Ekonomi uzmanlarına göre, ağustos ayı enflasyon beklentisi ortalaması yüzde 2,64 olurken, bir önceki ay yüzde 61,78 olan yıllık enflasyonun yüzde 52,20’ye inmesi yönünde çıktığı bilgisine ulaşılırken, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuz ayında yüzde 3,23 artış kaydetmişti. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi ise söz konusu ayda yüzde 42,84 oldu.

Enflasyonun beklenti dahilinde gelmesi durumunda, 2 aylık enflasyon yüzde 5,95 olmuş olacak. Yıl sonu enflasyon tahmininin gerçekleşmesi ile birlikte, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri ocak ayında yüzde 19,77 zam alacak. Memur ve memur emeklilerinde enflasyon farkı oluşması için ise yüzde 3,82 enflasyon daha oluşması gerekecek. Söz konusu hesaplamalar dahilinde yalnızca 7. Dönem Toplu sözleşmesindeki yüzde 6 ilave edilmesi tahmin ediliyor. Ekonomistler tarafından gelen yıl sonu enflasyon tahminine göre, yüzde 19,77 zam olması durumunda ortaya çıkacak maaşlar şu şekilde olacak.

Yukarıdaki tablonun gerçekleşmesi durumunda, ocak ayında tıpkı Temmuz’da olduğu gibi sıfır zam ihtimalini bir kez daha gözler önüne seriyor. BAĞ-KUR Tarım emeklisi ve SSK 2000 sonrası emeklileri yüzde 19,77 zam sonrası 12.500 TL olan en düşük emekli aylığının altında kalmış olacak.

Bu rakamlar güncel veriler ışığında ortaya çıkan oranlar ekonomi yönetimin bu durum karşısında alacağı kararlar ayrı bir önem taşıyor.