Sektör paydaşları, inşaat sektöründeki sorunları masaya yatırdı

 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türk Serbest Mimarlar Derneği(TSMD) , ATO 35. Meslek Komitesi ve ATO 63. Meslek Komitesi işbirliğiyle düzenlenen “Sektör Paydaşları Konuşuyor” paneli, Ankara Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.

İnşaat sektöründeki sorunların masaya yatırıldığı panelin moderatörlüğünü Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mimarlık Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şeyda Emekçi yaptı.

Panele konuşmacı olarak Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Taş Gökdoğan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Saltuk Furkan Topçu, ATO Meclis Üyesi İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi Mücahit Şentürk, Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkan Yardımcısı Ragip Güneş Gökçek,  Şehir Plancısı Musa Özalp, Akademisyen ve Şehir Plancısı Dr. Kadir Hakan Yazar katıldı.

Sektördeki mevzuat sorunlarına çözüm önerileri üretmek için çaba sarf ediyoruz

Panelin açılışında konuşma yapan Derya Başyılmaz, şunları kaydetti:

“Hepimizin de bildiği gibi inşaat sektörü, çok geniş yelpazede faaliyet gösteren birçok paydaşı barındırır. Burada etkin rol alan mimarlar, mühendisler, müteahhitler, yerel yönetimler, kamu kurumları, şehir plancıları ve yapı denetimciler gibi inşaat sektöründe kritik konumda olan paydaşların sektöre dair çeşitli mevzuatsal problemleri bulunmaktadır. Farklı mesleki disiplinlerden gelen meslek insanları da bu sorunları kendi penceresinden ele almaktadır.  Ülkemiz gelişen ve büyüyen nüfusa sahip olduğu için yoğun konut üretimi yapılmaktadır. Ekonomiye ve konjonktüre bağlı olarak konut üretiminde bazen artış bazen de daralma yaşanmaktadır. Bu noktada ekonomik belirsizlikler, finansman zorlukları, maliyet artışı, ruhsat ve planlama süreçlerindeki sıkıntılar, arz talep dengesi değişimi gibi hususlar tüm sektör paydaşlarını etkilemektedir. Bu süreçte meslek odası yönetimi olarak, mevzuata dair biz mimarlar için sıkıntı oluşturan, rahatsızlık duyduğumuz durumları saptadık. Panel öncesi gerçekleştirdiğimiz ATO toplantılarımızda bunları uzun uzun değerlendirdik. 12 bin temsilcisi bulunan ve hinterlandında Ankara ili dışında toplam 16 ilin de bulunduğu Mimarlar Odası Ankara şubemizde yer alan meslek insanları olarak, temel anlamda aynı dertlerden muzdarip olduğumuzun farkındayız.  Bunların çözümüne dair ne yapabiliriz noktasında oda yönetimi olarak çaba ve emek sarf ediyoruz.”

Sektörel işbirlikleri çok değerli buluyoruz

Başyılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Çözüm sürecine katkı sağlamak adına sektörel işbirlikleri çok değerli buluyoruz. Uzlaşı ortamı içerisinde bir araya gelerek farklı fikirlerle ve önerilerle birbirimizi beslemek, birlikte çalışmak, sürece birlikte katkı sağlamak ve nihai olarak birlikte başarmak adına elimizden geleni yapmaya hazırız. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, aynı ülkede faaliyet gösteren meslek insanları olarak, bir şeyleri daha iyiye daha güzele götürmek amacıyla sürece katkı sağlamak için buradayız. Ortak akılla ve dayanışma içerisinde ancak ve ancak birlikte emek sarf ederek yol alabiliriz. Bu sebeple sektörün daha verimli çalışması, mimarlık ve şehircilik ilkelerine sadık, sağlıklı, dayanıklı ve çevreci yapıların, şehirlerin oluşması adına ortak çalışma platformlarının öneminin farkındayız. Mevzuatlar dışında da ivedilikle ele alınması gereken kentsel dönüşüm, afetler, sürdürülebilir ve insan odaklı kent planlamaları gibi konularda da aynı hassasiyetle, bu panelin devamında da bir araya gelerek çalışmalarımızı devam ettirmeyi ümit ediyorum. Bu çalışmalara ilgili meslek odalarının, meslek gruplarının, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarını değerli buluyorum.”

Başkent özelinde sektör paydaşlarının bir araya getirildiği ilk “Sektör Paydaşları Konuşuyor” panelinin ardından, bu etkinlik serisinin ‘Kentsel dönüşüm, sürdürülebilir kentler’ konu başlıklarında devam ettirilmesi  kararlaştırıldı.