Kuzey Kore

kapılarını

turizme

açıyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Kuzey Kore bugüne kadar hep “kapalı kutu” olarak biliniyordu. Şimdilerde ise kapılarını turizme açarak bu imajı yenilemek istiyor. Özellikle Rus turistleri hedef alan Kuzey Kore’ye tatile gitmek isteyenler ucuz tatili burada yaşayacak.

Kuzey Kore sadece Rusları değil, dünyanın her tarafından turist kabul edecek. Bunun için de hazırlıklar yapılıyor. Kuzey Kore’ye grup gezileri ve tatilleri daha ucuza gelecek.

Kuzey Kore’nin Rus ve Çinliler dışında yeni müşterilere yönelik tanıtım kampanyaları da olacak. Kuzey Kore’nin dağlık şehir Samjiyon ile turist beklentisi kısa sürede yeni alanları da kapsayacak.

Böylece “kapalı kutu” olarak bilinen Kuzey Kore kapılarını turizme açarak üzerindeki bu imajı da kaldırmak istiyor.

Kuzey Kore, Kovid-19 salgını nedeniyle 5 yıldır turizme kapalı tuttuğu sınır kapılarını, ülkenin kuzeyindeki dağlık şehir Samjiyon için yeniden açmaya hazırlanıyor. BBC’nin haberine göre, bu karar, ülkenin turizm sektöründe yeni bir dönemin başlangıcını müjdeliyor.

Kuzey Kore, Kovid-19 salgını nedeniyle 5 yıldır turizme kapalı tuttuğu sınır kapılarını bir şehir için yeniden açıyor.

BBC’nin haberine göre, Kuzey Kore hükümeti Kovid-19 salgını nedeniyle 5 yıldır turizme kapalı tuttuğu kapılarını, yabancı turistler için ülkenin kuzeyinde bulunan dağlık şehir Samjiyon ile aralıkta yeniden açacak.

Çin merkezli en az 2 tur şirketi, turistlerin yakında Samjiyon’u ziyaret edebileceklerini duyururken, Şangay merkezli bir tur şirketi de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şimdiye kadar sadece Samjiyon’un turizme açılmasının resmen doğrulandığını ancak ilerleyen süreçte Pyongyang ve diğer şehirlerin de açılacağını düşündüklerini belirtti.

Kuzey Kore, Kovid-19 salgınının başlamasının ardından sınırlarını dış dünyaya kapatmış ancak Temmuz 2023’te Çin ve Rusya’dan gelen resmi heyetlerle ağustosta yurt dışında yaşayan vatandaşlarının yeniden ülkeye girişine izin vererek 2020’nin başlarında uygulamaya koyduğu sınır kısıtlamalarını gevşetmeye başlamıştı.

Pyongyang ayrıca, Moskova ile arasındaki iyi ilişkiler nedeniyle 2024’ün başında Rus turistlerin Kuzey Kore’yi ziyaret etmesine izin vermişti.

Kuzey Kore, Covid salgınından korunmak için 2020’nin başlarında sınırlarını kapattı ve kendi vatandaşlarının bile yıllarca ülkeye girmesi engellendi.

Ancak sınırları yeniden açmanın işaretleri 2023’ün ikinci yarısında, mahsur kalan vatandaşların nihayet evlerine dönmelerine olanak sağlayan uluslararası uçuşların yeniden başlamasıyla geldi.

Bir grup Rus turist, Moskova ile Pyongyang arasındaki ilişkilerin daha da yakınlaştığı bir zamanda, Şubat 2024’te ülkeyi ziyaret etti.

Pandemiden önce, Kuzey Kore’ye turizm sınırlıydı ve tur şirketleri her yıl yaklaşık 5.000 Batılı turistin ülkeyi ziyaret ettiğini kaydediyordu.

ABD vatandaşları, Amerikalı öğrenci Otto Warmbier’in hapse atılması ve ölmesinin ardından Washington’ın ülkeye seyahati yasaklamasından önce, pazarın yaklaşık %20’sini oluşturuyordu.

Koryo Tours, yaklaşık beş yıllık bir aradan sonra yeniden başlayan turizmin özellikle ilk günlerinin sorunsuz geçmeyebileceği konusunda uyardı.

“Erken turlardan birine katılmayı umanlar için, işlerin normalden biraz daha kaotik geçebileceğini vurgulamak istiyoruz” dedi.

 

 

YanıtlaYönlendir