Schengen
krizi
büyüyor…
Necdet Buluz
Schengen vizesi konusunda geçenlerde yazdığımız yazıda “kapı kapı dilenci gibi dolaşmak” demiştik. Ne acıdır ki Schengen krizi daha da büyümeye başladı.
Avrupalılar Türkleri sevmiyor. Vize için randevu alanları neredeyse 7 ay süründürüyorlar. Sonunda da bir bahane bulup vize vermiyorlar.
Bu sıkıntılar, bugün bizi yönetenlerin yanlış politikalarından kaynaklanıyor. Avrupa kaplarını yüzümüze öyle bir çarpıyor ki bir daha vize için sıraya girilmiyor.
“AB’ye gireceğiz” diye de boşuna heveslenmeyelim. Yıllardır oyalıyorlar. Bu durumlara düşmememiz gerekiyordu. Ne hallere düştük.
Schengen krizi büyüyor: Türkiye, vize ret oranında İran’dan sonra ikinci sırada bulunuyor. Bu sorun bugünkü anlayışla çözülebilir mi?
Avrupa Birliği’nin resmi verilerine göre 2023 yılında 200 bin Türk vatandaşının vize başvurusu reddedilirken 2024 yılında vize ret oranlarının daha da artması bekleniyor.
Avrupa ülkeleri, Türk vatandaşlarına karşı vize duvarlarını iyice kalınlaştırdı.
Belarus, Rusya, Hindistan, Fas, Çin gibi ülkelerden vize başvurularının onaylanma oranları Türkiye’den yapılan başvuruları geride bıraktı.
Ekonomim Gazetesi’nin haberine göre; Avrupa Komisyonu’nun resmi rakamlarına göre, bir tek İranlıların vize ret oranı, Türk vatandaşlarından fazla. Batı, sevmediği ülkelere kapılarını sonuna kadar kapatıyor. Bundan sonra daha da katı davranacaklarını sanıyoruz.
AB’ye tam üyelik başvurusu bulunan ve Gümrük Birliği’nde ortaklığı bulunan Türkiye, Avrupa Birliği ile imzalanan Ortaklık Anlaşmalarına rağmen, Türklere haksız yere uyguladığı vizeyi giderek sertleştiriyor.
Özetle “Sizi sevmiyoruz. Ülkemize gelmeyin” diyorlar.
AB ülkelerine, 2023 yılında yapılan 1 milyon 55 bin 885 vize başvurusundan yaklaşık yüzde 16’dan fazlası reddedildi. Schengen Krizi
Yani yaklaşık 200 bin Türk’e AB vizesi verilmedi. Ret oranı 2022’de yüzde 25.1 ve 2023 yılında yüzde 30 olan İran vatandaşları, bu alanda bizden kötü durumda.
Türkler, bu sıralamayla Avrupa’ya vize başvurusu en çok reddedilen ikinci ülke oldu.
2024 yılında durum daha da kötüye gidiyor. Corona sonrası yaşanan yoğunluk, ekonomik kriz, Avrupa’ya kaçak yoldan girişler, vizelerin daha da sıkı incelenmesi sonucunu doğurdu.
Almanya, vize randevularının 7 ayı bulabileceğini açıkladı. Randevudan sonra işlemler yine birkaç ayı bulduğunda, vize başvurularının sonuçlanması bir yıla kadar uzayabiliyor.