Almanya

 

turizm

 

pazarında

 

korkulan

 

olmadı…

 

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

 

 

Almanya’dan bu sezon 2 milyonun üzerinde turist bekliyoruz. Bir ara sallanan Pazar endişe vermişti. Neyse ki korkulan olmadı. Temmuz ayında 1.8 milyar euroluk tatil satışı gerçekleştirildi. Yapılan son açıklamada “ Kümülatif satış geliri yüzde 11 artıda” denildi. Yüreklere su serpildi.

 

Şunu da unutmayalım:

 

Bu sezon beklentilerin üzerinde gurbetçi de bekleniyor.

 

Türkiye’nin en büyük turizm pazarlarından Almanya’da, FTI’ın iflasına rağmen, sektörün canlı olduğu belirtiliyor. Alman iş ve turizm dergisi FVW’nin Travel Data + Analytics verilerinden hazırladığı habere göre, FTI’ın iflasından dolayı yaz sezonunda son dakika rezervasyonlarına ilgi daha da arttı.

2024 yılının temmuz ayında online ve klasik seyahat acenteleri tarafından, yüzde 39’u temmuz ve ağustos çıkışlı son dakika turları olmak üzere, 1,8 milyar euroluk tatil satışı yapıldığı belirtilen haberde, satışların 3’te birinin ise eylül ve ekim aylarına dönük satışlar olduğu bildirildi.

FTI’ın iflas ettiği haziran ayı başında son dakika satışlarının geçen yılın aynı dönemiyle aynı seviyede olduğu belirtilen haberde, son dakika satışlarında yaşanan artışın FTI iflası nedeniyle rezervasyonu yanan tatilcilerin yeni rezervasyonlardan kaynaklandığı belirtildi.

Almanya’da temmuz sonu itibariyle 2024 yılı kümülatif tatil satışı gelirleri geçen yılın aynı döneminin yüzde 11 üzerinde. FTI’ın iflası öncesindeki mayıs ayında bu oran yüzde 17 olarak ölçülmüştü.  

Rezervasyon sayıları açısından da benzer bir durum söz konusu. Mayıs ayında yüzde 13 artıda olan rezervasyon sayıları, temmuz sonu itibariyle yüzde 5 artış şeklinde gerçekleşti.

 

Bu arada Almanya’daki tur operatörlerinin de dikkati çekildi.

Almanya’nın önde gelen seyahat acente zincirlerinden VUSR’nin başkanı Marija Linnhoff; sabit satışlar, tur operatörlerinin yetersiz iletişimi ve belirsiz sorumlulukları nedeniyle seyahat acentelerinin giderek daha büyük iş yükü ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

 Tur operatörleri, oteller ve hava yolu şirketleri arasında köprü görevi gören seyahat acentelerinin sektördeki zorlukların aşılmasında önemli görevler gördüklerini kaydeden Linnhoff, tur operatörlerinin sürekli komisyon kesintilerine ve arkadan dolanma çabasına maruz kalan acentelerin verimli bir şekilde çalışmasının beklenemeyeceğini kaydetti. Linnhoff ayrıca, tur operatörlerinin satışlarına dönük memnuniyetsizlik olduğunu da ifade etti.

Seyahat acentelerinin ve onların kalifiye personelinin Tur operatörlerinin ‘ücretsiz insan kaynağı’ olmadığını kaydeden VUSR Başkanı Marija Linnhoff “Tur operatörleri ile seyahat acenteleri arasında eşit zeminde iletişime ve iş birliğine ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı. 

Müşterinin seyahat sözleşmesini iptalini haklı çıkarabilecek pek çok değişiklik ve aksaklıkla (uçuşlardaki değişiklikler ve aksamalar, otellerde söz verilen hizmetlerin verilmemesi vs.) seyahat acentelerinin yüzleştiğini anlatan Linnhoff, seyahat acentelerinin aldığı komisyonlarda otomatik indirime neden olan web kuponlarının da acenteler arasında ciddi rahatsızlık yarattığını vurguladı.

Tatilde sorun yaşayan insanların etkisi ve yetkisi olmayan tur rehberine yönlendirildiğini belirten VUSR Başkanı, bu yükü de çoğu zaman herhangi bir ücret bile almadan seyahat acentelerinin üstlendiğini anlattı. Linnhoff “Yani seyahat acenteleri yeterli mali destek veya tur operatörünün kalifiye  personelinin desteği olmadan sorumlulukları üstlenmek zorunda kalıyor. Bu böyle devam edemez. Birçok acente piyasadan çekildi.” dedi.

Tur operatörleri ile seyahat acenteleri arasında yalnızca ekstra işlerle başa çıkılması için gereken prosedüre değil ayn zamanda ortaya çıkan ek işlere uygun bir ek ödeme sistemine de ihtiyaç olduğunun altını çizen Marija Linnhoff, “Şu anda tur operatörlerinde seyahat acentelerinin ekstra işleri gönüllü olarak kabul ettiğine dair bir algı var. Ancak seyahat acenteleri tur operatörlerinin ürünlerinin satışına ilişkin bir memnuniyetsizlik içinde.” diyor.

 

YanıtlaYönlendir