2024’te

seyahat

etmek daha

pahalı…

 

Necdet Buluz

 

 

Sadece Türkiye değil, hemen her yerde pahalılık var. Havayolu şirketleri neredeyse yüzde 50 zam yaptı. Uçmak, eskisi gibi artık kolay değil. Yapılan değerlemede 2024 yılında seyahat etmenin daha pahalı olduğu ortaya çıktı.

Tur Operatörlerinden Fiyat Uyarısı: Her yıl tur operatörleri tarafından yapılan “Fiyatları artırmayın!” uyarısı bu yıl İspanya’dan verildi. Hedefte İspanya ve Türkiye var!

Turistlerin İspanya ve Türkiye’de ödemek zorunda olduğu fiyatlar artmaya devam ederken TUI, Jet2 ve Alpitour gibi firmalar yine fiyat artışı uyarısında bulundu.

İspanya’da yayınlanan bir analize göre, İspanya’da ortalama otel fiyatları geçen yıla göre neredeyse yüzde 12 arttı.

Turizm Databank’ın aktardığı habere göre; İspanya kıyılarına ve adalarına seyahat için uçak biletleri bu yaz yüzde 27 arttı. Tur operatörleri TUI, Jet2 ve Alpitour da “Tavan fiyatlara yaklaşıyoruz” uyarısında bulundu.

STR ve Cushman & Wakefield Barometresi’ne göre Ocak ve Mart 2024 arasında İspanyol otellerinin ortalama günlük fiyatının (ADR) 2023’ün aynı dönemine ait rakamları neredeyse %12 aşarak 134 Euro seviyesinde gerçekleşti.

Mabrian analizine göre, 1 Haziran ile 15 Eylül 2024 tarihleri arasında İspanya’ya seyahat etmek için düşük maliyetli uçuşlar Birleşik Krallık’ta %42 oranında daha pahalı hale gelirken, geleneksel havayolu ücretleri %11 oranında daha pahalı hale geliyor. Almanya’da ise düşük maliyetli uçuşlar %12 arttı.

Tüketiciler, Avrupa’daki ekonomik durumun neredeyse durgun olmasına rağmen tatil fiyatlarındaki bu artışları kabul ediyorlardı. Ancak Avrupa’da GSYİH durağanlaştı. Hatta düşüşe geçti.

Talepteki artış, bu yaz İspanya gibi ülkelere tatile gitme fiyatlarını artırıyor. Bu da kabulü zorlaştırıyor.

Belirsizlik ve savaş gibi süreçler güvenliği yine öne çıkardı. Mısır’a gelen turist sayısı bu yıl yüzde 40 azaldı. Belirsizlik ve Gazze’ye yakınlık nedeniyle talep düştü. O bölgeye gitmeyen turistler artık İspanya, İtalya ve Yunanistan’a gidiyor.

Gabriele Burgio’ya göre giderek daha fazla Avrupalı tüketici ucuz destinasyonları tercih ediyor.

Burgio “Türkiye’de çok modern ve rekabetçi oteller var. Avrupalı tüketiciler bu ülkenin İspanya kadar güvenli bir destinasyon olmadığını düşünebilir ancak daha düşük fiyatlar onları olaylara farklı bakmaya teşvik edebilir” dedi.

Alman turizm grubu TUI de Alman ekonomisini etkileyen ve tüketicilerin seyahat planlarını etkileyebilecek sorunları dikkate alarak İspanya’daki fiyat artışlarını endişe duyduğunu açıkladı.              Tur Operatörlerinden Fiyat Uyarısı

TUI Deutschland CEO’su Stefan Baumert, TUI’nin 2024 yılında İspanya’ya 6 milyon turist göndereceğini söylerken, “Talebi azaltabilecek maliyetlerde bir artış var. Bu böyle devam ederse bir değişim göreceğiz. Bu, Almanya’daki pek çok tüketicinin gelirlerinin azaldığını, birçok ekonomik sektörün sıkıntı çektiği bir zamanda gerçekleştiğini” vurguladı.

Havayolu firması Jet2 ve tur operatörü Jet2Holidays CEO’su Steve Heapy de İspanya’daki fiyat artışından duyduğu endişeyi dile getirirken, “2024’te talep geçen yıla göre daha güçlü olacak. Bizim lehimize olan bir rüzgar var, ancak aynı zamanda hava taşımacılığına bağlı vergi artışları da dahil olmak üzere artan maliyetler gibi talepte azalmaya yol açabilecek engellerle de karşı karşıyayız. Bazı politikalara dikkat edin. Sonunda yalnızca zenginler seyahat edebilecek; bu büyük bir hata.” diye ekledi.