“Türkiye artık
Ruslar için
çok pahalı…”
Necdet B.SİVASLI
Türkiye’deki enflasyon ve pahalılık turizmi de vurdu. Sektör temsilcileri “Rusya pazarı çalkalanıyor. Türkiye artık Ruslar için çok pahalı” vurgusu yapıyor.
Türkiye’nin bir numaralı turizm pazarı olma noktasında Almanya ile başa baş giden Rusya Federasyonu; İspanya, Yunanistan, Kıbrıs, Tayland gibi rakipler denklemde olmamasına rağmen Türkiye destinasyonunda yerinde sayıyor. Hatta organize turlar söz konusu olduğunda ciddi bir gerileme olduğu da gözlerden kaçmıyor. Peki Rusya pazarı neden daralıyor, sorun sadece Türkiye ile mi ilgili?
Intourist Şirketler Grubu Genel Müdürü İsmail Bölükbaşı, “Rusya’da turizmin daralması sadece bu destinasyonların kapalı olmasıyla ilgili bir şey değil. Rusya’da ciddi bir enflasyon ve ekonomik sıkıntı var, bunu unutmamak lazım. Rusya’da işsizlik var ve turizm de artık ülkede pahalı bir şey haline geldi. Rusya’nın en yoğun destinasyonu Türkiye ve Türkiye artık Rus turistler için çok pahalı.” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’de sadece turizmin değil, genel olarak yaşam maliyetlerinin çok yğkseldiğine dikkat çeken İsmail Bölükbaşı “Rusya’da orta üst gelire sahip olanlar, Türkiye’ye geldiklerinde çok rahat para harcardı. Ama artık Türkiye’de Rusya’da bir mal ve hizmete ödediklerinin aynısını, hatta bazen daha fazlasını ödüyorlar. Eskide ise durum üçte bir veya yarı yarıyaydı. Yani Rusya’da 3 lira olan bir şeyi Türkiye’den bir liraya ya da 1,5 liraya alabiliyordunuz. Türkiye’ye gidecek turist bunların hepsini, yani cebinden çıkacak paranın hesabını yapıyor.” diyor.
Rusya pazarında tüm tur operatörlerinin geçen yılın altında planlama yaptığını kaydeden Bölükbaşı, bunun da yeterli olmadığını belirterek şu bilgileri veriyor:
Şimdi geçtiğimiz aydan beri o kapasiteleri bile azaltarak gidiyoruz. Mesela Dalaman ve Bodrum neredeyse bitmiş durumda. Buralara çok az uçuş var. 2019 yılına bakacak olursak ANEX Tour + Intourist’in Dalaman’a 300 bin kapasitesi vardı. Bu sene tüm operatörlerin bölgeye dönük toplam kapasitesi bunun gerisinde kalacak gibi. Antalya’ya baktığımızda ise 2019 yılında 5,6 milyon olan sayının bu yıl 3-3,5 milyon seviyesine gerileyeceği görülüyor. Zaten Bakanlık da Rusya’da beklediğimiz rakamlara ulaşamadığımızı belirtiyor. Öte taraftan, Rusya’nın önemli destinasyonlarından Tayland açık ama talep olmadığı için uçak yok, kimse uçmuyor. Hindistan – Goa, Çin – Hainan, Vietnam, Dominik Cumhuriyeti, Küba… Bunların hepsi önemli ve yoğun uçulan destinasyonlardı. Şun anda hepsi açık ama kimse uçmuyor. Buralar uçması külfetli destinasyonlar ve talep olmadığı için de kimse uçmak istemiyor. Hindistan’a Aeroflot’un bir tane uçağı var, o uçuyor sadece. Öte yandan Çin, Rusya pazarından müşteri almak için kendisi uçaklar koymaya çalışıyor. Rusya’da bu yıl iç turizm de daralıyor. Geçen yıl iç piyasada fiyatlar daha uygundu ve her yer doldu taştı. Ama bu yıl Ağustos ayında bir sürü otel bomboş. Yani Rusya iç pazarı da geçen yılın altında kalacak gibi görünüyor. Rusya’daki turizmcilerde talep düştüğü zaman fiyatı aşağıya çekelim diye bir tavır da yok. Otel boş kalsa da son dakikada fiyat indirmiyor. 2022’de güvenlik sorunu vardı. İnsanlar ne olacağını bilmediği için çekiniyordu. O duruma alışıldı şu anda ancak şimdiki durum tamamen ekonomi ile ilgili. İnsanlar turizme harcayacak para bulamıyor ve haliyle tur operatörleri de daha az arz üretiyor. Öte yandan Rusya’da, Pobeda ve S7 hava yolu şirketlerinin uygun fiyatlı tarifeli uçuşlarıyla şekillenen ve giderek artan bir münferit seyahat eğilimi var. Bu hava yollarının piyasaya sunduğu fiyatlara baktığınızda, bizim charter uçuşları için aldığımız fiyatların bile altında olduğunu görüyorsunuz. Azımsanmayacak bir kitle, bu uçuşlarla gidip ev kiralayarak veya pansiyon ayarlayarak kendi tatilini planlıyor. Talebin düşmesine karşılık Türk otelcilerin fiyat düşürmesinin pazarı toparlayamadığını belirten Bölükbaşı “Çok abartılı bir fiyat indirimi yapılmadı zaten. Ancak yapılan da talebi tetiklemeye yetmedi.”
Peki 2025 için ne olur? “2025’e ilişkin konuşmanın falcılık” olacağını ifade eden Bölükbaşı şunları söyledi:
“Bu tamamen planlama ile ilgili bir şey. ABD’te Trump’ın seçilmesi durumunda başka, seçilememesi durumunda başka bir denkle oluşacak Ukrayna’daki durumla ilgili. Savaş biterse başka, Ukrayna teslim bayrağını çekerse başka, savaş devam ederse başka bir denklem ile karşı karşıya olacağız. Hiçbir şey değişmez, hayatımız şu anki gibi devam ederse, operatörler mecburen daha da küçülme yoluna gidecektir. Çünkü bu zarar durumu sürdürülebilir bir şey değil. İki yıl üst üste para kazanamadın, üçüncü yıl da kazanamazsan bu işi sürdüremezsin. “
YanıtlaYönlendir |