Türkler

yurt

dışında

yöneldi…

 

 

Necdet Buluz

 

 

Başlığı okuyup “Zaten bunu biliyorduk” diyenleriniz olacak. Bu yöneliş başka yönde. Türk vatandaşlar şimdi yurt dışında ev alıyor. İltica talebinde bulunanların sayısı da artıyor. Ancak AB üyesi ülkeler ülkeleri için talepte bulunan Türkleri en uç noktaya kadar inceliyor. İltica talebinde bulunanları müracaatları geri çevriliyor.

Kaçak olarak Batı’da kalmayı başaranlar da var. Tespit edilen kaçaklar tespit edildiğinde ya da yakalandığında hemen ülkesine gönderiliyor.

Para sıkıntısı olmayan Türk vatandaşları artık Türkiye’de değil İngiltere, İspanya, Yunanistan ya da Dubai’de ev al maya başladı. Türklerin yurt dışına yönelmeleri daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor.

Bugün bizi yönetenlerden şikayeti olan meslek sahibi vatandaşlarımız (doktor, öğretmen mühendis vb.) gibilerin hedefinde AB ülkeleri bulunuyor.

Yurt dışında okumanın yanı sıra Türk vatandaşları ev alma yarışına girdi.

Nitelikli insan gücünden sonra gayrimenkul yatırımları da rotayı yurtdışına çevirdi. Uzmanlar, Türkiye’nin göç ve ekonomi politikalarının yol açtığı riskler konusunda uyarıyor.

Türkiye’de son yıllarda uygulanan siyasi ve ekonomik politikalar, on binlerce doktor, mühendis ve nitelikli insan kay Türkiye’nin göç ve ekonomi politikalarının yol açtığı riskler konusunda uyarıyor.

Kaynağının yurtdışına göç etmesine yol açtı. Yüksek öğretim için başka ülkelere giden gençlerin sayısı artıyor,

Türkiye’den Avrupa’ya iltica başvuruları da rekor üstüne rekor kırıyor.


Son aylarda bu gelişmelere yeni bir trend daha eklendi: Türk vatandaşlarının yurtdışında gayrimenkul alımları dikkat çekici şekilde yükselişte. 


Maddi durumu iyi olan Türk vatandaşları artık Türkiye’de değil İngiltere, İspanya, Yunanistan ya da Dubai’de ev alıyor.
Türklerin yurtdışından gayrimenkul alımlarına bağlı olarak ülkeden çıkan döviz miktarı da artıyor. Hatta piyasa uzmanlarına göre, çıkan döviz miktarı, Türk vatandaşlığı için gayrimenkul alan yabancıların getirdiği döviz miktarını yıl sonunda aşacak, sektör tarihinde ilk kez “cari açık” verecek.


2023 bu alanda zaten bir rekor yılı olmuş, bir önceki yıla kıyasla gayrimenkul yatırımları yüzde 163,7 artmış; 2 milyar 86 milyon dolarlık yatırım da yurt dışına gitmişti.

Bu yıl ise Ocak-Nisan döneminde, Türkiye’den gayrimenkul için giden yatırım geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,4 artış kaydetti.

Parası olanlar daha öne Amerika’da Miami’ye yerleşmeye başlamıştı. Miamı’dan ev alan Türklerin sayısında ciddi bir artışın yaşandığı ifade ediliyor.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, yurt dışına giden hekim sayısının 15 bine ulaştığına dikkat çekti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, yurt dışına giden hekim sayısının 15 bine ulaştığına dikkat çekti. İYİ Partili Çömez, Tıp Fakültesi öğrencilerinin de yurt dışı hayali kurduğunu söyledi. Çömez, “Cumhurbaşkanı’nın ‘Giderlerse gitsinler’ sözünün ardından ülkeden ayrılan doktor sayısı arttı, daha da artacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski doktoru olan Çömez, sistemdeki randevu sorununun da yurt dışına giden hekimlerden kaynaklandığını ileri sürdü.

 

YanıtlaYönlendir