Hayvan Hakları ve Toplum Sağlığı için Güç Birliği
Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten ve Haçiko Derneği Başkanı Ömür Gedik 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesi ile toplum sağlığı için sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasının önemine dikkat çekti.
KoLounge Levent’te gerçekleştirilen Kolektif Paw and Talk etkinliğime katılan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten ile Haçiko Derneği Başkanı ve Ses Sanatçısı Ömür Gedik, toplum sağlığı için hayvanlarda kısırlaştırma operasyonunun önemine dikkat çekti. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle hayvanların korunmasına yönelik toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla düzenlenen bu özel organizasyonda Uğur Selin Çelikte ve Ömür Gedik topluma güçlü mesajlar verdi.
Patili dostlarımızın sağlığı hakkında sohbet edilen ve 4 Ekim Hayvanları Koruma gününün kutlandığı etkinlikte Uğur Selin Çelikten, hayvanların fiziksel ve psikolojik sağlığı, sokak hayvanlarının korunması, kolektif bilincin gücü ve insan-hayvan ilişkilerinin önemi hakkında yaptığı konuşmada şunları vurguladı:
Kelebek Etkisi ile Sokak Hayvanlarına Daha İyi Bir Gelecek:
“Her yıl 4 Ekim, hayvanların haklarına dikkat çekmek ve onların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanıyor. Bir veteriner hekim olarak, bu önemli günün sadece kutlanmakla kalmayıp, her gün hayvan dostlarımızın refahı için farkındalık oluşturması gerektiğine inanıyorum.
Kolektif Bilincin Gücü
Hepimizin bildiği gibi küçük bir kelebeğin kanat çırpışı, dünyanın bir başka ucunda bir fırtınaya neden olabilir. Kelebek etkisinin gücüne ve her küçük hareketin büyük değişimlere yol açabileceğine inanalım. Sokak hayvanları konusunda atacağımız küçük adımların toplumda büyük bir fark yaratma potansiyeline sahip olduğunu unutmayalım! Her bireyin küçük bir katkısıyla, bu hayvanlar için büyük bir değişim yaratabiliriz. Burada devreye kolektif bilinç giriyor. Küçük adımlarla, büyük sonuçlar doğurabiliriz.
Dün dünyada ne yazık ki, birçok hayvan hala kötü muamele, ihmalkarlık ve hatta şiddete maruz kalıyor. Veteriner hekimler olarak sadece hayvanların tedavi ve bakımında değil, onların yaşam haklarının korunmasında da büyük bir sorumluluğumuz bulunmakta. Bir süredir Haçiko Derneği ile beraber toplumda değer yaratan özel projelere gerçekleştiriyoruz. Bu etkinlik ile de hayvanların maruz kaldığı kötü koşullara dikkat çekmek ve toplumun her kesiminde farkındalık yaratmak için önemli bir attığımızı düşünüyorum.”
“Hayvanlara yönelik her türlü şiddete ve ihmale karşı duralım, onların sesi olalım” diyen Çelikten, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
Dişi Kedilerinizi Kısırlaştırın, Meme Kanseri ve Rahim İltihabının Önüne Geçin!
“Kedi ve köpeklerin kontrolsüz üremesi, sokaklarda bakımsız kalan binlerce yavrunun ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum, barınaklarda ve sokaklarda milyonlarca kediye bakmak zorunda olan hayvan koruma kuruluşları için büyük bir sorun teşkil etmektedir. Kısırlaştırma, bu nüfus artışını kontrol altına alarak sokaklarda kalan kedi ve köpeklerin sayısını azaltır. Üreme hormonlarının, son derece kanserojen hormonlar olduğuna dikkat çekmek isterim. Kedi ve köpekleri ilk altı ayda kısırlaştıralım.”
“Haçiko Derneği Ömür Gedik ise her gün binlerce hayvan terk edildiğine, sokaklarda şiddet gördüğüne ve doğal yaşam alanlarını kaybettiğine dikkat çekerek “Bizler, bu duruma seyirci kalamayız” dedi.
“Barınaklardaki hayvanlara sahip çıkmak, sokak hayvanlarına güvenli alanlar yaratmak, vahşi doğanın korunması için destek olmak hepimizin sorumluluğunda. Haçiko Derneği çatısı altında yaptığımız çalışmalara toplumun her kesiminden daha fazla destek istiyoruz” sözlerine ile güç birliğinin önemini vurgulayan Ömür Gedik sözlerini şöyle noktaladı:
“Haçiko Derneği çatısı altında uzun zamandır birçok sosyal sorumluluk projesine destek veriyorum. Özellikle sokak hayvanlarına daha duyarlı ve sevgi dolu bir gelecek yaratmak için el ele vermeliyiz. Sadece bir gün değil, her gün onların varlıklarına ve yaşam haklarına saygı gösterelim.”