Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bulunan Sumitomo fabrikasında çalışan Petrol-İş üyesi işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması sebebiyle greve başladı.
Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Sumitomo Rubber Ako Lastik fabrikasında çalışan Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler greve başladı, fabrikada üretim durdu. Grev kararının sebebinin toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşılamaması olduğunu belirten Petrol-İş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topcu, görüşme sürecinin 5 aydır devam ettiğini söyledi.
Elips Haber’den Betül Vural’ın haberine göre, toplu sözleşme görüşmelerinin bu yıl ocak ayında başladığını dile getiren Topcu, “2 bin 400 üyeyi ilgilendiren görüşmeler yaptık. Fabrikada 2 bin 700 çalışan var. İşçilerin zam oranı beyaz yakayı da ilgilendiriyor. Görüşmelerimizde olumlu sonuç alamadık. 30 Nisan itibarıyla grev ilanını astık, işverene tebliğ ettik. 29 Mayıs’ta da grev uygulama tarihini belirledik. Masada olacağımızı, müzakereye açık olacağımızı, görüşmelerden yana olduğumuzu söyledik” dedi.
İşverenle son görüşmeyi 28 Mayıs’ta yaptıklarını kaydeden Topcu, “28 Mayıs’taki son toplantımızda işveren teklifi yükseltti ama bizim istediğimiz seviyeye gelmedi. Grevi ilan ettik, çalışanlarımız yarım saat içinde alanı boşalttı. Zaten çalışmıyorlardı, üretim durmuş haldeydi” diye ekledi.
“Çalışanlar fabrikanın asıl sahibidir”
İşçilerin grev konusunda kararlı olduklarını söyleyen Topcu, “İşveren ‘üretimi başka yere kaydırırız, işçi çıkarırız’ gibi tehditlerde bulundu ama biz bunların hiçbirine itibar etmiyoruz. Fabrikayı kapatamazlar, çalışanlar o fabrikanın asıl sahibidir” ifadelerini kullandı.
“Olmazsa olmazımız ücret ama ayakta durmamızı sağlayan başka maddelerimiz var. Sosyal ve yan haklarımız var” diyen Topcu, şunları söyledi: “İşçiler lastik fabrikasında karbon tozu yutuyor. Emek sarf ediyorlar, sabah 6’dan akşam 7’ye kadar çalışıyorlar. Fabrika organize sanayi bölgesinde olduğu için işe gelirken uzak bir mesafe kat ediliyor. Bu emeğin karşılığını hem ücrette hem sosyal anlamda almak istiyoruz. Anlaşmazlık sadece ücret üzerinden yaşanmadı, diğer maddelerde de anlaşamadık. Risk primlerimiz var, ona yanaşmadılar. Hafta sonlarının, bayram tatillerinin yükselmesini istedik. Çalışanlar için sağlık sigortası taleplerimiz de vardı.
Kaynak: https://www.elipshaber.com