüde genişleten şirketin bir yandan da çok sayıda bütçeli oteli programına aldığı ifade edilen açıklamada bu adımın büyük ölçüde FTI müşterilerini hedef aldığının altı çizildi.
TUI’nin açıklamasında dikkat çeken noktalardan biri de şirketin sunduğu tatil seçeneğini 400 bin artırması oldu. “Konuklarımız Türkiye, Yunanistan, Kanarya Adaları, Mısır ve Dubai başta olmak üzere, en popüler destinasyonlarda 400 bin ek tatil seçeneğinden yararlanıyor” diyen Jacobi, British Airways ve Ryanair gibi hava yolu şirketlerinin sağladığı bağlantılar sayesinde piyasaya sundukları dinamik paket tatili sayısının arttığını, bu sayının piyasaya sunulan uçak koltuğu ve yatak kapasitesini ifade ettiğini anlattı.
TUI’nin düzenlediği basın toplantısında Türkiye’ye dönük yoğun talebe vurgu yapıldı. 2024 yılında Almanya’dan Türkiye’ye 1 milyon misafir getirdiğini açıklayan şirket, Türkiye’nin Antalya, Dalaman, Bodrum ve İzmir turizm merkezlerine yapacağı haftalık uçuş sayısını 1600’e çıkaracağını açıkladı.
Bir kötü haber Rusya’dan geldi. Yapılan açıklamada Rus turistlerin erken rezervasyonlarının durma noktasına geldiği açıklandı.
ABD’nin küresel çapta genişlettiği yaptırım listesine Gazprombank ve UnionPay kartının dahil edilmesi, Rus turistlerin yurtdışındaki tatil planlarını askıya almasına yol açtı. Çin’in ödeme sistemi UnionPay, Rusya’da uluslararası işlemler için kullanılan neredeyse tek yöntemdi. Ancak bu sistemin devre dışı kalması, Türkiye’deki erken rezervasyonları durma noktasına getirdi.
Rusya’dan Türkiye’ye en fazla turist getiren tur operatörlerinden biri olan Pegas Touristik’in Orta Asya ve BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar, mevcut yaptırımların Rus turistlerin harcamalarını ve banka işlemlerini zorlaştırdığına dikkat çekti. Sancar, şunları söyledi:
“Rusya’da erken rezervasyon dönemi başladı. Geçen yıl bu dönemde oldukça yoğun bir ilgi vardı. Ancak hem ülkedeki kur artışı hem de UnionPay kartına gelen yaptırımlar nedeniyle belirsizlikler arttı. Erken rezervasyonlar şu an durma noktasına geldi.”
Sabah Gazetesi’nden Betül Alakent’e konuşan Sancar, yalnızca otellerin değil, havacılık sektörünün de bu süreçten olumsuz etkilendiğini belirtti. Sabah gazetesine yaptığı açıklamada, sektörün bu belirsizliklere karşı proaktif adımlar atması gerektiğini vurgulayan Sancar, şu önerilerde bulundu:
“Rus turistlere özel indirimler, esnek ödeme yöntemleri ve uygun fiyatlı tatil paketleri, mevcut düşüşü sınırlayabilecek stratejiler arasında yer alabilir. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ocak-ekim verileri Rusya’nın Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler arasında olduğunu gösteriyor. Bu avantajı değerlendirmemiz gerekiyor.”
UnionPay kartına yönelik yaptırımların Rus turistler arasında tedirginlik yarattığını vurgulayan Bölükbaşı, 2022 yılında Mir kartında yaşanan sorunların benzer bir şekilde devam ettiğini belirtti:
“2022’de Mir kart kullanılıyordu ancak o da yaptırım kapsamına girince Türkiye’de kullanılamaz hale geldi. Şimdi de UnionPay için benzer bir süreç yaşanıyor. Bu durum bir süre daha devam eder. Ancak Trump göreve başladıktan sonra tablo daha da netleşir. Turizm Bakanlığımız konuyu yakından takip ediyor.”
Çin merkezli UnionPay, 2022’den bu yana Rusya’da uluslararası işlemler için kullanılan en yaygın ödeme sistemiydi. Ancak mevcut yaptırımlar, Rusların yurtdışında para çekme ve harcama yapmasını zorlaştırdı.
Türkiye’nin 2024 Ocak-Ekim döneminde ağırladığı turist sayısında Rusya ilk sırada yer aldı. Bu dönemde Türkiye’ye Rusya’dan 6 milyon 249 bin turist gelirken, Almanya 6 milyon 83 bin, İngiltere ise 4 milyon 209 bin turist gönderdi