Türkiye’nin
karşısındaki
alternatif
ülkeler…
Necdet Buluz
Turizmde iyi tanıtım yapan, fiyat politikalarında savrulmayan ülkeler kazançlı çıkıyor. Her ne kadar Türkiye ön plana çıkıyorsa da, Türkiye’nin karşısında Dubai, Mısır ve Tayland gibi ülkelerin var olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Pahalılık ve enflasyon nedeni ile fiyat politikaların çok değişiklik göstermesine rağmen Türkiye çabuk toparlandı. “Pahalı ülke” imajı yıkıldı. Müşteri memnuniyeti öne çıktı.
Turizmden önemli gelir elde eden ülkeler her açıdan iyi çalışıyor. Turist avı da devam ediyor. Rusya pazarına göz diken ülkeler çoğaldı. Ancak uzak ülkelere havayolları pahalı geliyor. Rusya’nın dibindeki Türkiye bu nedenle daha avantajlı.
Doğru ve zamanında yapılan fiyatlandırma otelcileri, havacıları ve tur operatörünü rahatlatır. Bu konuda daha dikkatli hareket edilmesi gerekiyor. Çünkü Ocak ayında yapılan bir rezervasyonla, Haziran ayında yapılan rezervasyon arasında büyük fark oluşuyor. Erken rezervasyonlar bu açıdan önem kazanıyor.
ANEX Tour Rusya Genel Müdürü Eldar Musaoğlu, Rusya’daki erken rezervasyon satışları hakkında açıklamalarda bulundu. Musaoğlu, “Doğru fiyat politikası ile Rusya’daki hedeflerimize ulaşabiliriz” dedi.
Musaoğlu, konu ile ilgili şu görüşleri yansıttı:
İyisi ve kötüsü ile 2023’ü geride bıraktıklarını belirten Eldar Musaoğlu, “2023 geçmişte kaldı ancak geri dönüp neler yaşadığımızı iyi analiz etmeliyiz. Bu analizi gelecek yıllardan daha iyi verim alabilmek için yapmalıyız. Evet, 2024 için yapılan erken rezervasyonlar Rusya’da verimli ilerliyor. Bunu da erken rezervasyonların iyi gitmesi için zamanında yapılan doğru müdahalelere bağlıyorum. Yani incoming ve otelcilerimizin zamanında yaptıkları müdahale ve doğru fiyat politikaları önemli bir etken oldu. 2024 yılı için Rusya’nın 25 şehrinden Antalya, Dalaman ve Bodrum’a uçak planlandı. Geçtiğimiz yıllara oranla yüzdesel olarak daha farklı bir noktadayız. Elimizden geldiğince büyümeye çalışıyoruz. Ama burada büyüme oranlarına bakıldığı zaman yaptığımız uçak programları doğru plan ve fiyatlarla çok daha iyi noktalara gidebilir. Unutmamak gerekiyor ki Türkiye’nin karşısında Dubai, Mısır ve Tayland gibi alternatifler var.”
Musaoğlu rezervasyonlarla ilgili olarak da şu görüşlerini yansıttı:
“Erken rezervasyon satışları ile önümüzdeki 8-9 ayı görmek ve planlamak bizim için çok önemli. Bu da zamanında doğru fiyat politikası ile gitmemize bağlı. Erken rezervasyonun anlamını ve kavramını kaybetmeye başladık. Fiyat politikaları çok değişkenlik gösterdi. Erken rezervasyonun önemi ve mantığına geri dönmeliyiz. Yolcularımıza Ocak ayında aldıkları tatil ile Haziran ayında aldıkları tatilin fiyat farkını göstermemiz lazım. Ne kadar çok erken rezervasyon satışı yaparsak bizim için de otelci içinde iyi olur. Doğru ve zamanında yapılan fiyatlandırma otelcileri, havacıları ve tur operatörünü rahatlatır. El birliği ile erken rezervasyon kavramını pazara geri getirirsek çok güzel olur. Özetle erken rezervasyon satışlarında 2024 yılı 2023’e göre iyi gidiyor. Ama yine de dikkatli ve temkinli olmamız gerekiyor.”
Rusya’dan gelen turist sayısında bir düşüş yaşandığı söyleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının ilk iki ayında Türkiye’ye, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 4 milyon 341 bin ziyaretçi geldi.
2024 yılının Şubat ayında ise Türkiye’yi yüzde 22,68 artışla 2 milyon 294 bin kişi ziyaret etti.
İlk iki ayda en çok ziyaretçi gönderen ülke 437 binle İran oldu. İkinci sırada 433 bin ziyaretçi ile Rusya, üçüncü sırada 345 bin ziyaretçi ile Bulgaristan, dördüncü sırada 330 bin ziyaretçi ile Almanya ve beşinci sırada 207 bin ziyaretçi ile Gürcistan yer aldı.
Bu dönemde 2023 yılının ilk iki ayına göre İran’da yüzde 94,94, Almanya’da yüzde 14,80, Bulgaristan’da yüzde 8,58 artış kaydedilirken Rusya’da 14,55 Gürcistan’da ise yüzde 5,19 düşüş yaşandı.
Şubat ayında en çok ziyaretçi gönderen ülke 226 bin ziyaretçi ile İran olurken onu 203 binle Rusya, 187 binle Almanya, 182 binle Bulgaristan ve 110 binle Gürcistan izledi.
Bu dönemde 2023 yılının Şubat ayına göre İran’da yüzde 101,36, Almanya’da yüzde 28,85, Bulgaristan’da 21,22, Gürcistan’da ise yüzde 5,96 artış yaşanırken Rusya’da 10,81 düşüş kaydedildi.
YanıtlaYönlendir |